Hyppää sisältöön

Toholammin seurakunnan nuorten talkoomatka Kroatiaan oli touhukas ja antoisa

talkootöitä Kroatiassa

"Erään seurakuntalaisen luona pilkoimme polttopuita talveksi ja autoimme siivoamisessa", kertoo Anni Elamaa. Halkoja hakkaa Einari Jämsä. Kuva: Minnamaria Jämsä.

Syyslomalla viiden hengen ryhmämme Toholammin seurakunnasta lensi pitkän välilaskun kautta Kroatiaan. Vaikka olimme kaikki jo aikaisemmin käyneet Kroatiassa, emme silti tienneet varmaksi, mitä matkamme tuo mukanaan. Sen olimme edellisistä reissuista oppineet.

Viikkomme alkoi Kutinassa. Projektinamme oli hioa ja maalata seurakunnan pöydät. Yhdessä homma hoitui nopeasti ja muutaman päivän kuluttua pöydät olivat saaneet valkeat pinnat. Oli ihana nähdä, miten työmme ilahdutti.

Kutinassa pidimme myös lastenkerhoa. Pienen hartaushetken jälkeen pelailimme yhdessä mm. Cedevita-mölkkyä! Aamupäivä toi iloa lapsille, sekä meille lapsenmielisille!

Kohtasimme matkamme aikana seurakuntalaisia. Erään seurakuntalaisen luona pilkoimme polttopuita talveksi ja autoimme siivoamisessa. Urakasta jäi muisto, joka nostaa hymyn huulille pitkään. Kanojen ympäröimänä työskentely sai omat erikoiset ja hauskat piirteensä. Olimme myös kuuntelijoina ja juttelimme kaikesta mahdollisesta. Tuo kohtaaminen jäi varmasti kaikkien mieleen ja herkisti kumpaakin osapuolta.

“Mitään emme ymmärtäneet, mutta kokemus lämmitti sydäntä”

Kutinasta hurautimme loppuviikoksi lähelle rajaa, Legradiin. Legradissa osallistuimme jumalanpalvelukseen. Mitään emme oikeastaan ymmärtäneet, mutta silti kokemus oli sydäntä lämmittävä. Meidät otettiin niin avosylin vastaan, että alkava koti-ikäväkin helpotti hieman.

Autoimme myös pappilan maalausprojektissa ja koimme mielenkiintoisen majoitusratkaisun, joka tosin oli täysin omasta tahdostamme ja jääräpäisyydestämme johtuva. Sohvalla on tilaa vaikka kahdelle ja tuoleista saa rakennettua täysin asiansa ajavan nukkumapaikan!

Matkastamme jäi käteen niin monet naurut ja herkistymiset, että niistä voisi kirjoittaa vaikka kuinka paljon. Viikkomme Kroatiassa oli varmasti meille kaikille kokemus, josta jää kaunis muisto vaalittavaksi. Eikä tämä varmasti ollut yhdellekään meistä viimeinen kerta Kroatiassa.

Anni Elamaa

Kirjoittaja on 17-vuotias lukiolainen Toholammilta.