Hyppää sisältöön

Intiassa pohdittiin reformaation merkitystä

Marja Soikkeli ja intialaiset naispastorit

"Oli hienoa tavata naispastoreita eri puolilta Intiaa ja elää heidän kanssaan uskoa todeksi", kirjoittaa Marja Soikkeli. Kuvassa hänen kanssaan ovat Ashisan Kandulna ja Elina Banhalen Soren.

Intian luterilaisten kirkkojen yhteistyöelin UELCI kutsuu joka toinen vuosi koolle jäsenkirkkojensa edustajat ja kansainväliset yhteistyökumppaninsa. Tänä vuonna teemana oli Kirkon uudistaminen kutsuvaksi yhteisöksi. Kokouksessa pohdittiin myös jatkuvan reformaation toteuttamista nykyaikana.

Kokous järjestettiin tammikuun loppupuolella Chennaissa, Tamil Nadun osavaltiossa.

− Luennoissa tuli esille selkeästi kaksi lähestymistapaa reformaatioon: uudistetaan kirkkoa ajan hengen mukaiseksi tai palataan juurille, kuvaa Sansan kansainvälisen kumppanuustoiminnan johtaja Timo Reuhkala.

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon edustajana kokoukseen osallistui teologian tohtori, lähetysteologi Jaakko Rusama. Hän luennoi reformaation merkityksestä.

− Uskonpuhdistuksen ydin on juurille palaamista. Luterilaisuuden vankat löydöt risti ja armo ovat edelleen keskeiset arvot kirkkoa uudistettaessa.

Antoisia kohtaamisia intialaisten naispastoreiden kanssa

Parasta antia olivat Timo Reuhkalan mukaan Intian kirkkojen edustajien kanssa käydyt keskustelut, joissa pohdittiin reformaatiota alustusten pohjalta.

− Keskustelin piispojen kanssa myös medialähetystyön merkityksestä. Sansan ja sen kumppanin, TWR-Intian työtä arvostetaan.

− Tapaaminen lujitti yhteistyötä Evankelis-luterilaisen Gossner-kirkon johtavan piispan Johan Dangin kanssa niin, että hän saapuu Euroopan-vierailullaan myös Suomeen. Sansa ja Kirkon lähetystyön keskus isännöivät vierailua maaliskuun puolivälissä.

Kyseinen Gossner-kirkko ja TWR-Intia tekevät yhteistyössä Sansan tukemat kharian- ja kurukhinkieliset radio-ohjelmat.

Itselleni tapaamisesta jäi mieleen, että Lutherin uskonpuhdistuksen hengen mukaisesti meitä kutsutaan yhä uudelleen elämään todeksi ristin teologiaa, missä tahansa olemmekin. Oli myös hienoa tavata naispastoreita eri puolilta Intiaa ja elää heidän kanssaan uskoa todeksi.

Marja Soikkeli

Sidosryhmäpäällikkö Marja Soikkelin kirjoitus on julkaistu myös helmikuun Lähde-lehdessä 1/2017.