Perheradio-ohjelmat tuovat monille kuuntelijoille Kambodžassa iloa, lohtua ja rauhaa
Davan haastattelee Krusa FM:n kuuntelijoita. Kuva: Eila Murphy.
Kambodžan pääkaupungissa Phnom Penhissä toimiva perheradio Krusa FM on arvioinut työnsä vaikutuksia. Keväällä 2018 valmistuneen kyselyn mukaan valtaosa yleisöstä on keski-ikäisiä perheellisiä kristittyjä maanviljelijöitä, sekä naisia että miehiä. Vanhempien lisäksi perheeseen kuuluu yleensä 3−4 lasta. Kuuntelijoista lähes joka kuudes on lukutaidoton.
Sansan yhteistyöradio, FEBC-Kambodžan alainen Krusa FM, lähettää ohjelmia paitsi Phnom Penhin aseman kautta, myös Facebookissa sekä Kampong Thomin paikallislähettimen ja muutamien paikallisradioiden kautta. Lisäksi yleisössä on vielä lyhytaaltoradion kuuntelijoita ja niin sanotun audio box -kuuntelulaitteen välityksellä kuuntelevia. Yli kaksi kolmasosaa kuuntelee ohjelmia FM-radiosta ja joka kuudes Facebookissa.
Facebook-kuuntelijat muodostavatkin mielenkiintoisen ryhmän. He ovat nuorempia ja paremmin koulutettuja kuin kuuntelijat keskimäärin. Heidän joukossaan on myös enemmän opiskelijoita, liike-elämässä työskenteleviä sekä pastoreita. Hengelliseltä iältään Facebook-kuuntelijat ovat myös muita nuorempia.
Tämä ihmisjoukko, hengelliseltä iältään alle 5-vuotiaat ja fyysiseltä iältään enimmäkseen alle 25-vuotiaat, on juuri se ryhmä, jonka tarpeita ajatellen Krusa FM suunnittelee uutta sovellusta älypuhelimeen.
Muutoksia tunne-elämässä, käyttäytymisessä ja Jumalan kokemisessa
Kaikenikäiset kuuntelijat, sekä miehet että naiset ja varsinkin nuoret kristityt, ovat kokeneet eniten muutoksia tunne-elämässään. Monet kuvailivat kyselytutkimuksessa, kuinka he ohjelmia kuunnellessaan tulivat onnellisiksi, rauhallisiksi, lohdutetuiksi ja iloisiksi.
Toiseksi eniten mainittu muutos oli Jumalan kokeminen; kuuntelijat sanoivat tulleensa tietoisiksi Jumalan rakkaudesta. Kolmanneksi eniten muutoksia tapahtui perhetilanteessa, joko jäsenten välisissä suhteissa tai lastenkasvatuksessa.
Miehet mainitsivat naisia useammin muutoksia käyttäytymisessään, kuten vihan ja päihteiden kontrolloimisessa, tai että he alkoivat opiskella Raamattua. Teinit puolestaan mainitsivat oman käyttäytymisensä muuttuneen kotona. He esimerkiksi olivat alkaneet auttaa perheen töissä.
Tulevaisuuden sukupolveen täytyy panostaa
Kaiken kaikkiaan Kambodžassa toteutettu arviointi osoittaa, että valtaosalle kuuntelijoista Krusa FM saa aikaan myönteisiä tunteita. Ohjelmat välittävät kokemuksen rakastavasta Jumalasta ja auttavat kuuntelijoita heidän perhe-elämässään.
Erityisen paljon rohkaisu sekä käytännön elämässä ja perhe-elämässä auttaminen merkitsevät hengellisesti nuorille ja iältään nuorille kuuntelijoille. Tähän tulevaisuuden sukupolveen radioaseman täytyy paneutua jatkossa lisäämällä läsnäoloa sosiaalisessa mediassa.
Eila Murphy