Rukousyhteyttä yli etäisyyksien
Radioaseman työntekijät ovat monelle kuuntelijalle kuin parhaita ystäviä, jotka tukevat arjessa ja lievittävät yksinäisyyttä. Työntekijät pitävät etuoikeutenaan sitä, että saavat rukoilla kuuntelijoiden puolesta. Kuva Kambodžasta: Voice of Love.
Aasian FEBC-radioasemien työntekijöiden ja ohjelmien kuuntelijoiden välille muodostuu toisinaan hyvin ainutlaatuinen yhteys. Kuuntelijat saattavat jakaa asioita, joita eivät kerro edes ystävilleen. Työntekijät pitävät etuoikeutenaan sitä, että saavat rukoilla ihmisten puolesta. Toisinaan saadaan iloita rukousvastauksistakin.
– Hoidan iäkkäitä vanhempiani. Olen pelännyt, ettei mielenterveyteni tule kestämään heidän kuolemaansa. Kuunneltuani kanavaanne ymmärsin, että minä selviän ja voin elää, koska Jeesus on kanssani. Mutta tarvitsen siihen FEBC:tä, kirjoittaa eräs nainen FEBC-Japanin Keikon kirjelaatikko -ohjelmaa juontavalle Keiko Yoshizakille.
Sansan yhteistyökumppanin FEBC:n radioasemat ovat monelle kuuntelijalle kuin parhaita ystäviä, jotka tukevat arjessa ja lievittävät yksinäisyyttä. He kertovat yhteydenpidosta vastaavien tiimien työntekijöille toisinaan hyvin henkilökohtaisia, kipeitäkin asioita ja pyytävät näitä muistamaan heitä rukouksin.
Joskus harvoin kuuntelijat haluavat tavata työntekijöitä henkilökohtaisesti. Yoshizaki kertoo syvästi masentuneesta naisesta, joka tuli ei-uskovan miehensä kanssa tapaamaan häntä lähes 500 kilometrin päästä. Pariskunta oli menettänyt juuri ainoan poikansa. Keiko rukoili naisen puolesta ja lohdutti parhaansa mukaan.
– Ihmiset kaipaavat sitä, että heitä kuunnellaan. Meillä ei ole vastauksia. Vain Jeesuksella on vastaus kaikkiin asioihin. Ohjaamme ihmiset etsimään apua häneltä.
Yoshizaki kuvaa yhteydenpitotyötä polkupyörän toiseksi renkaaksi, jonka kautta voidaan tavoittaa ihmisiä henkilökohtaisemmin. Ohjelmien kautta tapahtuva evankeliointi laajalle yleisölle on pyörän toinen rengas. Molempia tarvitaan.
Kuuntelijat pitävät aktiivisesti yhteyttä
Kuuntelijat ottavat yhteyttä useimmiten oma-aloitteisesti heitä puhutelleiden ohjelmien jälkeen. Toisinaan heitä rohkaistaan siihen.
FEBC-Thaimaan ohjelmatoiminnan ja kuuntelijapalvelun päällikkö Kamolthip Prapunpong kertoo, että he järjestivät pari vuotta sitten kilpailun, jossa kuuntelijat saivat kertoa vaikeista kokemuksistaan ja ihmiset saivat äänestää koskettavinta tarinaa.
Palautetta tulee puhelimitse, kirjeitse, sähköpostitse ja sosiaalisen median kuten Facebookin sekä korealaisen Line-pikaviestintäohjelman kautta. Kuukausittain saatujen palautteiden määrä vaihtelee maasta riippuen muutamista sadoista tuhansiin.
Esimerkiksi FEBC-Kambodžan (toiselta nimeltään Voice of Love Kambodža) Krusa FM -radioasemalle yhteydenottoja tulee puheluina, kirjeinä ja sähköposteina kuukaudessa noin 300, kun taas FEBC-Thaimaahan tulee puheluja ja viestejä samassa ajassa yhteensä lähes 3500.
FEBC-Mongolian Ulaanbaatarin Wind FM -radioasemalle yhteydenotot tulevat pääosin sosiaalisen median kautta. Viestejä tulee helposti parikin tuhatta kuukaudessa.
– Sosiaalinen media on suosittu, sitä käyttää 2,6 miljoonaa mongolialaisista, kertoo radioaseman tiedottajana toiminut Dulguun Nayanbuu.
Mongoliassa, Thaimaassa ja Kambodžassa järjestetään säännöllisesti myös kuuntelijatapaamisia koronarajoitusten niin salliessa.
Apua terveyteen ja toimeentuloon
Rukous kuuluu kiinteästi FEBC:n radioasemien toimintaan. Työntekijät rukoilevat sekä työnsä että kuuntelijoiden puolesta säännöllisesti.
Lähetetyt rukousaiheet näyttävät olevan yhteisiä ihmisille maasta riippumatta. Apua kaivataan useimmiten ihmissuhteisiin, perheisiin ja terveyteen liittyviin ongelmiin, toisinaan työasiat ja toimeentulo huolettavat.
Joskus pyynnöt ovat raskaita. Keiko Yoshizaki kertoo naisesta, joka pyysi rukoilemaan, että Jumala ottaisi hänet pois. Tosiasiassa nainen kaipasi vain helpotusta elämään, jotta jaksaisi elää. Kuten niin monet ohjelmien kuuntelijat eri maissa.
Toisinaan saadaan iloita rukousvastauksistakin. Kamolthip Prapunpong kertoo vanhasta, silmävammasta kärsivästä miehestä, joka elätti itsensä tekemällään taiteella. Hän toivoi saavansa kauppatilan, jossa myydä teoksiaan, sekä maa-alueen vihannesten kasvattamista varten.
– Mies lähetti meille myöhemmin kirjeen. Kävi ilmi, että hän oli saanut pienen myytinpaikan, jossa oli myynnissä sekä hänen piirustuksiaan että vihanneksia.
Rukouksiin oli vastattu.
Ääni ilmassa voi muuttaa elämän
Vanhoissa aasialaisissa kulttuureissa arvostetaan perinteitä. Siksi kristityksi kääntyminen on monille vaikeaa. Mutta aina löytyy niitä, joilla usko syttyy sydämeen ja elämä muuttuu.
Krusa FM:n tuottaja Sim Sovannkiry kertoo masentuneesta naisesta, joka löysi uskon Jeesukseen ja toivon elämäänsä kristillisten radio-ohjelmien kautta. Nykyään myös naisen lapset ja lastenlapset ovat kristittyjä.
Yksin Jumala tietää, kuinka moni yksinäinen tai sairautensa vuoksi kärsivä kuuntelija on saanut elämänhalunsa takaisin kuuntelemalla rohkaisevia ohjelmia rakastavan Jumalan huolenpidosta ja jakamalla murheitaan radioasemien työntekijöiden kanssa.
– Olemme vain ääni ilmassa, mutta voimme muuttaa ihmisten elämän, Sovannkiry iloitsee.
Elina Uusikylä
Kirjoitus on julkaistu Sansa-lehdessä 1/2022.