Hyppää sisältöön

Kirkko kasvaa Thaimaassa

Kyläläiset iloitsevat uusista radioistaan.

− Media on hyvä väline Jumalan valtakunnan työssä, vakuuttaa Noppakhun Prasobkiatkit (sinisessä paidassa keskellä). Hän jakoi radioita kyläläisille Sam Phan -nimisen kaupungin lähettyvillä. Kuva: Ilkka Kastepohja.

− Thaimaassa ei ole vaikeaa olla kristitty, sillä meillä on uskonnonvapaus. Vaikeaa on sen sijaan kääntyä kristityksi buddhalaisuudesta, joka on niin syvästi sidoksissa thai-kulttuuriin. Täällä sanotaan: “olla thaimaalainen on yhtä kuin olla buddhalainen”, kertoo Noppakhun Prasobkiatkit, joka johtaa FEBC-Thaimaan vähemmistökielistä ohjelmatoimintaa.

Myös hän on taustaltaan buddhalainen. Hän oli viisihenkisessä lapsuudenperheessään viimeinen, josta tuli kristitty.

Thaimaan noin 70 miljoonasta asukkaasta suurin osa on buddhalaisia, ja kristittyjä on noin prosentti. Tilastojen mukaan kirkko on tällä vuosikymmenellä kasvanut nopeasti. Varsinkin seurakuntien määrä on moninkertaistunut:

− Vuonna 2000 seurakuntia oli noin tuhat, nyt niitä on noin 5000. Ne ovat enimmäkseen maan pohjois- ja keskiosissa. Ihmiset eivät enää löydä vastauksia siitä, mihin ovat aiemmin uskoneet, vaan he etsivät nyt muualta, Noppakhun Prasobkiatkit selittää.

Raamattukirjekurssilla yli 23 000 opiskelijaa

Median ansiosta tietoa kristinuskosta on myös saatavilla. FEBC tekee Thaimaassa radioitavia ohjelmia thain ja thai isaanin kielellä sekä tuottaa lyhytaalloilla radioitavia ohjelmia 17 kansallisella kielellä.

FEBC-Thaimaalla on puhelinpäivystys, joten joku työntekijä vastaa aina kuuntelijoiden soittoihin. Palautetta kertyy myös kirjeitse ja viesteinä. Keskimäärin kuuntelijoilta tulee noin 2000 yhteydenottoa kuukaudessa.

Kristinuskosta kiinnostuneille on tarjolla raamattukirjekurssi, jota käy tällä hetkellä yli 23 000 opiskelijaa. Ja kun kuuntelija haluaa löytää kotinsa läheltä seurakunnan, järjestö auttaa myös siinä. Usein joku työntekijä lähtee mukaan kirkkoon.

− Haluan kiittää suomalaisia siitä, että olette tukeneet työtämme vuosien ajan. Thaimaassa ihmisten täytyy saada kuulla Jeesuksesta, ja haluamme tehdä radiotyötä vielä nykyistä enemmän, Noppakhun Prasobkiatkit sanoo.

Sansan joulukeräyksen tuotolla tuetaan Sydänystävä-ohjelmaa ja muuta Aasian perheradiotyötä. Anna joululahja Sydänystävälle!

Annaleena Pakkanen

Kirjoitus on julkaistu joulukuun Lähde-lehdessä 4/2019.