Jopa 50 000 arabinaista kuuntelee Toivoa naisille -ohjelmaa somessa
Puolen vuoden aikana arabiankielinen Toivoa naisille -ohjelma sai lähes 12 000 palautetta, joista suurin osa tuli sosiaalisessa mediassa. Kuva: Annaleena Pakkanen.
Naisten elämässä on arabimaissa edelleen monenlaisia rajoituksia. Tiukasti tulkittu islam, kulttuuriset tavat ja miehiset ajatusmallit sanelevat usein naisten asemaa. Sukupuolisen epätasa-arvon muodot vaihtelevat maittain lainsäädännön ja sosiaalisen tilanteen mukaan. Esimerkiksi naisten pukeutumista, liikkumista ja työntekoa voidaan rajoittaa. Naisten silpominen jatkuu monissa maissa.
– Näistä kaikista esteistä huolimatta Toivoa naisille -ohjelmat antavat arabinaisille mahdollisuuden löytää vapauden Jeesuksessa, sanoo Toivoa naisille -työn arabiankielisten ohjelmien tuottaja ja toimittaja. Turvallisuussyistä hänen nimeään ei julkaista.
Arabiankielisissä Toivoa naisille -ohjelmissa käsitellään elämää ja asioita, joita monet arabikulttuurissa elävät naiset ovat kokeneet.
– Ohjelmassa haastatellut asiantuntijat auttavat naisia huomaamaan omat voimavaransa ja mahdollisuutensa olla myönteisen muutoksen edistäjiä kodeissaan, yhteisöissään ja kotimaassaan, ohjelmien tekijä sanoo.
Usko herättää keskustelua
Toivoa naisille -ohjelmia lähetetään yli 70 maassa. Niitä ei kuulla Suomessa, mutta suomalaiset tukevat ohjelmien lähettämistä kymmenellä kielellä ja lisäksi hindinkielisiä Toivo naisille -televisio-ohjelmia. Ohjelmat ovat osa kansainvälisen medialähetysjärjestön TWR:n työtä. Suomalaisten tuki menee perille Sansan välityksellä.
Kaikenkielisissä Toivoa naisille -ohjelmissa on kaksi osaa. Toisessa käsitellään ajan ilmiöitä ja arkisia asioita. Toinen puoli on hengellinen. Arabimaailmassa jälkimmäinen osa synnyttää paljon palautetta.
– Kysymyksiä uskosta Jeesukseen tulee koko ajan. Jotkut haluavat todella tietää hänestä enemmän, jotkut uskovat tietävänsä ja haluavat vakuuttaa, että meidän käsityksemme Jeesuksesta on väärä, ohjelmien tekijä kertoo.
“Minulla on paljon kysymyksiä”
Najiba Marokosta otti yhteyttä kuunneltuaan arabiankielisen Toivoa naisille -ohjelman jakson koronapandemiasta. Hän kertoi pelkäävänsä virusta ja oli huolissaan lastensa puolesta. Hän tunsi olevansa yksin vastuussa heidän turvallisuudestaan.
– En ole kristitty. Kuitenkin teidän selityksenne ja vakuutuksenne Jeesuksesta, joka ei pelasta vain virukselta vaan myös synniltä, antoi minulle jonkinlaisen rauhan. Minulla on paljon ksymyksiä. Miten minä ja lapseni voimme pelastua? Miten Jeesus voi auttaa? Olen koko ajan epävarma ja huolissani, Najiban kirjoitti.
Ohjelmien toimitus vastasi Najiballe ja hän jatkoi viestittelyä.
– Voiko Jeesus todella tehdä noin paljon! Tämä kaikki on minulle uutta. Miten voin käsitellä kaikkea tätä loukkaamatta perhettäni. Mieheni sanoo, että olen hullu. Haluaisin uskoa, että minut kannetaan kaikkien vaikeuksien läpi ja että paikkani on taivaassa. Rukoilkaa puolestani, että teen oikean ratkaisun. Haluan olla peloton Jeesuksessa. Yritän pysyä yhteydessä teihin.
“Jeesus on lääke vaivaani”
Puolen vuoden aikana ohjelma sai lähes 12 000 palautetta, joista suurin osa tuli sosiaalisen median välityksellä. Monet naiset käyttävät WhatsApp-pikaviestipalvelua kysymystensä, huoliensa ja ongelmiensa kertomiseen.
