Hyppää sisältöön

Media tarjoaa afgaaneille kirkon, jota ei voi sulkea

Church for Afghanistan -ohjelman kuva.

SAT-7 Pars on aloittanut uuden darinkielisen Church4Afghanistan-ohjelman, jota lähetetään viikoittain suorana mm. Facebookissa. Kuva: SAT-7.

SAT-7:n persiankielinen kanava SAT-7 Pars aloitti 2. marraskuuta uuden, sosiaalisen median alustoja hyödyntävän Church4Afghanistan-ohjelman (Kirkko Afganistanille).

Viikoittain erityisesti Facebookin kautta suorana lähetettävän ohjelman juontaja on Saksassa asuva afganistanilainen pastori Noorullah Noor. Hänen kanssaan studiossa on afgaani​​vieraita. Yhdessä he pohtivat raamatullisia aiheita ja keskustelevat Afganistanin nykytilanteesta erityisesti maassa asuvien kristittyjen kannalta. Ohjelmassa nähdään myös musiikkivideoita.

Historia toistaa itseään Afganistanissa

SAT-7 Pars -kanavan johtaja Panayiotis Keenan uskoo kirkon kasvavan Afganistanissa, missä historia toistaa nyt itseään. Sama tapahtui Iranissa 40 vuotta sitten. Siellä maanalainen iranilainen kirkko on kasvanut.

− Sydämellämme on jo pitkään ollut tuottaa ohjelmaa afganistanilaiselle yleisöllemme sosiaalisessa mediassa. Se on nyt tullut todeksi Church4Afghanistanin lanseerauksen myötä, Keenan kertoo.

SAT-7 Pars on jo usean vuoden ajan palvellut afganistanilaista yleisöä lähettämällä darinkielisiä ohjelmia. Talibanin valtaan paluun jälkeen elokuussa 2021 SAT-7 Pars on tuottanut esimerkiksi kaksi kautta darinkielistä ohjelmaa Kristusta seuraamassa. Se lähetetään satelliittitelevisiossa lähikuukausina.

Opetusta sydämen kielellä

− Haluamme Church4Afghanistanin kautta tukea Afganistanin kristittyjä tarjoamalla heille kristillistä sisältöä ja opetusta darin kielellä, omalla sydämen kielellään, ja saada heidän äänensä kuuluviin, Keenan sanoo.

Koska Facebookia ei Afganistanissa ole estetty tai rajoitettu kuten Iranissa, suurin osa SAT-7 Pars -kanavan Facebook-seuraajista on Afganistanista. Monet ovat ottaneet yhteyttä, pyytäneet kristillistä materiaalia ja rukousta, jakaneet todistuksiaan siitä, kuinka kanava on auttanut heitä heidän kamppailuissaan.

Suurin osa afganistanilaisista katsojista on aktiivisia Facebookissa, mutta ohjelma on katsottavissa myös Instagramissa.

Näköala maailmaan on tšadorin silmäaukon kokoinen

Uudet kristityt kohtaavat Afganistanissa perheensä hylkäämisen tai kostotoimia, eivätkä he voi kokoontua turvallisesti jumalanpalvelukseen tai kristittyjen yhteyteen. Sekä satelliittikanavalla että sosiaalisen median avulla SAT-7 Pars voi luoda afganistanilaisille uskoville sellaisen kirkon, jota ei voida sulkea.

Lastenjärjestö UNICEFin mukaan Afganistan on tällä hetkellä maailman huonoin maa syntyä. Väkivalta ja epäoikeudenmukaisuus ovat yleisiä. Rajoitukset estävät nuorilta afganistanilaisilta miehiltä työmahdollisuudet.

Eräs nuori nainen puolestaan kuvaili itseään SAT-7:lle jäänteeksi tšadorin eli naisten käyttämän kaapumaisen vaatteen sisällä: “Vain silmien kohdalla olevasta aukosta näemme ulos, ikään kuin vankilan ikkunan aukoista.”

Sirpa Rissanen