Hyppää sisältöön

Mikä yhdistää Kambodžan perheradiotyötä ja Etiopian lähettipariskuntaa?

Istun kambodžalaisen pastori Joseph Keo Thuyn kanssa Tikkurilan seurakunnan väliaikaisena kirkossa. Hänet on pyydetty messun esirukoukseen mukaan, mutta rukoustaan ennen hän ehtii rohkaista seurakuntalaisia:

“Minuun tekivät vaikutuksen tämän seurakunnan pastorit, jotka lähtivät ulos katsomaan, löytävätkö seurakuntalaiset tähän väliaikaiseen kirkkoon. Mieleeni tuli Raamatusta kertomus Isästä, joka juoksee tuhlaajapoikaa vastaan. Me voimme toimia samalla tavalla ja etsiä heitä, jotka eivät löydä kirkkoon. Jokainen seurakuntalainen voi toimia kutsujana. Ennen ensi sunnuntaita voisitte soittaa yhdelle tutullenne ja tuoda hänet kirkkoon.” Voiko seurakunnan tehtävää konkreettisimmin ilmaista.

Pastori Joseph Keo on tehnyt perheradio-ohjelmia Kambodžassa yhdessä kumppanimme FEBC:n perheradio Krusa FM:n kanssa Phnom Penhissä. Pastori Joseph oli syttynyt aiheesta Hongkongissa Suomen Lähetysseuran isännöimässä perhetyön koulutuksessa jo vuonna 2009.

Perhetyö ylittää rajoja

Taannoin Medialähetyspäivillä Raumalla vieraillut Krusa FM:n perheradion silloinen johtaja Sopheary Hem halusi tutustua Suomen Lähetysseuran eläkkeellä oleviin lähetteihin Anna-Kaarina ja Matti Palmuun. Hän kysyi, tunnenko heitä. Olin vieraillut Palmuilla Etiopissa ja kummastelin, miksi Sopheary Hem haluaa tavata suomalaisia Etiopian lähettejä ja mistä hän voi tietää heistä. Tapaaminen järjestettiin, ja pian selvisi, että Palmut olivat tehneet perhetyön materiaalia, jonka Joseph Keo Thuyn oli kääntänyt khmeriksi. Materiaalin pohjalta tehty ohjelma haluttiin radioon.

Pastori Keo kuuli Palmujen tekemästä aineistosta sattumalta, kun huomasi perhetyön koulutuksen luterilaisessa seminaarissa Hongkongissa. Hänellä ei ollut muutakaan tekemistä, niinpä hän osallistui koulutukseen ja innostui työstä.

On ihmeellistä katsella, miten Jumala tekee työtä!

On kulunut kolmisen vuotta Sopheary Hemin ja Palmujen tapaamisesta Suomessa. Istumme Joseph Keon ja hänen vaimonsa Makaran kanssa sekä Anna-Kaarina ja Matti Palmun kanssa Tikkurilan kirkossa ja ihmettelemme seurakuntalaisten kanssa, minkälaisessa Jumalan verkostossa saamme tehdä työtä. Matti muisteli, että Hong Kongin koulutuksesta hän ei muista pastori Keoa, mutta kuvista hän voi tunnistaa kyllä hänen osallistumisensa seminaariin. Nyt he ovat saaneet majoittaa pariskuntaa Suomen Lähetysseuran ja Medialähetys Sanansaattajien vieraana sekä kiertää ympäri Suomea kertomassa perhetyöstä.

Työ on mennyt hyvin eteenpäin: koulutukset ja radio-ohjelmat tavoittavat laajasti kambodžalaisia. “Me tarvitsemme teitä. Meidän seurakuntalaisemme ovat nuoria, koska paljon kristittyjä kuoli 70-luvun sisällissodassa. Te voitte olla ikään kuin vanhempiamme ja rukoilla meidän puolestamme. Olemme täydellinen pari. Te voitte rukoilla uuden sukupolven kristittyjen puolesta Kambodžassa. Ja me voimme rukoilla kirkkoonne lisää nuoria!”, kannustaa pastori Joseph Keo.

Ei voi muuta kuin ihmetellä, miten Jumala tekee työtään.