Arabiankieliset radio- ja tv-ohjelmat ovat tuoneet valoa pimeyteen jo 40 vuotta
Arabiankieliset radio- ja tv-ohjelmat välittävät ilosanomaa toivoa tarvitseville ja rohkaisevat vainojen keskellä eläviä kristittyjä. Kuva: Unsplash.
Arabiankielisillä radio- ja tv-ohjelmilla on tärkeä tehtävä viedä sanoma Jeesuksen sovitustyöstä sinne, minne lähetystyöntekijät eivät pääse. Kristilliset ohjelmat vastaavat niin etsijöiden kuin uskovien tarpeisiin.
Sansa on tukenut arabiankielistä mediatyötä 40 vuotta. Yksi tärkeä yhteistyökumppani on ollut medialähetysjärjestö TWR (entinen Trans World Radio), jonka ohjelmat kuuluvat Lähi-idässä, Pohjois-Afrikassa ja Keski-Aasiassa.
Vuonna 1982 Sansan lähetystyöntekijät David ja Marja-Liisa Ezzine alkoivat tehdä arabiankielisiä radio-ohjelmia Etelä-Ranskasta, Marseillesta käsin. Valosta valoon -ohjelmasarja oli hyvin suosittu Pohjois-Afrikassa. Kuuntelijoille järjestettiin arabian- ja ranskankielisiä raamattukursseja sekä salaisia raamattu- ja musiikkileirejä.
Vuosituhannen vaihteessa perustettiin kristillinen satelliittitelevisioyhtiö SAT-7, joka alkoi lähettää arabiankielisiä ohjelmia Lähi-itään ja Pohjois-Afrikkaan. David alkoi tehdä arabiankielisiä Kotikirkko-ohjelmia ja on jatkanut niiden tekemistä eläkkeelläkin.
Vanhat kuuntelijat ja katsojat ottavat edelleen yhteyttä Davidiin. Monista on kasvanut hengellisen työn tekijöitä, jotka palvelevat eri puolilla maailmaa.
– On ihanaa nähdä tänä päivänä kontaktejamme tärkeissä tehtävissä Herran työssä niin Pohjois-Afrikassa, Euroopassa kuin Yhdysvalloissakin, Ezzinet iloitsevat.
Toivoa arabiankielisille naisille
Toivoa naisille -radio-ohjelmat ovat merkittävä osa TWR:n työtä. Arabiankielisiä ohjelmia on lähetetty vuodesta 2012, ja ne kuuluvat Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa. Ohjelmissa kristitty arabinainen käsittelee ajan ilmiöitä ja arjen asioita sekä kertoo Jeesuksesta. Naiset voivat esittää kysymyksiä ja jättää anonyymisti rukouspyyntöjä.
Ohjelmat kuuluvat noin 350 miljoonalle arabille, ja niitä kuunnellaankin paljon. Palautteita saattaa tulla puolessa vuodessa jopa 20 000 – pääasiassa sosiaalisen median kautta. Arabiankielisillä Toivoa naisille Facebook -sivuilla on noin 130 000 seuraajaa, ja yhdellä ohjelmalla saattaa olla jopa 50 000 kuuntelijaa.
– Facebook on hyvä väline naisten tavoittamiseen. Sivut tavoittavat erityisesti niitä, joiden inhimillistä elämää rajoitetaan, ohjelmien tekijä kertoo.
Sansa on tukenut vuodesta 2019 saakka arabiankielistä Toivoa naisille -työntekijää.
Kristilliset ohjelmat rohkaisevat
SAT-7 on myös tärkeä yhteistyökumppani Sansalle. SAT-7 Arabic- ja SAT-7 Kids -kanavien kristilliset ohjelmat näkyvät jopa 500 miljoonalle ihmiselle Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa, ja niitä katsoo ainakin 125 miljoonaa. Satelliittitelevisio on hyvin suosittu media Lähi-idässä, mutta ohjelmia katsotaan myös internetin kautta.
Ohjelmia seurataan yhä enemmän älypuhelimien välityksellä. SAT-7 Arabic- ja Kids-kanavat pyrkivätkin tavoittamaan erityisesti nuoret ja heidän perheensä nimenomaan sosiaalisen median alustoilla.
SAT-7 Arabicilla on tärkeä merkitys kertoa ilosanomaa toivoa tarvitseville sekä pitää esillä yhteiskunnallisia ongelmia. Ohjelmat vastaavat niin etsijöiden kuin uskovien tarpeisiin.
– Kanavan ohjelmat tavoittavat sanomallaan paitsi uusia kuulijoita, myös alueen kristittyjä ja rohkaisevat heidän usein yksinäistä kristillistä vaellustaan, Sansan Lähi-idän ja Euroopan aluepäällikkö Sirpa Rissanen sanoo.
Vuorovaikutus katsojien kanssa on tärkeä osa SAT-7:n työtä. Eräs katsoja kiittää palautteessaan siitä, että häntä on kuunneltu aikana, jolloin ihmiset ovat koronan vuoksi etäällä toisistaan.
– Teidän läsnäolonne on muuttanut elämäni.
SAT-7:n ja TWR:n arabiankieliset ohjelmat ovat muuttaneet lukemattomien ihmisten elämän muun muassa Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa. Sansa jatkaa SAT-7 Arabic ja SAT-7 Kids -kanavien, SAT-7:n kansallisen työntekijän sekä arabiankielisen Toivoa naisille -työntekijän tukemista.
Elina Uusikylä