Palautteen antajista 85 prosenttia oli uskonnoltaan muita kuin kristittyjä. Aktiivisin ryhmä olivat 19−45-vuotiaat naiset. Eniten kysymyksiä ja kommentteja lähettiin Algeriasta, yli 3 000 kertaa. Libyasta ja Irakista kummastakin tuli yli 2 000 palautetta ja Marokosta ja Egyptistä kummastakin yli 1 000.
Ohjelman toimituksessa on kaksi päätoimista sosiaalisessa mediassa toimivaa työntekijää vastaamassa kuuntelijoiden yhteydenottoihin. Toisen palkka maksetaan suomalaisten tuella.
Fatima Sudanista otti yhteyttä, koska häntä vaivasi jokin sairaus.
– Kristittyinä teillä on Jeesuksen parantava voima. Voitteko rukoilla puolestani, hän pyysi.
Sometyöntekijät lähettivät Fatimalle viestin pelastuksesta, paranemisesta ja rakkaudesta. Fatima vastasi vointinsa kohentuneen.
– En tiedä mitä tapahtui, mutta voin paremmin. Lääkärini sanoo, että arvoni ovat “ihmeellisesti” parempia. Hän kysyi, mitä olen viime aikoina tehnyt. Pyydän, että jatkatte rukousta puolestani. Näyttää, että Jeesus on lääke vaivaani. Kertokaa lisää hänestä.
Facebook ja podcast tavoittavat
Arabiankieliset Toivoa naisille Facebook -sivut ovat keränneet yli 130 000 tykkäystä. Näistä noin 5 prosenttia eli noin 6 500 tykkäystä on miesten painamia. Ohjelmia voi kuunnella myös podcast-tallenteina. Kolmessa kuukaudessa podcast-jaksoja oli ladattu puhelimeen tai muuhun laitteeseen 657 kertaa.
– Facebook on hyvä väline naisten tavoittamiseen. Sivut tavoittavat erityisesti niitä, joiden inhimillistä elämää rajoitetaan. Monen muslimitaustaisen naisen elämässä on pelkoa. Rukoilkaa, että he ymmärtäisivät, että ilman Jeesusta heidän suhteensa Jumalaan on epätäydellinen. Pyytäkää, että Jumalan todellinen rakkaudellinen olemus ja syntien anteeksisaaminen saisi avautua heille, ohjelmien tekijä toivoo.
Amina kertoo löytäneensä arabiankieliset Toivoa naisille -sivut selatessaan Facebookia. Hän kertoi yhteydenotossaan pelkäävänsä kuolemaa.
– Olen vain 20-vuotias, mutta tunnen kuoleman kuin pitkän mustan haamun seuraavan minua minne menenkin. Kuuntelin ohjelmanne jakson koronaviruksesta, ja sen jälkeen tunsin oloni turvalliseksi. Tunne ei kestänyt kauan, ja siksi kerron teille pelostani. Ehkä voitte auttaa minua.
Sometyöntekijät vastasivat Aminalle ja hän jatkoi keskustelua. Hän halusi tietää, miten Jeesus voisi pelastaa hänet ikuisesta kadotuksesta. Hänelle oli opetettu, että Jeesus on vain profeetta. Kysymykseen vastattiin ja hän kirjoitti uudelleen:
– Olen kuullut tarinoita Jeesuksesta lapsuudestani saakka, hänen ihmeteoistaan ja miten hän syntyi. En tiennyt, että hän voi pelastaa kadotuksesta. Hän näyttää tien pois peloista. Haluan, että Jeesus on Herrani ja ystäväni joka päivä.
Yksittäisillä arabiankielisillä Toivoa naisille -ohjelmien jaksoilla on sosiaalisen median kautta 25 000−50 000 kuuntelijaa. Linkkiä ohjelman jaetaan Facebookissa edelleen vähintään 500 ja jopa 5 000 kertaa. Näin ohjelmaa jaetaan kaikkialle arabimaihin, mutta eniten kuulijoita on Algeriassa, Irakissa, Libyassa, Marokossa, Tunisiassa, Egyptissä, Jemenissä ja Israelin palestiinalaisalueilla.
Liisa Heinänen