Hyppää sisältöön

Joulu on hedelmien aikaa

Kambodzalainen nainen ja hedelmäpuu.

Keväällä alkamamme "hengellisen puun kasvatus" Aasiaan on tullut vaiheeseen, jossa hedelmät alkavat kypsyä ravinnoksi. Kuva Kambodžasta: Sim Sovannkiry.

Jouluun on enää vähän aikaa. Me tiedämme, miksi joulua vietetään, ja meillä on joulun viettämisessä jo pitkät perinteet. Aasiassa on kuitenkin paljon ihmisiä, joille kristillinen joulu on tuntematon.

Keväällä alkamamme “hengellisen puun kasvatus” Aasiaan on tullut vaiheeseen, jossa hedelmät alkavat kypsyä iloksi ja ravinnoksi. Galatalaiskirjeen viidennessä luvussa luetellaan yhdeksän Hengen hedelmää: rakkaus, ilo, rauha, kärsivällisyys, ystävällisyys, hyvyys, uskollisuus, lempeys ja itsehillintä. Näistä hedelmistä opetetaan kristillisen kasvatuksen ohjelmissa.

Kasvata ja jaa

Sansan kustantamista ohjelmista noin 22 prosenttia on kristillisen kasvatuksen ohjelmia. Niistä suurin osa on suunnattu Lähi-itään, mutta Aasiassa kristillisen kasvatuksen ohjelmia löytyy muun muassa Kiinan digimediasta, Japanissa lähetettävistä radio-ohjelmista ja Indonesiassa Balilla radioitavista ohjelmista. Toki lähes kaikki aikuisille suunnatut ohjelmat sisältävät ainakin jossain määrin kristillistä kasvatusta. Myös lapsille lähetettävät ohjelmat opettavat Raamatun mukaista elämää.

Kristillisten kasvatusohjelmien ajatuksena on rohkaista kristittyä kasvamaan uskossaan niin, että hän alkaisi kertoa evankeliumia eteenpäin. Eli kristitystä kasvaisi hedelmää tuottava puu. Raamatussa sanotaan selvästi, että “hedelmästään puu tunnetaan” (Matt. 12:33).

Jumala antaa hedelmille kasvun ja näitä hedelmiä ei ole tarkoitettu pelkästään omaan käyttöön vaan yhteisesti nautittaviksi.

Konstit ovat monet

“Asun perheeni kanssa syrjässä. Meillä ei ole paljon yhteyttä ulkomaailmaan. Karanteeniaika on ollut meille erittäin vaikea. Kun sain tietää, että muihin on pidettävä etäisyyttä ja vain tärkeiden tavaroiden myyjät saavat olla ulkona ja tekemisissä ihmisten kanssa, päätin perustaa väliaikaisen myymälän, jossa myydään välttämättömiä tavaroita. Sain erinomaisen tilaisuuden välittää TWR:n ohjelmaa soittimella. Myymälään tulleet ihmiset kuuntelivat ja olivat uteliaita tietämään ohjelmien sisällöstä. Olen esittänyt ohjelmaa jo 400 henkilölle kahden kuukauden karanteenin aikana. Haastoin jopa ihmisiä perustamaan radionkuuntelijaryhmiä koteihinsa. Tämä on loistava työkalu tavoittaa ihmisiä”, kertoo Joseph, intialainen radionkuuntelija.

“Olen pienestä kylästä Kambodžasta. Mieheni juopotteli ja oli karski minua kohtaan, eikä meillä ollut aina edes ruokaa. Pyysin miestäni käymään kalassa ja hankkimaan elantoa, mutta se ei häntä kiinnostanut. Se sattui minuun ja olin täynnä huolia. kiEräänä päivänä etsin radiosta ohjelmaa. Löysin ohjelman, jossa puhuttiin vanhemmuudesta ja perheväkivallasta. Se kosketti minua. Siinä sanottiin, että pitäisi rakastaa ja huolehtia toinen toisesta. Painoin aseman taajuuden mieleeni ja aloin kuunnella sitä säännöllisesti. Kun mieheni oli minulle töykeä tullessaan kotiin, olin itse kärsivällinen ja ystävällinen.

Pyysin miestäni kuuntelemaan ohjelmaa kanssani, ja nykyisin kuuntelemme sitä yhdessä. Rukoilen päivittäin, että Jumala tekisi ihmeen ja mieheni ottaisi Jeesuksen vastaan. Vielä se ei ole tapahtunut. Mutta hän on alkanut käydä kalassa hankkiakseen meille ruokaa. Autamme toinen toistamme ja hän puhuu minulle kauniimmin. Hänen alkoholinkäyttönsä on vähentynyt ja minun pahoinpitelemiseni on loppunut. Mieheni tietää Jumalasta”, iloitsee kambodžalainen kuuntelija.

Hedelmiä myös yksinäisille

Joulu on yhdessäolon juhlaa, mutta kaikilla ei ole mahdollisuutta viettää joulua läheisten kanssa. Korona voi tehdä joulusta yksinäisen, jos joutuu olemaan eristyksessä tai läheinen on kuollut. Myös vankiloissa, kristityille vaikeissa maissa sekä vanhusten ja perheettömien keskuudessa on paljon yksinäisiä.

Jeesus on Jumalan lahja meille, ja tämän lahjan voimme antaa eteenpäin. Kun jaamme sitä hyvää, mitä olemme saaneet, teemme samalla kylvötyötä uusien “hengellisten hedelmäpuiden” istuttamiseksi. Jumala antaa meille hyvää, jotta voisimme toteuttaa lähetyskäskyä ja olla hänen yhteistyökumppaneitaan.

Mieti, millaisia “hedelmiä” sinä voisit lahjoittaa tänä jouluna. Etsi joku, jolle voit olla avuksi, iloksi ja siunaukseksi. Ehkä hän löytyy läheltäsi. Ehkä hän on sinulle tuntematon, mutta tiedät hänen ilahtuvan ystävällisyyden eleestä. Tai ehkä hän on Aasiassa ja ilahtuu kuullessaan kristillistä ohjelmaa, jonka sinä olet lahjoittanut. Antamalla omastasi saat hyvän mielen.

Merja Kauppinen

Kirjoitus on julkaistu joulukuun Lähde-lehdessä 4/2020. …… …… …… …… …… …… …… …… …… …… …… ……”””” style=”””””lg””right””Lahjoita nyt >>””””””url:https%3A%2F%2Fsansa.fi%2Flahjoituskohteet%2Fkristillinenkasvatus%2F|||”]Jaa parasta joululahjaa! Osallistu joulukeräykseen!