Hyppää sisältöön

Rippileiri Kroatiassa oli täynnä lähetystyötä, mediaa ja tanssia

merenranta

Tuusulan seurakunta järjesti rippileirin Kroatian Splitissä yhteistyössä Sansan ja M18:n kanssa. Kuva: Filip Skarica.

Tuusulan seurakunnalla on jo vuosia ollut yhteystyöseurakunta Budapestissa, ja sen kanssa on järjestetty vuosittain rippileiri Unkarissa. Leiriltä on joskus vierailtu päiväseltään Kutinan seurakunnassa, Kroatiassa, nimikkolähetti Elina Braz de Almeidan ja M18-ryhmän luona. Vuoden 2017 leirejä suunnitellessa tartuimme Elinan ideaan järjestää rippileiri Kroatiassa.

Leiri toteutettiin yhteistyössä Sansan sekä Kroatiassa toimivan M18-ryhmän kanssa. Ryhmä käyttää muun muassa tanssia, mediaa, musiikkia ja draamaa evankeliumin eteenpäin viemisessä. Kutinan kaupungissa ryhmällä on studio, jossa paikallisille nuorille järjestetään media-, tanssi-, musiikki ja muiden tuntien lisäksi nuorteniltoja ja muita kokoontumisia.

Rantaretkiä, oppitunteja ja hartauksia

Tuusulan seurakunnan rippileiri koostui ohjaajista, isosista, leiriläisistä ja Kutinasta saapuneista “vierailevista tähdistä”. Leiri pidettiin rannikolla Slpitin kaupungissa. Sijainti mahdollisti monet yhteiset retket rannalle, missä voitiin pelailla, uida ja syödä jäätelöä. Majoittuminen tapahtui muutaman kilometrin päässä rannasta sijaitsevassa hostellissa.

Leiripäivät olivat tapahtumarikkaita ja täynnä erilaista ohjelmaa. Rantaretkien lisäksi päiviin kuuluivat tavalliset rippikoulun oppitunnit. Hiljentymiseen ja hartauselämään tutustuttiin joka aamu ja ilta yhteisissä laudes- ja kompletorio-hetkissä. Isoset toimivat pienryhmissä raamishetkien ohjaajina sekä iltaohjelmien suunnittelijoina ja toteuttajina. Isosten tärkeä tehtävä oli myös leiriolympialaisissa oman ryhmänsä kannustus.

M18 opetti tanssia ja mediaa

Erityisohjelmansa leirille toi M18. Ryhmä toteutti joka päivä kaksi workshop-tuntia. Toisessa oli erilaisia tanssityylejä ja toisessa mediaa. Tanssissa kokeiltiin erilaisia tyylejä kuten jazzia, hip hopia ja break dancea. Tarkoituksena ei ollut opetella vaikeita koreografioita ja suorittaa, vaan nauttia, oppia uutta ja kokea jotain uutta lähetystyöstä.

Mediatyöpajassa kerrottiin järjestelmäkameran perusasetuksista ja annettiin niksejä siihen, miten omaa kuvaamistaan voisi parantaa. Ryhmän kanssa kuljimme ympäri kaupunkia ja otimme kuvia toisistamme sekä maisemista.

M18 vastasi myös leirin diakonia- ja lähetystyön oppitunneista ryhmän johtajan Thiago Braz de Almeidan johdolla. Samoin nimikkolähettimme Elina sekä M18 järjestivät meille leirijumalanpalveluksen.

Erilainen ja mahtava kokemus

Ohjaajaan näkökulmasta rippileiri oli erilainen ja mahtava kokemus. Työpajat ja lähetystyöryhmään tutustuminen toivat oman mausteensa ja näytteen siitä, millaista lähetystyö käytännössä on. Uskon myös, että leiriläiset nauttivat ohjelman lisäksi lämmöstä sekä mahdollisuuksista päästä oppituntien päätteeksi uimaan.

Mielestäni myös rippileirin tarkoitus luterilaisen kasteopin opettamisessa onnistui. Oppituntien monet hyvät keskustelut jäivät mieleeni ja myös nuorilla oli mahdollisuus osallistua ja kertoa mielipiteensä.

Viikko oli rippileiri siinä missä muutkin. Erityistä siitä ei tehnyt pelkästään se, että olimme Kroatiassa vaan ne ihmiset, joiden kanssa olimme.

Sanni Frisk, kesäteologi