Joululahja lämmittää leskiä Intian Gujaratissa
Joululahja ilahduttaa ja lämmittää leskiä Intian Gujaratissa. Toivoa naisille -työn perinteiset lahjapussit jaetaan tilaisuuksissa, joissa kerrotaan myös joulun suurimmasta lahjasta. Kuva: TWR-Intia.
Uusi sari, puhdas pyyhe ja lakana sekä huopa lämmittävät joulun aikaan monia köyhyydessä eläviä leskiä Intian Gujaratissa. Joulupaketti on Toivoa naisille -työn lahja. Lahjojen jakaminen on kuulunut Gujaratin Toivoa naisille -työn joulunajan toimintaan jo vuosien ajan.
Lesket asuvat maaseudulla kylissä, joissa ihmiset elävät köyhyysrajan alapuolella.
– Jopa päivittäisten tarpeiden täyttyminen on välillä vaikeaa. Jotkut leskistä pystyvät huolehtimaan lapsistaan, mutta monet ovat täysin avuttomia menetettyään aviomiehensä, kertoo gujaratinkielisten Toivoa naisille -ohjelmien tuottaja Evangelina Macwan.
Viime jouluna paketteja jaettiin yhteensä 230. Lahjat annettiin viidessä eri tilaisuudessa, joihin osallistui leskiä 55 kylästä.
– Joulun aikaan voimme samalla kertoa ilosanoman Jeesuksesta, joulun lapsesta, joka toi jokaiselle mahdollisuuden uuteen elämään. Lahjat saavat hymyn naisten kasvoille ja tuovat toivon paremmasta. Rukoilkaa heidän puolestaan, Evangelina Macwan pyytää.
Sunnuntaiaamuna kello viisi
Toivoa naisillle -työ on kansainvälisen medialähetysjärjestö TWR:n työtä. Suomessa työn taustajärjestönä on Sansa. Työssä on kaksi puolta: naisille suunnatut radio-ohjelmat ja rukouskalenteri, jossa on yksi rukous kuukauden jokaiselle päivälle maailman naisten puolesta.
Suomalaiset tukevat radio-ohjelmien tuottamista ja lähettämistä Intiassa neljällä kielellä. Yksi niistä on gujarati.
Gujaratinkielistä Toivoa naisille -ohjelmaa lähetetään sunnuntaiaamuisin kello viideltä. Ohjelman nimi on Ashawan Strio. Ihmiset saavat tietoa ohjelmasta kirkoissa jaettavista lehtisistä. Niissä kerrotaan myös tulevista aiheista.
Vuoden mittaan ohjelmista tulee toimitukseen noin 2000 yhteydenottoa. Yhteyttä otetaan eniten puhelimitse tai perinteisellä kirjeellä.
Kaksi kolmannesta palautteen antajista on kristittyjä. Heistä joka kolmas ilmoittaa olevansa äskettäin uskon Jeesukseen löytäneitä tai vielä epävarmoja kannastaan. Kolmannes yhteydenottajista on muiden uskontojen kuten hindulaisuuden seuraajia. Vastaajien ikäryhmistä suurin on 45–59-vuotiaat.
“Olen saanut uuden asenteen”
Yksi kuuntelijoista on Tagliben M. Garasiya. Hän kertoo palvoneensa elämässään vääriä asioita.
– Elin omien sääntöjeni mukaan. Olemme köyhiä ja olin usein huolten painama. Kuuntelin gujaratinkielistä Toivoa naisille -ohjelmaa, joka opetti Jeesuksesta. Rukoilin Jumalalta rauhaa itselleni ja perheelleni. Hän antoi minulle uuden sydämen.
Hän sanoo käyvänsä nyt perheineen kirkossa ja kuuntelevansa ohjelmaa säännöllisesti.
– Haluamme oppia tuntemaan Jeesusta. Auttakaa meitä ymmärtämään Raamattua, hän pyytää yhteydenotossaan toimitukseen.
Toinen kuuntelija Manaben M. Muniya kertoo olleensa epäjumalan palvoja.
– Palvoin epäjumalia. Tein vääriä asioita ja pelkäsin. Ajattelin ratkaisuksi itsemurhaa, kun sitten kuulin naisille suunnatusta gujaratinkielisestä radio-ohjelmasta, hän kertoo.
Yhtenä päivänä hän alkoi kuunnella Toivoa naisille -ohjelmaa.
– Se kosketti sydäntäni ja rohkaisi minua. Rukoilin Jumalaa ja pyysin hänen siunaustaan. Jumala kuuli rukoukseni ja on siunannut minua pojalla. Olen saanut uuden asenteen ja näkökulman elämään. Opin koko ajan uutta kuuntelemalla ohjelmaa.
Lukutaidoton oppii kuuntelemalla
Myös lukutaidottomat voivat opiskella radion välityksellä Raamattua ja kristinuskon totuuksia. Yksi heistä on Kamuben K. Choudhary. Hän kertoo osallistuneensa TWR:n järjestämään naisten tapahtumaan.
– Työ teki minuun suuren vaikutuksen ja rohkaisi minua. Päätin alkaa opiskella Jumalan sanaa. Pyysin Jumalalta, että oppisin lukemaan. Jumala kuuli rukoukseni, ja nyt voin itse lukea Raamattua. Myös rukouskalenteri on käytössäni. Rukoilen, että monet naiset oppisivat tuntemaan Herran ohjelman välityksellä.
Liisa Heinänen