Hyppää sisältöön

Bali on entisten muslimien turvasatama Indonesiassa

Nämä kristityt naiset ovat löytäneet turvapaikan Balilta.

Susana Jaavalta ja Sarina Kalimantanilta kuuluvat Indonesian kristittyihin naisiin, jotka ovat löytäneet toivoa ja turvapaikan Balilta. Kuva: Ilkka Kastepohja.

Aasia on yhteisöllinen. Kaikki asiat koetaan ja tehdään siellä yhdessä. Tämä perhekeskeisyys häiriintyy, jos yksi jäsen ei elä ja toimi niin kuin muu yhteisö. Indonesiassa ajatellaan yleensä, että kun synnyt indonesialaiseksi, synnyt muslimiksi.

Aasian muslimienemmistöisissä maissa osa Kristukseen uskovista naisista tulee yhteisöjensä ja perheidensä hylkäämiksi ja torjutuiksi. Elämä kodissa muodostuu mahdottomaksi.

Enemmistö balilaisista on hinduja

Balin yli neljän miljoonan asukkaan turistisaari on Indonesiassa poikkeus. Valtauskonnoltaan balilaiset ovat hinduja, mikä mahdollistaa helpommin eri uskontojen rinnakkaiselon. Balista onkin muodostunut turvasatama entisille muslimeille ja Kristukseen uskoville ihmisille.

Kristillisten seurakuntien keskuudessa kartoitettiin diakoniatyön tarvetta Balille muuttaneiden ex-musliminaisten auttamiseksi vuonna 2017. Silloin saarelle oli saapunut 117 naista, joista osalla oli mukanaan myös lapsia. Nyt paikalliset pastorit kertovat muuttoliikkeen vain kasvaneen.

Käytännössä nämä naiset ovat ilman aviopuolison, perheen ja suvun turvaverkostoa. Monelta puuttuu koulutus, koska he ovat hoitaneet lapsia kotona. Indonesian sosiaaliturva on riittämätön elämiseen. Useita naisia on käsketty palaamaan takaisin islamiin ja perheidensä luo. Tähän naiset ovat vastanneet, etteivät he luovu Jeesuksesta, vaikka ovat joutuneet perheidensä hylkäämiksi.

Ilkka Kastepohja

Uutinen on julkaistu Lähde-lehdessä 2/2019.