Hyppää sisältöön

Rukous on Pirjo Hintsalle tärkein syy olla mukana Toivoa naisille -työssä

Ilkka Kastepohja ja Pirjo Hintsa opintomatkalla Pietarissa.

Toivoa naisille -aktiivi Pirjo Hintsa jutusteli Sansan Ilkka Kastepohjan kanssa Pietarin-opintomatkalla syyskuussa 2017. Kuva: Mervi Viuhko.

Rukoilijoiden ketju jatkuu maailman ympäri. Rukous virtaa meidän ja kaukaisten sisariemme välillä mutta myös lähellä. Kannamme toinen toisiamme. Olemme saman Isän lapsia.

Näin kuvaa raisiolainen Pirjo Hintsa kansainvälistä Toivoa naisille -rukousliikettä ja samalla itselleen tärkeintä syytä olla mukana. Se on rukous.

Hän kuuli ensimmäisen kerran asiasta Radio Deistä, jota hän kuunteli työmatkalla.

– Ymmärsin, että kyse oli naistyöstä, joka liittyi ulkomaihin. Ajattelin, että tuosta pitää ottaa selvää.

Mainoksessa sanottiin, että lähitulevaisuudessa Turussa järjestettäisiin aiheesta tilaisuus.

Puhe kosketti

– Melkein unohdin koko jutun, kunnes asia mainittiin taas radiossa. Tilaisuus oli jo seuraavana sunnuntaina. Totesin miehelle, että hän jää lasten kanssa, minun pitää päästä kuuntelemaan.

Turun tilaisuudessa puhui Toivoa naisille -rukousliikkeen perustaja Marli Spieker. Hän kertoi elämästään ja kutsusta rukoilla monin tavoin kärsivien maailman naisten puolesta ja kertoa heidän tilanteestaan. Medialähetystyöntekijänä hän oli suunnitellut Toivoa naisille -radio-ohjelmat, joissa puhutaan sekä arjen kysymyksistä että mahdollisuudesta löytää yhteys rakastavaan Jumalaan.

Toivoa naisille -työ on osa kansainvälisen medialähetysjärjestön TWR:n työtä. Suomessa työn taustajärjestönä on Sansa. Työ tunnettiin aiemmin nimellä Hanna-työ.

– Marlin puhe kosketti. Tilasin rukouskalenterin, mutta kolmen pienen lapsen ja yhden murrosikäisen äitinä en päässyt mihinkään. Kerran kävin yksin Hämeenlinnassa silloisen Hanna-työn viikonloppuleirillä. Kävin rukousryhmässäkin, mutta en oikein kotiutunut, Hintsa muistelee.

Kodikkaasti keittiössä

Turussa oli ehditty toimia jo lähes kymmenen vuotta, kun Pirjo Hintsa lähti aktiivisesti mukaan.

– Tutustuin Seija Niemeen, joka veti rukousryhmää. Valmistelimme sen 10-vuotisjuhlia. Se oli hauskaa aikaa. Ideoimme paljon. Meillä oli melkein joka kerta joku kutsuttu vieras mukana ryhmässä.

Ennen Turussa vietettyä Suomen silloiselta nimeltään Hanna-työn 15-vuotisjuhlaa Seija Niemi aloitti uuden ryhmän Varsissuon alueella. Hintsa otti vetovastuun Turkuun muuttaneen Eva Oran kanssa. Sitten Ora alkoi vetää Martin seurakunnan Toivoa naisille -piiriä ja Hintsa Tuomiokirkkoseurakunnan ryhmää.

– Merkillistä, vaikka piirimme on hiukan kutistunut, kannatuksemme jaavankielisten Toivoa naisille -ohjelmien tuottamiseen ja lähettämiseen on kasvanut.

Piiri kokoontuu joka toinen viikko seurakunnan vuokraamassa Turun NNKY:n omistamassa kerrostalokaksiossa.

– Istumme kodikkaasti keittiön pöydän ääressä ja nautimme alkuhartauden ja rukouksen jälkeen jonkun ryhmäläisen valmistamaa iltapalaa. Kerromme kuulumisia. Viime aikoina teemana on ollut leskeksi jääminen, jonka moni ryhmäläinen on kokenut. Olemme antaneet tilaa muistelulle. Rukouskalenterista rukoillaan aina puolet, Hintsa kertoo.

Hän kuvaa kasvua ryhmäksi, jossa voidaan jakaa hyvin henkilökohtaisiakin asioita.

– Rukouskalenterin rankat aiheet voivat nostaa esiin omia kokemuksia, joista olemme keskustelleet. Kalenterin rukousten lukeminen ryhmässä ääneen on antanut uskallusta heittäytyä vapaaseen rukoukseen omin sanoin. Lopuksi otamme toisiamme kädestä ja luemme Herran siunauksen.

Naisen asemasta helppo puhua

Pirjo Hintsa on myös Toivoa naisille -lähettiläs, joka vierailee esittelemässä työtä seurakunnissa ja muuallakin. Yhtenä keinona hän käyttää Marli Spiekerin kirjoittaman Kun toivo voittaa -kirjan pohjalta luomiaan kahta roolihahmoa.

– Työstä on helppo puhua kenelle vain, sillä naisen asema ja arvostus kiinnostavat.

Hän kuuluu myös Turun arkkihiippakunnan Toivoa naisille -aluetiimiin, joka on järjestänyt isoja kokoontumisia kuten Yhteisvoimin Toivoa naisille -tapahtuman Naantalissa viime huhtikuussa. Turussa on viritelty yhteistyötä NNKY:n kanssa. Yksi tilaisuus on järjestetty ja keväälle on mietitty toista.

Hintsan oma rukousryhmä kantoi syyskuussa vastuuta Turussa Sansan 45-vuotisjuhlakiertueen tapahtumassa. Ryhmä avustaa myös kiirastorstaina, kun Tuomiokirkon alttari tyhjennetään ehtoollisen jälkeen.

– Alttarialue suljetaan. Sinne jää palamaan vain yksi kynttilä. Kirkko on lähes pimeä. Se on vaikuttava hetki.

Pirjo Hintsa kokee itsekin tulleensa enemmän nähdyksi Toivoa -naisille työn myötä.

– Olen osa tätä kokonaisuutta.

Tutustu Toivoa naisille -työn nettisivuihin!

Liisa Heinänen