Hyppää sisältöön

Batjargal Tuvshintsengel Medialähetyspäivillä: Olen lähetystyön hedelmä

Batjargal Tuvshintsengel ja Tiina Virtanen Medialähetyspäivillä.

Batjargal Tuvshintsengel kertoi Medialähetyspäivillä Vantaalla, että mongolinkielisen Raamattu kannesta kanteen -ohjelman ensimmäinen radiointikierros on hiljattain päättynyt ja toinen kierros alkamassa. Häntä tulkkasi Tiina Virtanen. Kuva: Maaria Keskitalo.

− Olen lähetystyön hedelmä. Samalla kun englannin opettajani opetti englantia, hän kertoi minulle ensimmäisen kerran Kristuksesta. Meitä oli noin 12, ja meistä tuli Mongolian ensimmäinen seurakunta, sanoi radioasema Wind FM:n johtaja Batjargal Tuvshintsengel Medialähetyspäivillä Vantaalla lauantaina.

Kolea ja sateinen sää ei haitannut Medialähetyspäiviä, vaan Korson seurakuntakeskuksessa oli vilkas hyörinä pitkin päivää. Vieraita tuli läheltä ja kaukaa, mutta aika moni tunnusti olleensa Korsossa ensimmäistä kertaa.

Batjargal Tuvshintsengel kertasi Mongolian lähihistoriaa erityisesti evankelisen kristillisyyden näkökulmasta. Kun Neuvostoliitto hajosi vuonna 1991, myös Mongoliassa alkoi demokratiakehitys ja lähetystyöntekijöitä pääsi maahan. Sitä ennen ei kristittyjä tiettävästi ollut.

Nyt kristittyjä on 80 000 ja seurakuntia noin 650. Nopeasti kasvavalle kirkolle on leimallista suuri nuorten määrä. Mongolian 3,1 miljoonasta asukkaasta peräti 70 prosenttia on alle 35-vuotiaita.

− Tämä on sadonkorjuun aikaa. Meneepä mihin tahansa seurakuntaan, luulee tulleensa nuorten kokoukseen, Batjargal Tuvshintsengel iloitsi.

Silti työsarkaa riittää, sillä 97 prosenttia mongolialaisista on yhä ei-kristittyjä. Nuori kirkko suuntautuu myös ulospäin ja on alkanut lähettää lähetystyöntekijöitä, erityisesti tiettyihin Aasian maihin.

Radiojuontajaksi 9-vuotiaana

Jumala kutsui nuorta Batjargal Tuvshintsengeliä radiotyöhön pari vuotta uskoon tulon jälkeen. Kului kuitenkin seitsemän vuotta, ennen kuin radioasema Wind FM vuonna 2001 toteutui.

Batjargal Tuvshintsengelin tausta radiotyössä on mielenkiintoinen. Hänet pyydettiin 9-vuotiaana Mongolian yleisradion lastenohjelman juontajaksi. Maassa oli tuolloin vain yksi radioasema, ja se oli kommunistisen hallinnon alaisuudessa. Myös lastenohjelma oli aatteen mukainen.

Kansainvälisen medialähetysjärjestö FEBC:n verkostoon kuuluva Wind FM ja Sansa ovat tehneet yhteistyötä vuodesta 2004. Viime vuosina Sansa on auttanut kehittämään muun muassa nuortenohjelmia ja mobiilisovelluksia. Mediatutkija Eila Murphyn rooli on ollut radioaseman eri vaiheissa merkityksellinen, ja viime vuonna asema sai avukseen lähetystyöntekijä Sirpa Rissasen.

Tällä hetkellä Wind FM:llä on noin 35 nuorta ohjelmantekijää. Useimmilla ei ole teologista taustaa, ja moni tulee radiotyöhön ilman ammattikoulutusta.

− Jumala antaa meille näitä nuoria, jotta saamme kouluttaa heitä ja antaa tilaisuuden laittaa omat lahjansa käyttöön. Yksi radioaseman tavoitteista on myös antaa johtajuuskoulutusta paikallisseurakunnille.

Risti ja antenni -yhdistelmä

Noin viisi kertaa Suomen kokoisen Mongolian väestö on perinteisesti paimentolaiskansaa. Edelleen noin 30 prosenttia väestöstä liikkuu sen mukaan, mistä karjalle löytyy syötävää − ja hevosia on enemmän kuin ihmisiä. Puolet mongolialaisista asuu pääkaupungissa Ulaanbaatarissa.

Wind FM on laajentunut niin, että nyt sillä on Ulaanbaatarin aseman lisäksi 12 paikallisasemaa eri puolilla maata. Tavoitteena on saada kymmenen uutta asemaa ensi vuoden loppuun mennessä. Silloin ohjelmat tavoittaisivat potentiaalisesti jo kaksi miljoonaa mongolialaista.

− Aina kun menemme uudelle paikkakunnalle, teemme yhteistyötä seurakunnan kanssa. Koska kirkko on nuori ja maaseudulla seurakunnat vielä nuorempia, kristillinen radio voi auttaa niitä. Kutsun tätä risti ja antenni -yhdistelmäksi. Yleensä aloitamme radioaseman seurakunnan tiloissa, jotta ristiä voidaan julistaa antennin kautta, selvensi Batjargal Tuvshintsengel.

Wind FM jakaa “itsekkäitä radioita”

Viime vuonna Wind FM jakoi Mongoliassa yli 5000 aurinkopaneelilla toimivaa radiota. Batjargal Tuvshintsengel kuvailee radiota “itsekkääksi”, sillä siinä on vain Wind FM:n taajuus.

Mongoliassa elää noin 100 000 kazakinkielistä, ja Wind FM tekee ohjelmia mongolin ohella hiukan myös kazakiksi.

− Radioita on jaettu myös kazakeille. Mongolian kazakit ovat suurien paineiden alla, sillä he ovat perinteisesti muslimeita. Islamilaisessa yhteisössä ei ole helppo olla kristitty, joten tämä pieni laite tarjoaa turvallisen mahdollisuuden kuunnella ohjelmaa.

Medialähetyspäivät on Sansan, Korson seurakunnan ja Vantaan ev.lut. seurakuntien yhteinen tapahtuma. 25.−26.5.2019 vietettävien päivien teemana on Näkemisen arvoinen.

Annaleena Pakkanen