Hyppää sisältöön

Toivoa naisille -leiri Nokialla tarjosi tietoa, toivoa ja täysihoitoa

Syyssäässä ulkoilua Toivoa naisille -leirillä Nokialla.

Toivoa naisille -leirillä kuljettiin ryhmissä polulla, jonka varrelle puihin oli ripustettu Raamattuun liittyviä kysymyksiä. Ryhmä odottaa, kun edellinen vastaa kysymyksiin. Kuva: Liisa Heinänen.

“Sielu ja ruumis ovat olleet täysihoidossa.” “Vaikka jännitti tulla outojen ihmisten pariin, minut otettiin lämpimästi vastaan.” “Tunsin heti kuuluvani joukkoon.” “Vaihteleva ohjelma.” “Olen saanut levätä Jumalan huolenpidossa.”

Näin lokakuun ensimmäisenä viikonloppuna Nokian Toivoa naisille -leirin osallistujat kiteyttivät tunnelmiaan arviointihetkessä. Mukana oli kaikkiaan noin 30 naista Pirkanmaan lisäksi Savosta, Pohjanmaalta, Turun seudulta ja pääkaupunkiseudulta. Leirin valmistelu oli vahvasti Ylöjärven Toivoa naisille -piirin käsissä Nokian seurakunnan ja Sansan lisäksi.

Espoolainen Jaana Rantala innostui lähtemään Nokialle, kun Sansan lähetystyöntekijät Eeva ja Jari Vähäsarja vierailivat syyskuussa hänen kotiseurakunnassaan kertomassa Toivoa naisille -työstä.

– Naisten asiat kiinnostavat minua. Olen seurannut Pia Rendicin työtä seksiperäisen ihmiskaupan uhrien parissa. Sansakin on tuttu, kun kuuntelen Jukka Norvannon opetuksia Radio Dein Raamattu kannesta kanteen -ohjelmissa. Toivoa naisille -työ on kuitenkin uutta minulle, Rantala kertoi.

Koulutus kiinnostaa

Jaana Rantala sanoi tulleensa kyselemään omaa paikkaansa rukoilemassa maailman naisten puolesta. Kansainväliseen Toivoa naisille -rukousliikkeeseen kuuluu noin 63 000 rukoilijaa noin 120 maassa. Toiminnan ytimessä on rukouskalenteri, jossa on naisten hätään ja tarpeisiin liittyvä lyhyt rukous jokaiselle päivälle. Naisten arkea ja hengellistä elämää käsitteleviä radio-ohjelmia lähetetään 73 maassa.

Suomessa on noin 1800 kalenterin tilaajaa ja sata rukousryhmää. Suomalaiset tukevat radio-ohjelmien tuottamista ja lähettämistä kymmenellä kielellä.

Rantalaa kiinnosti Sansan järjestämä koulutus, joka valmentaa esimerkiksi esittelemään Sansaa ja Toivoa naisille -työtä.

– Koulutuspaketti vaikuttaa hyvältä jatkokoulutukselta, vaikka leirilläkin tuli paljon tietoa ja näkymiä maailmanlaajuiseen työhön.

Hän kiitti myös Sansan seinorityöntekijän Seija Uimosen puheenvuoroa. Hän puhui antamisesta.

– Itsekkyys ei paranna kenenkään elämänlaatua. Älä ajattele vain itseänsi vaan suuntaa ajatuksesi toisten huoliin, Uimonen sanoi.

Hän muistutti, että Jumala ilmoitti rakkautensa antamalla sen, mitä oli vain yksi ja mitä hän rakasti eniten. “Jos ymmärtäisimme Jumalan rakkauden suuruuden, tulisimme hulluiksi”, hän siteerasi kuulemaansa ajatusta

– Meillä on valtava asema ja tehtävä, sillä Raamatun mukaan Jumala uskoi meille sovituksen Sanan ja olemme Kristuksen lähettiläitä.

Viulu soi kauniisti

Kuopiolainen viulisti Hanna Eskel toi soitollaan Nokian leirille erityisen kauniin tunnelman.

Eskel kertoo tutustuneensa Toivoa naisille -liikkeeseen viime keväänä. Hän kävi toukokuussa ensimmäisen kerran Kuopion Alavan seurakunnassa toimivassa Toivoa naisille -ryhmässä.

– Ryhmä ja tämä leirikin on kuin sisarpiiri. Minulle on annettu soittaminen palvelutehtäväksi.

Sinikka Marttila on mukana samassa Kuopion ryhmässä. Hänelle nousi leirin kohokohdaksi Ylöjärven seurakunnan tarinateatterin esitys Mitä meille naisille kuuluu.

Tarinateatteri loi pieniä tuokiokuvia leiriläisiltä kuulemistaan asioista.

– Ihmiset uskalsivat kertoa hyvin henkilökohtaisiakin asioita. Tarinateatteri käsitteli kipeitäkin asioita myötätuntoisesti ja huumorinkin avulla.

Sitoutuneita vapaaehtoisia

Eeva ja Jari Vähäsarjalla on ollut mahdollisuus puolen vuoden kotimaan jakson aikana vierailla lukuisissa seurakunnissa. He ihmettelivät, kuinka paljon sitoutuneita vapaaehtoisia on mukana seurakunnan toiminassa. Suomessa nousee välillä myös kysymys, tarvitaanko erityisesti naisille suunnattuja radio-ohjelmia ja rukoustyötä.

– Tasa-arvoisessa Suomessa voi olla vaikeaa ymmärtää, että joissakin maissa naisen asema on heikko ja itsetunto painettu alas. Naiset tarvitsevat tiedon siitä, että he ovat yhtä arvokkaita ja yhtä paljon Jumalalle rakkaita kuin miehet, Eeva Vähäsarja sanoi.

Hän kertoi, että ihmiskaupan vastaisen työn tueksi tuotettu Kätketyt aarteet -kuunnelmasarja on osoittanut tarpeellisuutensa. Kun Toivoa naisille -työn Kansainvälinen johtaja Peggy Banks esitteli Kätketyt aarteet -ohjelmaa toukokuussa Italiassa ihmiskaupan vastaisessa konferenssissa, yli 20 kristillistä järjestöä ilmoitti kiinnostuksensa käyttää kuunnelmasarjaa työssään. Jari Vähäsarja on tehnyt kahdesta sarjan jaksosta myös videon.

– Monet naiset eivät osaa lukea. Heidän on helppo seurata kuunnelmaa sekä videota, jossa puhutaan heidän äidinkieltään.

Ensi vuonna sarja aiotaan kääntää ja tuottaa espanjan, hindin, italian ja saksan kielille.

Liisa Heinänen