Turussa kuultiin: SAT-7 rakentaa rauhaa, jotta ihmiset voisivat tehdä sovinnon Jumalan kanssa
− Rauha vaatii toimiakseen sitä, että kunnioitamme ihmisiä, jotka ovat erilaisia kuin minä, muistutti SAT-7:n perustaja ja toimitusjohtaja Terence Ascott Turussa viikonloppuna. Häntä tulkkasi Timo Reuhkala. Kuva: Petteri Rantamäki.
SAT-7:n perustaja ja toimitusjohtaja Terence Ascott opetti hiippakunnan lähetyksen ja kansainvälisen työn päivässä Turussa 22. syyskuuta aiheenaan Mediatyö rauhanrakentajana Lähi-idässä. Hänen mukaansa rauhan määritelmä ei ole se, että ei ole sotaa.
Rauhalla on monta piirrettä. Ihmisten välillä ei ole koskaan rauhaa, ellei heillä ole ensin henkilökohtaista rauhaa. Terence Ascott selitti, että kristittyinä meillä ei voi olla rauhaa, ellei meillä ensin ole levollisuutta itsemme ja Jumalan välillä. SAT-7 rakentaa rauhaa, jotta ihmiset voisivat tehdä sovinnon Jumalan kanssa.
− Pari viikkoa sitten meille tuli syyrialaiselta mieheltä kirje, jossa sanottiin, että hänen poikansa oli stressaantunut ja masentunut oman maansa uutisista, joita katsoi maansa televisiokanavilta. Mies päätti tehdä pienen kokeen. Hän poisti kaikki tv-kanavat, paitsi ne, jotka toivat pojalle rauhaa. Ainoa jäljelle jäänyt kaava oli SAT-7 Kids. Kun poika katsoo SAT-7 Kidsin ohjelmia, hän nukkuu levollisesti, Terence Ascott kertoi.
Henkilökohtaisen rauhan lisäksi Terence Ascott painotti puheenvuorossaan sosiaalisen rauhan merkitystä. Demokratia vaatii toimiakseen kolme pilaria: vapaan lehdistön, terveen oikeuslaitoksen ja lain sekä järjestyksen. Nämä kaikki kolme ehtoa toteutuivat Irakissa hiljattain. Se ei kuitenkaan tuonut rauhaa, koska ihmiset eivät äänestäneet asioiden puolesta vaan suurimman ryhmän mukaan. Voittanut ryhmä alistaa muita.
− Rauha vaatii toimiakseen sitä, että kunnioitamme ihmisiä, jotka ovat erilaisia kuin minä. Pyrimme SAT-7:n ohjelmissa opettamaan ihmisiä hyväksymään muut. Tämä ei ole vain hieno sosiaalinen ajatus, vaan tosiasia siitä, että jos tätä muutosta ei tapahdu, kristityille ei ole tilaa yhteiskunnassa. Tämän rauhan rakentaminen on tärkeää tulevaisuuden kirkon suojaamisen takia.
SAT-7 Kidsin koulutusohjelmille on tarvetta
Lähi-idässä arabian kielen opinnot ovat tavallisesti sitä, että opiskellaan Koraania. Lastenkanava SAT-7 Kidsin ohjelmassa lasten on mahdollista opiskella arabiaa ilman Koraania. Katsojat tietävät, että ohjelma on kristillinen esimerkiksi siitä syystä, että kukaan naisopettajista ei käytä hijabia, huivia.
Opetusohjelman tarpeesta kertoo myös se, että egyptiläiset lapset katsovat sitä, vaikka siinä puhutaan Syyrian murretta. Ohjelma toimii myös lasten äideille hyvin.
− Monet lasten äideistä ovat lukutaidottomia, ja ohjelma opettaa myös heitä lukemaan ja kirjoittamaan. He istuvat lastensa vieressä ja piirtävät kirjaimia vihkoihinsa, SAT-7:n varatoimitusjohtaja Rita Elmounayer kertoi Turussa innostuneena.
Satelliittikanavan kautta välitetyt kouluohjelmat toimivat myös siitä syystä, että televisioita löytyy jopa pakolaisleireiltä. Vieraillessaan pari vuotta sitten pakolaisleirillä Rita Elmounayer näki yksinkertaisen teltan, jonka lattia oli betonia ja tila täytetty patjoilla. Patjojen joukossa huoneen nurkassa oli televisio ja lautasantenni. Lapset katsoivat mielellään televisiota, kun ulkona oli kuuma ja tekemistä ei aina löytynyt.
− Kun kysyin lapsilta, mitä he toivoisivat, he eivät vastanneet “parempia vaatteita” tai “leluja”. He halusivat päästä kouluun. Yksi lapsi juoksi ulos huoneesta, toi koulurepun ja näytti sen minulle. Se oli tyhjä. Hänellä ei ollut koulukirjoja, mutta hän eli toivossa, että pääsisi vielä kouluun.
Kristinuskon leviäminen ei nosta uutiskynnystä
Lähetyksen ja kansainvälisen työn päivä lauantaina 22.9.2018 kokosi yhteen 70 lähetysteologia, lähetyssihteeriä ja muita lähetystyöstä kiinnostuneita Turun seudulta. Yksi tapahtumaa järjestäneistä oli seurakuntapastori Jaakko Paakkanen Turun Mikaelinseurakunnasta.
– Tapahtuman suunnittelu oli mielenkiintoista ja haastavaa, teimme yhteistyötä Anssi Nurmen ja Medialähetys Sanansaattajien kanssa. Minua motivoi päivän järjestämisessä mediatyö, joka on tärkeä ja mielenkiintoinen lähetystyön muoto. Sitä olisi tärkeä pitää enemmän esillä kotimaassa, Jaakko Paakkanen sanoi ja jatkoi:
– Iloitsen myös meidän seurakunnan maahanmuuttajille järjestetystä SAT-7-illasta torstaina. Kannattaa olla tulevaisuudessa näissä tapahtumissa mukana, koska täällä kuulee erilaisen näkökulman Lähi-idästä kuin mitä mediassa yleensä kuulee. Kristinuskon leviäminen ei nosta uutiskynnystä.
Lauantain tilaisuudessa olivat SAT-7:n johtajien lisäksi esillä eri järjestöt tietoiskuineen ja esitepöytineen, kuten Suomen Pipliaseura ja Lähetysyhdistys Kylväjä. Arkkipiispa Tapio Luoma avasi päivän.
Kanavia vetivät Suomen Lähetysseura, Suomen Ev.lut. Kansanlähetys, kirkon lähetysteologi Jaakko Rusama ja hiippakuntasihteeri Anssi Nurmi. Kanavissa käsiteltiin sitä, miten välittää hyvät uutiset kadun kulkijalle, miten yhdistää uutta ja vanhaa evankelioinnissa sekä käytiin läpi yhteistä todistusta Raamatun pohjalta.
Joanna Rantamäki