Hyppää sisältöön

Thainkielinen Sydänystävä rohkaisee maalla ja kaupungissa

Radiotuottaja ja kaksi kuuntelijaa kohaavat FEBC:n toimistossa Bangkokissa.

Burasinee Siripong (oik.) haaveilee urasta valtion virkamiehenä, mutta ensin on läpäistävä vaativa pääsykoe. Sydänystävä-ohjelman tuottaja Penprapha Tangsirisatian (vas.) tapasi FEBC:n toimistolla Bangkokissa Burasineen ja tämän äidin Pornpan Khanthongin. Kuva: Annaleena Pakkanen.

Thainkielisellä Sydänystävä-ohjelmalla on monenlaisia kuuntelijoita Thaimaassa. Pornpan Khanthong ja Burasinee Siripong ovat Bangkokissa asuvat äiti ja tytär. Äiti hoitaa työkseen vanhuksia, tytär opiskelee oikeustiedettä. Perheeseen kuuluu myös isä, joka on työmatkojen vuoksi paljon poissa kotoa.

− Pidän musiikin kuuntelusta. Kerran kun etsin sopivaa radiokanavaa, osuin Sydänystävä-ohjelmaan. Ihmettelin, mikä se oli, sillä se kuulosti niin erilaiselta. Siinä puhuttiin Jumalasta, joten jäin kuuntelemaan. Olin hiljattain alkanut käydä kirkossa ja uusi uskova, Pornpan Khanthong muistelee ensi kosketustaan Sydänystävään.

− Minulla oli paljon huolia ja olin välillä masentunut. Sain ohjelmasta rohkaisua ja apua.

Tuosta on yli kymmenen vuotta. Tytär Burasinee Siripong oli silloin 8- tai 9-vuotias. Äidin myötä hänestäkin tuli kuuntelija. Aina kun äiti kuunteli ohjelmaa, myös tyttö kuunteli – ja kuuntelee edelleen.

− Meillä on vain yksi radio. Äiti laittaa äänen niin kovalle, että kaikki kotona kuulevat.

Suosittu Sydänystävä

Suomalaisten tukema Sydänystävä on yksi medialähetysjärjestö FEBC-Thaimaan suosituimmista ohjelmista. Sitä on radioitu lähes 40 vuotta.

Pornpan Khanthong on soittanut monta kertaa FEBC:n päivystävään puhelimeen. Joskus hän on pyytänyt neuvoja huoliinsa. Toisinaan hän on osallistunut kilpailuun tai tilannut jonkun kirjasen. Myös raamattukirjekurssin hän on suorittanut.

Millaisia rukousaiheita Pornpanilla ja Burasineella on?

− Rukoilkaa mieheni puolesta, että hän oppisi tuntemaan Jumalan. Rukoilkaa perheemme terveysongelmien ja myös sairaan äitini puolesta, Pornpan pyytää.

Burasinee puolestaan pyytää rukoilemaan viisautta ja keskittymiskykyä oikeustieteen opintoihinsa.

− Haluan valmistua ja löytää työtä, jotta voin pitää huolta vanhemmistani.

Meediosta kristityksi

Pariskunta Thanom ja Saun Chaunin asuvat maalla Sam Phan -nimisen kaupungin ulkopuolella, suur-Bangkokin lähettyvillä. Heillä on kolme aikuista lasta: kaksi tytärtä ja poika. Saun hoitaa taloa ja vihannespuutarhaa mutta saa myös eläkettä. Thanom pitää huolta kodista ja lapsenlapsesta.

He ovat syntyjään buddhalaisia. Thanom kertoo toimineensa aikoinaan meediona, jolloin tietyt henget puhuivat hänen kauttaan. Melko nuorena hänellä oli myös sydänongelmia, joihin ei meinannut löytyä apua.

Kerran eräs kristitty tehtaanomistaja, joka toimi myös pastorina, kysyi, haluaisiko hän tutustua Jumalaan. Kun Thanom hyväksyi Jumalan elämäänsä, hänen terveytensä koheni. Välillä hän eli kauempana Jumalasta ja sydänvaivat palasivat. Kun hän ryhtyi jälleen käymään kirkossa, myös terveydentila parani.

Miniä tutustutti ohjelmaan

Sydänystävä-ohjelmaan Thanom ja Saun tutustuivat miniänsä kautta. He kuuntelevat ohjelmaa joka päivä, jos vain ovat kotona. Saun kuuntelee pihan katetulla kuistilla ja Thanom keittiössä, jossa on toinen radio.

− Saan ohjelmasta virkistystä ja rohkaisua, kun olen väsynyt tai ahdistunut. Olen myös oppinut Raamatusta uusia asioita, Saun sanoo.

Thanom kertoo päivästä, jolloin hän oli hyvin sairas ja kuuli joutuvansa sairaalaan. Hänelle tuli huoli perheen pärjäämisestä ilman äitiä. Hän avasi radion, ja Sydänystävässä luettiin juuri Raamatusta: “Minä olen kuullut rukouksesi, olen nähnyt kyyneleesi.” (Jes. 38:5).

− Ohjelma muistutti, että kaikkien ongelmien kanssa voi kääntyä Jumalan puoleen ja rukoilla apua, Thanom sanoo.

Annaleena Pakkanen

Kirjoitus on julkaistu joulukuun Lähde-lehdessä 4/2019.