Hyppää sisältöön

Toivoa naisille -kuuntelijakoordinaattori järjestää tapaamisia Indonesiassa

Indonesian Toivoa naisille -työn koordinaattori Susilowati Makitan (oik. alhaalla) asettui kuvaan työtovereittensa kanssa. Kuva: TWR-Indonesia.

Monet indonesialaiset naiset kokevat, että Toivoa naisille (TN) -ohjelmat rohkaisevat ja voimaannuttavat heitä. Suurimmassa osassa puolen vuoden aikana saaduista indonesiankielisten ohjelmien noin 4 700 palautteesta ilmaistaan kiitollisuutta siitä, että naisille tehdään omaa ohjelmaa. Naiset pitävät ohjelman kumpaakin osaa tärkeänä. Ensimmäinen osa lisää naisen taitoja esimerkiksi kasvattajana ja terveyden vaalijana. Toinen ruokkii naisen sisintä, osoittaa kohti Jumalaa, jolta tulee apu. Ahkerimmin palautetta antavat 31–45-vuotiaat. Noin kolmannes kaikista palautteista tulee heiltä.

Ester Itä-Jaavalta sanoo, että TN on hänen suosikkiohjelmansa. Mari-niminen nainen jatkaa, että ohjelma auttaa keskittymään positiivisiin asioihin ja olemaan hyvä puoliso ja äiti. Samansuuntaista palautetta antavat useat kuulijat: ohjelma käsittelee naisen roolia ja identiteettiä ainutlaatuisena ja viisaana yksilönä. Sitä on helppo ymmärtää. Se auttaa kasvamaan kristittynä.

Indonesiassa 22 paikallisradioasemaa lähettää jaavankielisiä TN-ohjelmia ja 57 asemaa indonesiankielisiä ohjelmia.

TN-ohjelmat ovat kansainvälisen medialähetysjärjestön TWR:n kehittämä ohjelmamalli. Samaa mallia käytetään yli 73 maassa eri puolilla maailmaa. Suomalaiset tukevat ohjelmien tuottamista ja lähettämistä Medialähetys Sanansaattajien eli Sansan kautta.

Avustuspaketteja

Indonesiassa toimii 16 kuuntelijakoordinaattoria. He järjestävät kuuntelijatapaamisia pari kertaa vuodessa. Tapaamisissa he kyselevät yksityiskohtaista palautetta ohjelmista ja miten ne ovat vaikuttaneet kuulijoiden elämään. Kuuntelijakoordinaattorit vierailevat myös kuuntelijaryhmien luona ja vievät mukanaan audiobox-kuuntelulaitteen, jonka äärelle naiset kokoontuvat seuraamaan ohjelmaa.

Indonesiassa on todettu noin 6 miljoonaa koronatartuntaa, ja tautiin on kuollut yli 157 000 ihmistä. Pahiten tauti on koetellut kaikkein köyhimpiä, jotka asuvat ahtaasti ja joille hoitoonpääsy ei ole yhtä helppoa kuin paremmin toimeentuleville. Joka kymmenes Indonesian 275 miljoonasta asukkaasta elää köyhyysrajan alapuolella. Se tarkoittaa, että perheen tulot ovat vähemmän kuin 123 euroa kuukaudessa.

Indonesian TN-työ on jatkanut jo vuonna 2020 aloitettua kaikkein suurimmassa puutteessa elävien avustamista. Heille on jaettu avustuspaketteja, joissa on ollut ruokatarvikkeita, kasvomaskeja ja vitamiinia lapsille.

Indonesian TN-työn ominaispiirre on työpajat, joissa naiset voivat kehittää käsityötaitojaan ja valmistaa tuotteita myyntiin. Naisille myönnetään oman yrityksen perustamiseen mikrolainoja. Kun koronan aikaan työpajat ovat olleet kiinni, TN-työ on ladannut kädentaitojen opetusvideon internetin videopalvelu YouTubeen.

Pois vanhasta

Koronarajoitusten hellittäessä TN-työntekijät ovat päässeet vierailemaan kuuntelijaryhmien luona. Tapaamisten ohjelmassa on myös verenpaineen mittausta.

TN-ohjelma on indonesian kielellä Wanita Berpengharapan.

– Ohjelman hengellinen osuus käsittelee pääasiassa Jeesuksen opetuksia: mitä hän sanoo ystävällisyydestä, anteeksiannosta, armosta ja toivosta. Tavoitteemme on, että kuulijoista tulee Jumalan työtovereita omissa yhteisöissään. Haluamme, että naisilla on tarpeeksi tietoa ja taitoa, jotta he voivat täyttää paikkansa omassa elinympäristössään, sanoo Indonesian TN-työn koordinaattori Susilowati Makitan.

Balilaiset Evi ja Rohani kuvaavat kumpikin kokemustaan aiemmasta elämästä elämiseksi pimeydessä.

– Kerran TN-ohjelman aiheena oli eläminen pimeässä. Se kosketti minua syvästi, koska juuri se oli ongelmani, Evi kertoo. Rohani jatkaa, että hänen elämänsä oli kaukana Jumalan valosta.

TN-ohjelmat ovat auttaneet heidät pois vanhasta, kun ne ovat tarjonneet mahdollisuuden oppia tuntemaan Jeesuksen.

– Menneisyys ahdisti minua. Päätin uskoa Jeesukseen, koska halusin löytää rauhan ja lohdun ja päästä irti vanhasta. Jumalan sana on vahvistanut minua ja antanut halun rakastaa Jeesusta. Jotkut ihmiset muistuttavat entisestä elämästäni ja sanovat, etten voi muuttua. Välillä pelkään putoavani takaisin vanhaan. Tiedän kuitenkin, että olen saanut anteeksi. Edessäni on tie, seuraan Jeesusta, Evi sanoo.

Rohani jatkaa, että TN-ohjelmat ovat ankkuroineet hänet Kristukseen.

Liisa Heinänen