Hyppää sisältöön

Tunisialaisia ääniä

Ihmisiä keskustelee studiossa.

SAT-7 ohjelmaa Tunisiasta

Pandemian jälkeinen uusi normaali on alkanut ja kahden vuoden tauon jälkeen kasvokkain tapaamisetkin alkavat yleistyä myös työelämässä. Sosiaalisten suhteiden ja verkostoitumisen merkitys on valjennut aivan eri tavalla meille monille.

Osallistuin jokin aika sitten kristillisen satelliittitelevisiojärjestön SAT-7:n vuosittaiseen partneritapaamiseen. Siellä yksi mielenkiintoisista puhujista oli tunisialainen yliopistoprofessori ja SAT-7:n Tunisian ohjelmatiimin jäsen pastori Moaz Mediouni. Hän pohti esitelmässään kristittyjen haasteita ja mahdollisuuksia sekä kristillisen median roolia ja vastuuta Tunisian sekä koko Pohjois-Afrikan alueella.

Pastori Moazin mukaan 90% Tunisian kristityistä ei ole kirkkojen piirissä. Mitä medialla on tarjota heille, jotka eivät tule tai joilla ei ole mahdollista tulla kirkkoon? Entä heille, jotka löytävät Jeesuksen elämäänsä median kautta?

Kun kupla puhkeaa

Median tulee tarjota ihmisille vastauksia kysymyksiin, rohkaisevaa ylistysmusiikkia heidän omalla kielellään, ja opetusta, jossa asioista ei puhuta kristillisessä kuplassa, vaan siitä uskalletaan tulla ulos ja avautua valtauskontoa edustavalle yhteiskunnalle, pastori Moaz sanoo. Kun kristillisyys avataan myös muille, loppuu oman pienen ryhmän kanssa touhuilu ja salamyhkäisuuden verho häipyy kristillisyyden yltä. Kristityt voivat silloin vahvistaa omaa identiteettiään tasavertaisina jäseninä yhteiskunnassa huolimatta siitä, että he edustavat vähemmistöuskontoa.

Tunisiassa naisten asema on parempi kuin monissa muissa ympäröivissä maissa. He ovat edustettuina myös politiikassa ja kristittyjä naisia onkin tärkeä saada mukaan päättämään maan asioista. Alkuvuodesta 2022 maan suurimmat uskontokunnat allekirjoittivat yhdessä sopimuksen, joka vahvistaa uskonnollisen rinnakkaiselon mahdollisuuksia maassa.

Ilmassa on kuitenkin yhä pelkoa ja se vaikuttaa myös kirkon toimintaan. Ei olla ihan varmoja mitä tulee tapahtumaan, eivätkä kristityt koe vieläkään olevansa täysin vapaita. Monet pelkäävät yhä tulevansa leimatuiksi, jos he esiintyvät omilla kasvoillaan kristillisissä ohjelmissa. Media on kuitenkin väline, jonka avulla kirkko ja kristillisyys voi nostaa imagoaan ja tulla esiin menneisyyden varjoista, pastori Moaz sanoo.

Algeriassa ihmiset etsivät vastauksia elämäänsä kristinuskosta erityisesti pohjoisen berberinkielisellä kabyle-alueella, mutta maan 46 kirkosta on pastori Moezin mukaan auki vain 12. Länsimaalaisuus on maassa sallittu ja kristityt ovat saaneet äänensä kuuluviin, mutta epävarmuutta herättävät hallituksen hitaat toimet kirkkojen rekisteröintien ja lupa-asioiden osalta.

Vapaiden sielujen rinnalla

Sansan seniorityöntekijä David Ezzine tuottaa SAT-7 Arabic -kanavalle hengellistä opetusohjelmaa Marokon murteella. SAT-7:n ohjelmatiimit Algeriassa ja Tunisissa puolestaan tuottavat ohjelmia Tunisian arabialla ja Algerian berberikielellä amazigheille.

Ohjelmasisällöt haastavat keskusteluun yhteiskunnallisista kysymyksistä, naisten asemasta ja kristinuskosta osana pohjoisafrikkalaista identiteettiä. Ne tukevat alueen nuorta kirkkoa rohkaisemalla keskusteluun toivon, kristillisten arvojen, lähimmäisen rakkauden, oman identiteetin ja ympäristökysymysten äärellä. Joulusta ja pääsiäisestä kertovat dokumentit nostavat esiin kristillisiä  tapoja ja niiden merkitystä.

SAT-7:n kanavilla kuljetaan katsojien rinnalla heidän hengellisen vaelluksensa sekä elämänsä eri vaiheissa. Pohjois-Afrikan katsojia varten erikseen perustetulla sosiaalisen median Vapaat sielut -sivustolla kristillistä sisältöä tarjotaan paikalliseen kontekstiin muokattuna Tunisian alueen murteella. Jotkut ovat seuranneet SAT-7 Arabic -kanavan ohjelmasisältöjä jo vuosia.

”Löysin Jeesuksen kahdeksan vuotta sitten, Hamsa-niminen tunisialainen kuuntelija kertoo. Muiden kristittyjen todistukset omasta uskostaan ohjelmissanne rohkaisevat minuakin elämässäni kristittynä”, hän sanoo.

Tässä työssä Sansakin saa olla mukana SAT-7:n Pohjois-Afrikan työn kautta. Samalla olemme osa sitä kristittyjen verkostoa, jotka yhteistyössä vievät sanomaa toivosta sinne, missä sitä ei aina ole. Se toivo meillä kaikilla on Jeesuksessa.

Jos haluat olla tukemassa ohjelmien katsoja-/kuulijaseurantatyötä, lue lisää tästä.

Kuva: SAT-7 Arabic -kanavan ohjelmaa Tunisian studiosta.