Hyppää sisältöön

Ihmiset paenneet tulivuorta Balilla – kriisiradio apuna

Heartline FM Balin studiossa

Sansan tukema paikallisradioasema Heartline FM Bali sijaitsee 30 km:n päässä Agung-tulivuoresta. Tällä hetkellä se lähettää myös kriisiohjelmia, jotka auttavat evakkoon joutuneita balilaisia. Kuva: Annaleena Pakkanen.

Sansan yhteistyökumppani First Response Radio on tänään aloittanut kriisiradiolähetykset Indonesian Balilla. Jopa 100 000 ihmistä on joutunut lähtemään kodeistaan pelätyn tulivuorenpurkauksen alta. Kriisiradio-ohjelmat tarjoavat alueen asukkaille elintärkeää tietoa.

Balilla sijaitseva Agung-tulivuori on aktivoitunut syksyn mittaan. Se on jo päiviä syössyt sisuksistaan höyryä ja tuhkaa jopa neljän kilometrin korkeuteen. Räjähdyksenomaisia purkauksia kuuluu ajoittain jopa 12 kilometrin päähän.

Agung on yli kolmekilometrisenä Balin korkein vuori. Sen rinteillä ja läheisyydessä asuu 100 000 ihmistä, joita viranomaiset ovat kehottaneet evakuoitumaan. Osa on lähtenyt ja ollut evakossa yli kuukauden, osa ei. Osa on jo palannut hoitamaan karjaansa ja viljelyksiään.

Ohjelmia kuunnellaan myös evakuointikeskuksissa

Indonesiassa kriisiradiotyötä toteuttaa First Response Indonesia (FRI), johon kuuluu muun muassa FEBC-Indonesian paikallisradioketju Heartline. FRI toimii läheisessä yhteistyössä viranomaisten ja kansalaisjärjestöjen kanssa.

Paikallisten asukkaiden tueksi tehtävät kriisiradio-ohjelmat lähetetään Heartline FM Bali -asemalta. Se sijaitsee 30 kilometrin päässä Agung-tulivuoresta ja on ainakin toistaiseksi pystynyt jatkamaan lähetyksiään normaalisti. Myös Heartline FM Bali on Sansan yhteistyökumppani.

Tämänhetkisen arvion mukaan kriisiohjelmia radioidaan noin kymmenen päivän ajan. Niitä ja muita Heartline FM Balin ohjelmia voi kuunnella myös monissa evakuointikeskuksissa, joihin on kokoontuneena jopa muutama kymmenen tuhatta kodistaan lähtenyttä.

Tribune Bali -lehti kuvaa elämää evakuointikeskuksissa odottavaksi: lapset vitsailevat keskenään ja äidit auttavat kokkeja ruoanvalmistuksessa. Radioaseman johtaja ja paikallinen kirkko selvittävät, millä muilla tavoin evakuoituja voisi auttaa.

Indonesiassa on 150 toimivaa tulivuorta

Indonesian valtion vulkanologi Gede Suantika on kertonut uutistoimisto AFP:lle, että Agungin lähistöllä tuntuu nyt jatkuvasti järistyksiä. Seurauksena voi pahimmillaan olla räjähdysmäinen purkaus.

Suurin uhka ihmisille ovat purkauksessa pyroklastiset virtaukset. Ne ovat kuumia, myrkyllisiä ja nopeita, eikä niitä ehdi paeta. Agungilla oli räjähdyspurkaus edellisen kerran vuonna 1963, jolloin 1 100 ihmistä kuoli.

Indonesia kuuluu sekä seismologiselta että vulkaaniselta toiminnaltaan maailman aktiivisimpiin alueisiin. Se sijaitsee Tyynenmeren tulirenkaalla, ja vyöhykkeellä on 70 prosenttia maailman tulivuorista. Indonesiassa on 150 toimivaa tulivuorta ja maanjäristyksiä tapahtuu runsaasti.

Kriisiradiotyön osaajia koulutetaan suomalaistuella

Sansa tukee Heartline FM Balin toimintaa ja erityisesti Rukoillaan yhdessä -ohjelmaa, jonne kuuntelijat soittavat tai lähettävät tekstiviestejä. Suorassa lähetyksessä juontaja keskustelee soittajien kanssa ja rukoilee heidän puolestaan.

First Response Radio on sitoutumaton humanitäärisen avun verkosto, johon kuuluu muun muassa radioasemia, kansalaisjärjestöjä ja viranomaisia. Indonesiaan on hankittu Sansan tuella kaksi kriisiradiopakettia eli kahteen matkalaukkuun mahtuvaa radiostudiota ja lähetintä. Luonnonkatastrofin sattuessa studio ja lähetin on helppo kuljettaa matkalaukuissa kriisialueelle, nopeasti pystyttää radioasema ja aloittaa elintärkeän tiedon radiointi.

Viime vuosina Sansa on tukenut kriisiradiotyön koulutusta. Indonesiassa on jo useita koulutettuja tiimejä. Myös Balilla on tiimi, joka pystyy katastrofin sattuessa pystyttämään kriisiradioaseman. Tällä kertaa erillistä kriisiradioasemaa ei tarvittu, vaan avustusohjelmat saadaan lähetettyä paikallisradiosta.

Lue lisää kriisiradiotyöstä!