Hyppää sisältöön

Juha Koivulahti teki medialähetystyötä jo nuorukaisena

Juha Koivulahti

Tammelan uusi kirkkoherra Juha Koivulahti ja seurakunnan vanhan kivikirkon puuveistoksia. Kuva: Päivi Aikasalo.

Medialähetys Sanansaattajien (Sansa) hallituksen varajäsen Juha Koivulahti aloitti aprillipäivänä Tammelan uutena kirkkoherrana. Hän kuvaa Tammelaa vahvaksi lähetysseurakunnaksi. Ensi syksynä – 26.10.2017 – tulee kuluneeksi kaksikymmentä vuotta siitä, kun Koivulahti kiipesi ensimmäisen kerran Tammelan kirkon saarnastuoliin. Hän oli tuolloin teologian opiskelija sekä Sansan sivutoiminen julistustyöntekijä ja aluesihteeri.

− Kirkkoherra Timo Uotilan kanssa toimitimme messun. Penkissä silmäni osuivat Inkerin kirkon piispana toimineeseen Leino Hassiseen, joka asui Tammelassa. Saarnaaminen vähän jännitti.

Hyvinkäällä syntynyt ja 40 ensimmäistä vuottaan siellä asunut Koivulahti, 47, kertoo Matti Korpiahon “värvänneen” hänet Sansaan, ja tunteneensa myös Malkin perheen jo lapsuudessaan.

Petrin kanssa olimme peruskoulun ajan koulukavereita. Markuksen kanssa teimme Sansalle nuorten ja nuorten aikuisten lähetyslehteä, nimeltä Nutshell (pähkinänkuori). Sittemmin kiersimme – sekä Markus että minä − seurakuntia, saarnasimme ja pidimme lähetystilaisuuksia. Samalla ainakin minä tein joskus myös kouluvierailuja.

Papiksi nuorisotyön kautta

Piispa Eero Huovinen vihki Juha Koivulahden papiksi syksyllä 2000 Helsingissä. Tähän mennessä hän on työskennellyt pappina pisimpään Hyvinkään seurakunnassa, melkein kymmenen vuotta. Kokemusta on kertynyt myös Panssariprikaatin sotilaspastorina Hattulassa, kappalaisena Janakkalassa ja Lopen kirkkoherran sijaisena.

Juha kouluttautui ensin kirkon nuorisotyönohjaajaksi ja valmistui 1995, minkä jälkeen hän haki ja pääsi Helsingin teologiseen tiedekuntaan. Hän päätti kuitenkin pitää työvälivuoden ja hakeutui Vähänkyrön seurakuntaan vs. nuorisonohjaajaksi.

− Vähänkyrön silloinen kirkkoherra Lauri Jaakkola kannusti minua sanoen, että jos olisi isäni, niin kehottaisi opiskelemaan. Tämä vetosi isänsä syövälle menettäneeseen nuoreen mieheen. Vuodet 1996–97 olivat erityistä elämän opintoviikkojen aikaa, sillä sairastuin itse syöpään, josta kuitenkin paranin. Kun vierailin Korpiahon Matin kanssa Kroatiassa pääsiäisenä 1997, tukkani oli alkanut hiljalleen kasvaa sytostaattihoitojen jäljiltä.

Kutsumus juutalaislähetystyöhön

Juha Koivulahti teki opinnäytetyönsä hartauskirjallisuuden vaikutuksesta Ilmajoen kappeliseurakuntien hengelliseen elämään 1700–1800-lukujen vaihteessa. Laudatur-arvosana oli yllätys, ja se poiki Suomen kirkkohistoriallisen seuran ensimmäisen Pro gradu -palkinnon vuonna 2001.

Väitöskirjahanke oli jatkoa opintonäytetyölle ja liittyi vanhaan hartauskirjallisuuteen, mutta se jäi kesken. Nyt Koivulahti lämmittelee mahdollista väitöskirjaa uudesta aiheesta: Kirkon suhtautumisesta juutalaisten evankelioimiseen ja siinä tapahtuneisiin muutoksiin.

− Minulla on myös henkilökohtainen kutsumus juutalaislähetystyöhön Euroopassa, erityisesti Saksassa. Herran omaisuuskansa on jokapäiväinen rukousaiheeni. Olen sana-keskeinen ja koen, että se sana, joka tulee Jumalalta, ei tyhjänä palaa. Simon Pietarikin vastasi Jeesukselle: “Sinulla on ikuisen elämän sanat.” (Joh. 6:68).

Vahvassa lähetysseurakunnassa

Virkaansa Tammelan kirkkovaltuuston 20. joulukuuta valitsema tuore kirkkoherra kuvaa seurakuntaansa vahvaksi lähetysseurakunnaksi.

Sansan näkökulmasta: Sirpa Rissanen, joka toimii SAT-7:n palveluksessa, on Tammelan nimikkolähetti. Seurakunta tukee sekä Kamerunin evankelis-luterilaisen kirkon fulduldenkielistä radiolähetystyötä että tamilinkielistä Toivoa naisille -radio-ohjelmaa Intiassa. Lisäksi seurakunnan vapaaehtoinen lähetyssihteeri Susanna Peltonen toimii Sansan hallituksen varajäsenenä.

Juha Koivulahden koti on edelleen Janakkalan Turengissa. Hänen perheeseensä kuuluvat puoliso Maija ja teini-ikäiset lapset Elias ja Ella.

Leena Punkari

Juha Koivulahden haastattelu on julkaistu Lähde-lehdessä 3/2017.