Hyppää sisältöön

”Suhtautuminen arabeihin tulee kiristymään Ranskassa”

Place du Tertre, Pariisi

Pariisin tavallinen ihmisvilinä hiljeni hetkeksi 13.11. terrori-iskujen jälkeen. Kuva: Jari Vähäsarja.

Lähetystyöntekijämme Marja-Liisa ja David Ezzine ovat seuranneet Pariisin terrori-iskujen jälkeistä elämää lähes kosketusetäisyydeltä. He tekevät arabiankielistä televisiotyötä Etelä-Ranskassa.

– Silmät täyttyivät kyynelistä lauantaiaamuna, jolloin suurin osa kansasta kuuli joukkomurhasta. Tapahtuma kosketti monia todella henkilökohtaisella tavalla. Kuka tahansa olisi voinut olla yksi henkensä menettäneistä tai vakavasti loukkaantuneista, sanoo Marja-Liisa Ezzine.

– Tunnelma kirkossa sunnuntaina oli hyvin liikuttava, ja terroristi-iskun uhrit olivat ajatuksissamme. Elämme väkivaltaisessa ja armottomassa maailmassa. Rukoilemme, että Jumala vahvistaa meitä ja antaa rauhaa – myös Suomeen, kertoo David Ezzine.

”Rukoillaan päättäjille viisautta”

Vuodesta 1977 Ranskassa asunut Marja-Liisa Ezzine kertoo, että viime viikonlopun tapahtumat avasivat suuren huolen Ranskan ja ranskalaisten puolesta:

– Aiemmin en tajunnut, miten olen juurtunut tähänkin maahan. Rukoillaan maan päättäjille Jumalalta viisautta kaikissa päätöksissään, vaikka he itse eivät ehkä käänny Jumalan puoleen.

Presidentti Francois Hollande julisti Ranskaan kansallisen hätätilan. Hätätila on julistettu vain kahdesti vuoden 1955 Algerian sodan jälkeen eikä kertaakaan koko maahan.

– Suhtautuminen arabeihin ja muslimeihin tulee kiristymään Ranskassa. Tämä saa heidät hakeutumaan yhä enemmän omiin yhteisöihinsä. Se taas mahdollistaa heidän radikalisoitumistaan, Marja-Liisa arvioi.

”Me emme lannistu”

– Tuntuu kovin turvattomalta, pelottaa ja ahdistaa. Tuntuu siltä, että Ranska on sodassa omien rajojensa sisällä. Maani on sodassa miltei näkymätöntä vihollista vastaan, sanoo Patrick Doiteau.

Marseillen lähellä asuvat Patrick ja Anne-Marie Doiteau ovat Ezzineiden tuttavia. Anne-Marie jatkaa:

– Jokaisella on lupa omaan uskontoonsa ja tapoihinsa. Ranska on taistellut ja taistelee näiden vapauksien puolesta. Meitä ei voi pelotella tällaisin keinoin. Minulle on turha puhua islamistien suvaitsevaisuudesta. Me emme lannistu tällaisen uskonnon edessä.