Nelikopteri lentää ja kuvaa, kameramies kauko-ohjaa
Tv-tuottaja Mikael Tunér kuvaamassa nelikopterikameralla Keski-Aasiassa. Hän toimii SAT-7 Parsin työssä Suomesta käsin Sansan lähettämänä. Kuva: Johan (turvallisuussyistä sukunimeä ei mainita).
Matkustin Tadžikistaniin ruotsalaisen lapsuudenystäväni Johanin kanssa elokuussa. Hän oli työssä tuossa persiankielisessä maassa samaan aikaan kun itse olin työssä kristillisellä SAT-7 Pars -satelliittikanavalla ja asuin Kyproksessa. Ystävyytemme juontaa 1980-luvulle, jolloin Johan vanhempineen kuului tukijoihimme, kun meidän perheemme asui Afganistanissa.
Matkamme tavoitteena oli saada videoaineistoa, jota voidaan käyttää, kun tv-ohjelmiin tarvitaan Afganistaniin ja Tadžikistaniin liittyvää kuvitusta. Johanin tehtävänä oli pitää lokia kameran tallentamasta materiaalista ja tarkkailla, ettei kopterin lentoradalle osunut vaarallisia esteitä.
Lähdimme liikkeelle Iskanderkulilta, joka on yksi Keski-Aasian kauneimmista vuoristojärvistä ja sijaitsee 2 200 metriä merenpinnan yläpuolella. Käytössäni oli DJI Phantom 4 -nelikopteri, jossa on 4K-kamera.
Iskanderkulilta ajoimme Haftkuliin, joka sijaitsee läntisessä Tadžikistanissa Zeravšanin alueella. Se on pitkä laakso, jonka pohjalla on seitsemän järveä, ja kaikissa niissä erivärinen vesi – turkoosista tummansiniseen. Järvet sijaitsevat 1 600−2 400 metrin korkeudella merenpinnasta.
Seitsemän tuntia nelikopterikameralla kuvattua aineistoa
Kauko-ohjattavalla kameralla sain otetuksi videokuvaa jopa 500 metrin korkeudelta järvien yläpuolelta. Nelikopterin voi lennättää enimmillään viiden kilometrin päähän lähtöpaikastaan, kunhan kameran ja sitä ohjaavan ihmisen väliin ei osu mitään signaalia estävää, kuten vuorijono.
Oli mahtava kokemus kulkea maastoautolla jyrkkiä vuoristoteitä ja kuvata järviä ja niiden ympäristöä. Lisäksi kuvasimme perinteisiä vuoristokyliä, joissa talot on tehty kuivatuista savitiilistä, ja värikkäästi pukeutuneita kyläläisiä.
Pohjoismaihin palasimme kahden viikon matkalta mukanamme seitsemän tuntia hienoa ilmasta kuvattua aineistoa. Näitä luontofilmejä ja niiden osia tulevat käyttämään SAT-7 Pars, Pamir Productions Kanadassa (tekee Pars-kanavan darinkieliset ohjelmat afgaanikatsojia varten) ja Sansa.
Videokuvaa tarvitaan eri kohtiin erilaisissa tv-ohjelmissa, kuten raamatunluvun ja runonlausunnan taustalle, ja persiankielistä kristillistä tv-kanavaa esitteleviin mainosvideoihin.
Mikael Tunér
Tv-tuottaja Mikael Tunérin kirjoitus on julkaistu joulukuun Lähde-lehdessä 5/2016.