Hyppää sisältöön

“Nettisivuja suljetaan, mutta radio-ohjelmia on vaikeampi pysäyttää”

Bernard Oosterhoff vieraili Sansassa.

Bernard Oosterhoff kertoo albanialaisesta radiotuottajasta, joka teki ohjelmia 17 vuotta, ennen kuin sai ensimmäisen palautteen kuuntelijalta. "Tuottaja oli erittäin uskollinen, kun jatkoi työtään kaikki nuo vuodet." Kuva: Sami Heinomo.

− Kaiken sen pahan rinnalla, mitä Keski-Aasiassa, Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa tapahtuu, monet kysyvät, mikä on totuus. Kun puhumme Jeesuksesta, saamme paljon palautetta. Ihmiset kiittävät ohjelmista ja kertovat löytäneensä totuuden, jota ovat pitkään etsineet. Monet löytävät Jeesuksen myös unien välityksellä, kertoo Bernard Oosterhoff, TWR:n asiantuntija Keski-Aasian, Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan alueilla.

Eri alueilla TWR käyttää erilaisia medioita sen mukaan, mikä toimii hyvin ja mitä ihmiset seuraavat. Viranomaiset voivat sulkea nettisivuja, mutta radio-ohjelmia on vaikeampi pysäyttää. Sen vuoksi radio on Bernard Oosterhoffin mukaan yhä tärkeä media myös hänen seuraamallaan laajalla alueella.

− Tärkeintä on ohjelmien sisältö eli evankeliumin välittäminen. Käytämme siihen monia medioita.

Myös Jumala käyttää erilaisia keinoja eri ihmisten tavoittamiseen.

– Juttelin hiljattain erään keskiaasialaisen kristityn kanssa. Hän oli saanut lähetystyöntekijöiltä kortin, jossa kerrottiin radio-ohjelmista. Radio oli osittain taustalla siinä, että hänestä tuli kristitty, mutta samoin myös lähetystyöntekijöiden rooli oli keskeinen.

Kasvua ja vainoa

Vuonna 1979 Iranissa tiedettiin olleen vain noin 350 muslimitaustaista kristittyä. Nyt heidän lukumääräkseen arvioidaan 1−3 miljoonaa. Myös monissa entiseen Neuvostoliittoon kuuluneissa Keski-Aasian maissa on kristittyjen suhteellinen osuus kasvanut merkittävästi.

Kasvun varjopuolena on kuitenkin vaino. Kun muslimista tulee kristitty, moni menettää perheen, työn ja joutuu jopa hengenvaaraan. Myöskään TWR ei voi kaikkialla toimia näkyvästi.

–  Voimme lähettää radio-ohjelmia, mutta meidän on vaikea saada yhteyttä kuuntelijoihin. Joissain maissa meillä on salaisia toimistoja ja työntekijöitä. Mutta kaikissa maissa meillä ei ole ketään. Rukoilemme, että saisimme myös suljettuihin maihin ihmisiä, jotka voisivat toimia kuuntelijoiden parissa.

“Rukoilkaa varjelusta”

Koska kaikki Keski-Aasian, Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan kristityt eivät voi käydä kirkossa – jos kirkkoa edes on lähettyvillä – TWR radioi paljon raamatunopetusohjelmia ja muita ohjelmia, jotka auttavat hengellisessä kasvussa.

Bernard Oosterhoff jättää suomalaisille rukousaiheeksi radio-ohjelmien tuottajat: että he osaisivat rohkaista kuuntelijoita.

– Rukoilkaa myös, että Jumala varjelee kuuntelijoita, jotka tulevat uskoon. Että he kasvaisivat uskossaan ja säilyttäisivät uskonsa erittäin vaikeassa tilanteessa. Moni voi menettää työn ja perheen.

Annaleena Pakkanen