Hyppää sisältöön

Audio box -laite kokoaa kuuntelijoita yhteen Jaavalla

indonesialaisia kuuntelijoita

Yuli (vas.), Kunsiana, Ika ja Yuni ovat indonesiankielisen Toivoa naisille -ohjelman kuuntelijoita. He kokoontuvat vuorotellen jonkun kotiin kuuntelemaan ohjelmaa audio box -laitteella, keskustelemaan ja rukoilemaan. Kuva: Annaleena Pakkanen.

Kunsiana, Yuni ja Yuli ovat indonesialaisia naisia ja perheenäitejä, jotka asuvat Batun kaupungissa, itäisellä Jaavan saarella. He kokoontuvat yhdessä ryhmänsä kanssa kerran kuussa kuuntelemaan indonesiankielistä Toivoa naisille ohjelmaa.

Kuuntelijaryhmällä on käytössään audio box -laite, jonka muistikortille tallennetaan viidestä kymmeneen ohjelmaa kerrallaan. Indonesiankielistä Toivoa naisille -ohjelmaa lähetetään usean paikallisradion taajuudella, mutta kuuntelulaitteella ohjelmia voi kuunnella missä ja milloin tahansa.

Tällä hetkellä TWR-Indonesialla on 60 kuuntelijaryhmää eri puolilla Jaavaa sekä Balilla. Ryhmät tapaavat alueellisia kuuntelijakoordinaattoreitaan säännöllisesti ja voivat ottaa heihin yhteyttä myös WhatsApp-viestein.

Naapuri kertoi ohjelmasta

Kolmen lapsen äiti Kunsiana kuuli Toivoa naisille -ohjelmasta naapuriltaan. Hän oli pitkään perheensä ainoa kristitty.

– Vanhempani lähettivät minut 11-vuotiaana Jakartaan töihin. Sain työtä kristityn perheen kodista ja kuulin siellä kristinuskosta. 13-vuotiaana tein uskonratkaisun. Kun palasin Batuun, perheeni oli valinnut minulle ei-kristityn miehen. Haluaisin, että lapseni olisivat kristittyjä ja tulisivat kanssani kirkkoon, mutta mieheni ei ole tästä samaa mieltä.

Avustajana työskentelevä Kunsiana kertoo arvostavansa Toivoa naisille -ohjelmissa paitsi hengellistä opetusta, myös käytännön tietoa esimerkiksi terveydestä.

– Kun keskustelemme aiheista, saan eväitä parempaan elämään. Ohjelmasta opin, että vaikka elämässä olisi ongelmia, Jumalaa voi kiittää kaikesta.

Ompelija sai mikrolainaa TWR:ltä

Kotiompelijana työskentelevä Yuni kertoo saaneensa TWR-Indonesialta mikrolainaa oman pienyrityksen aloittamiseksi. Hän kuuntelee indonesiankielistä Toivoa naisille -ohjelmaa sekä radiosta että audio boxilla kerran kuussa jonkun ryhmäläisen kotona.

– Ohjelma merkitsee minulle paljon. Saan Raamatun opetusta ja mahdollisuuden kokoontua yhteen muiden kuuntelijoiden kanssa. Välillä opimme myös käytännön taitoja, hän kertoo.

– Rukoilemme aluksi. Sitten kuuntelemme ohjelman tai luemme yhdessä Raamattua. Sen jälkeen rukoilemme toistemme puolesta. Jos tapaamiseen sisältyy koulutusta, se päättää illan. Myös tarjoilu on tärkeää.

Yuni ja hänen miehensä tulevat kristityistä perheistä. Heillä on kaksi poikaa. Muutama lähisukulainen on kääntynyt muslimiksi mentyään naimisiin muslimin kanssa.

Kiitos esirukouksista!

– Saan uusia näkökulmia ja olen alkanut oivaltaa naisen arvon. Voin peilata omaa elämääni ohjelmissa kerrottuihin kokemuksiin, koska monet niistä ovat minulle tuttuja, kertoo kahden koululaisen äiti Yuli.

Yulin äiti on kristitty ja isä muslimi, mutta hän on saanut valita uskontonsa itse. Perhe asuu muslimialueella. Toisinaan hän myöntää tuntevansa itsensä uskonnon vuoksi eristetyksi muusta yhteisöstä. Lähes 270 miljoonasta indonesialaisesta on muslimeja noin 87 prosenttia ja kristittyjä kymmenisen prosenttia.

– Kiitän suomalaisten naisten esirukouksista. Teidän rukoustenne ansiosta maailman naisista ja Batun naisista tulee entistä vahvempia, Yuli sanoo.

Annaleena Pakkanen

Katso kuuntelijaryhmässä aiemmin olleen Ikan video: