Hyppää sisältöön

Intiassa tulee tuhansittain ohjelmapalautetta

kirkko Intiassa

Tässä Tamil Nadun maaseutukylässä on paljon kristittyjä. Heistä moni kuuntelee Toivoa naisille -ohjelmaa. Kuva: Annaleena Pakkanen.

Kun kristillisiä ohjelmia lähetetään eri puolilla maailmaa, kuulijoille annetaan mahdollisuus olla yhteydessä toimitukseen, kysellä ja antaa palautetta. Kun palautteet yleensä lasketaan kymmenissä tai sadoissa, Intiassa tulee puolen vuoden aikana tuhansia yhteydenottoja.

Orijan kielellä lähetettävästä Toivoa naisille -ohjelmasta on tämän vuoden aikana tullut jo yli 4200 yhteydenottoa. Ohjelman tekijät vastaavat kuulijoiden kysymyksiin ja lähettävät heille tarvittaessa sopivaa materiaalia kuten kirjoja, joiden avulla he voivat perehtyä kysymiinsä asioihin.

Orijan kieltä puhutaan etenkin Odishan osavaltiossa Intian itäosassa. Se on 33 miljoonan ihmisen äidinkieli.

Vuoden 2017 alkupuolella ohjelman tekijöiden yhteydessä olleista kuulijoista yli sata kertoi juuri tulleensa kristityksi ja lisäksi yli kaksinkertainen määrä kertoi olleensä kristittyjä vain vähän aikaa.

Tukea kasvuun

Toivoa naisille -ohjelma pyrkii avaamaan kuulijoilleen kristinuskon ydintä eli mahdollisuutta löytää henkilökohtainen suhde Jumalaan. Se tukee myös arkea käsittelemällä vaikkapa ystävyyttä, terveyttä tai parisuhdetta.

Ohjelmat tuottaa ja lähettää kansainvälinen medialähetysjärjestö TWR. Ne ovat osa Toivoa naisille/Hanna-työtä, jossa suomalaiset ovat mukana Sansan kautta. Suomalaiset rahoittavat oriankielisten Toivoa naisille -ohjelmien lähettämistä. Tukea saavat myös hindin-, tamilin-ja gujaratinkieliset ohjelmat.

Yksi oriankielisen ohjelman kuulijoista kiittää ja kertoo saaneensa hyötyä hengelliseen elämäänsä. Hän kertoo tulleensa äskettäin vaimonsa kanssa kristityksi.

– Kiitän kirjoista. Niistä on ollut hyötyä myös tuttavilleni. Saamme vaimoni kanssa rukoilla, kokea rauhaa ja kertoa uskostamme muille.

Omalla äidinkielellä

Monet ohjelman kuulijoista arvostavat sitä, että saavat kuulla ohjelman omalla äidinkielellään. Yksi tamilinkielisen ohjelman kuulijoista kertoo, ettei hän jätä yhtään jaksoa väliin.

– Upeaa, että voin kuunnella Jumalan sanaa omalla äidinkielelläni. Äidinkieleni on tamil, mutta asun paikassa, jossa toinen kieli on pääkieli. Pidän naisille suunnatusta ohjelmasta, koska siinä käsitellään myös naisen arkea. Minulla on kolme lasta, joten kasvatukseen liittyvät asiat kiinnostavat.

Tamilin kieltä puhutaan eteläisen Intian Tamil Nadun maakunnassa. Sitä puhuu äidinkielenään 60 miljoonaa ihmstä. Useimmat tamilit ovat hinduja, mutta maakunnassa asuu myös kristittyjä ja muslimeja.

Tamilinkielisistä ohjelmista on tänä vuonna tullut noin 2400 palautetta. Tekstiviestejä näistä oli noin 1400, puheluita 675 ja kirjeitä noin 300. Vaikka ohjelma on suunnattu naisille, miehet ottivat naisia ahkerammin yhteyttä. Heitä oli kolmannes enemmän kuin naisia.

Jopa suosikkiohjelma

Monet yhteydenottajat ilmoittavat olevansa ohjelman säännöllisiä kuuntelijoita. He nimeävät ohjelman jopa suosikikseen. Hindinkielisen ohjelman kuulija sanoo, että koko hänen perheensä kuuntelee ohjelmaa säännöllisesti.

– Saamme siitä paljon hyödyllistä tietoa ja se vahvistaa uskoamme.

Toinen hindinkielinen kuuntelija kertoo ohjelman hyvistä vaikutuksista:

– Minulla oli masennusta ja toivottomuutta, mutta kun kuuntelin ohjelmaanne, Jumala puhui minulle ja täytti minut iankaikkisella ilolla ja toivolla.

Hindi on Intian virallinen kieli. Suurin osa hindiä äidinkielenään puhuvista asuu Intian pohjoisosissa. Sitä puhuu äidinkielenään yli 370 miljoonaa ihmistä. Hindinkielinen Toivoa naisille -ohjelma on saanut tänä vuonna lähes 3000 palautetta. Lähes puolet palautekeskustelusta on liittynyt hengelliseen elämään ja kasvuun.

Lukutaidotonkin ymmärtää

Radio-ohjelma sopii myös niille, jotka eivät osaa lukea. Gujaratin osavaltiossa asuva lukutaidoton 85-vuotias nainen kertoo kuuntelevansa cd-levyille tallennettuja ohjelmia ryhmässä, johon kuuluu kuusi naista.

– Sukuni ei ole kristitty, mutta eräs Herran palvelija johdatti perheemme kristilliseen uskoon. Hän myös kertoi meille Toivoa naisille -ohjelmasta ja toi meille cd-levyt. Ohjelma on vaikuttanut elämäämme, kun opimme hengellisen elämän periaatteita.

Gujarati on Intian länsiosassa sijaitsevan Gujaratin osavaltion pääkieli, jota puhuu 45 miljoonaa ihmistä. Toivoa naisille -ohjelmasta on tämän vuoden aikana tullut noin 1400 palautetta. Eniten on haluttu keskustella hengellisen elämän kysymyksistä. Palautteen antajista yli 160 kertoo tulleensä äskettäin kristityksi.

Lue lisää Sansan mediatyöstä Intiassa

TWR Women of Hope / Liisa Heinänen