Hyppää sisältöön

Eila Murphy koulutti Intiassa nuoria tekemään kyselytutkimuksia

Kouluttaja ja koulutettavia Intian Biharissa.

Tutkija Eila Murphy, tutkimusapulainen Alankrita Anand (vas.) ja haastattelijoiksi Biharin Purniassa valmistuneet. Kuva: Sansa.

Tutkija Eila Murphy koulutti Intiassa Biharin osavaltiossa jokin aika sitten haastattelijoita tekemään kyselytutkimuksia. Kahden päivän tiiviiseen opiskeluun osallistui kolmessa ryhmässä yhteensä 25 nuorta, miehiä ja naisia.

Tilaisuudet pidettiin lähellä Nepalin ja Länsi-Bengalin rajaa, kolmella eri paikkakunnalla: Bhagalpurissa, Purniassa ja Katiharissa. Välimatkojen takia koulutusta ei voitu järjestää yhdessä paikassa, kun jo siirtymiseen meni aina yksi välipäivä.

− Haastattelijat koulutettiin tekemään kyselytutkimuksia, ja nyt erityisesti keräämään tietoa kriisiradioväen toiminnasta vuoden 2017 tulvan aikana Biharissa, tutkija Eila Murphy kertoo. Hän itse työskentelee Sansan lähettämänä FEBC:n työyhteydessä Suomesta käsin.

− Kriisiradiotyön kumppanimme, First Response Radio, haluaa kehittää toimintaansa ja ohjelmien sisältöjä. Joten tutkimuksessa kysellään kyläläisiltä, mitä merkitystä ja hyötyä ohjelmilla oli, ja miten he niitä kuuntelivat.

− Koulutuksen jälkeen haastattelijat osaavat esitellä tutkimuksen tarkoituksen ja valita satunnaisesti jonkun henkilön taloudesta haastateltavaksi ja haastatella hänet lomaketta käyttäen. He oppivat niin sanottua haastattelijakäyttäytymistä.

Myös kouluttajat tekivät haastatteluja

Koulutusten jälkeen ja ohessa Eila Murphy ja hänen tutkimusapulaisensa Alankrita Anand tekivät avainhenkilöhaastatteluja joko englanniksi tai hindiksi. Haastateltavat olivat All India Radion vastaavia henkilöitä ja kriisihallinnan viranomaisia Biharissa.

Koulutettavat haastattelijat ovat intialaisen tulva-alueilla toimivan avustusjärjestön, Nav Jagratin, vapaaehtoisia. Saman järjestön kautta Murphy löysi myös Anandin avukseen.

Leena Punkari

Uutinen on julkaistu helmikuun Lähde-lehdessä 1/2019.