Hyppää sisältöön

Joulun viettoa intialaisittain

Kirkkokansaa Intiassa

Myös Intiassa kirkot ovat jouluna täynnä. Seurakunnat järjestävät ylimääräisiä jumalanpalveluksia ja muita tilaisuuksia.

Joulu on Intiassa riemukas juhla. Silloin ei-kristityt ovat tavallista vastaanottavaisempia joulun sanomalle. Silloin myös radiossa, lehdissä ja televisiossa voi vapaammin kertoa joulun sanomasta.

Joulutähtiä ja donitseja

Jouluna kristitty koti erottuu. Näkyville on ripustettu ainakin yksi iso tähti ja kynttilöitä tai lamppusarjoja, jotka on valaistu kauniisti. Joulukuusia ja seimiasetelmia on myös monissa kodeissa ja kristillisissä laitoksissa.

Leipomoissa myydään monenlaisia kakkuja. Kodeissa valmistetaan herkkuja, kuten donitseja ja pikkuleipiä, ja niitä annetaan sukulaisille, ystäville ja työtovereille uskontokunnasta riippumatta. Joulupäivänä kristityissä kodeissa tarjotaan biriyania, joka tehdään kanasta tai lampaasta sekä tuoksuvasta riisistä ja mausteista.

Entä joulupukki ja lahjat?

Joulupukki merkitsee monille intialaisille joulua. Ei-kristittyjen mielestä joulupukki on kytköksissä ulkomaiseen kulttuuriin. Se harhauttaa monet pitämään myös kristinuskoa vierasperäisenä uskontona, jota ei ole tarkoitettu Intian hindukulttuuriin. Monien kristittyjen keskuudessa iloinen joulupukki saattaa saada enemmän huomiota kuin Kristus.

Joulukoristeita myytävänä
Joulukoristeita myytävänä Delhissä. Kuva: TWR-Intia.

Lahjoja saavat pääasiassa lapset. Seurakunnissa ja kodeissa järjestettävissä joulutilaisuuksissa on usein joulupukki jakamassa lahjoja. Uskonnolliset ihmiset vierailevat orpokodeissa, sairaaloissa, leprakodeissa, vankiloissa tai köyhien luona viemässä lahjoja ja herkkuja.

Joulu seurakunnassa

Joulujumalanpalveluksiin kutsutaan puhujia jakamaan Jumalan sanaa. Jouluna kirkot ovat usein täpötäynnä, ja myös ylimääräisiä jumalanpalveluksia järjestetään.

Seurakunnissa pidetään joululaulujumalanpalveluksia. Jotkut seurakunnat kokoavat lauluryhmiä, jotka kiertävät laulamassa kristityissä kodeissa, usein myöhään illalla tai yöllä. Kirkoissa ja kulttuuritaloilla järjestetään myös joulunäytelmiä ja erityistä jouluohjelmaa.

Evankelikaaliset kristityt kutsuvat ei-kristittyjä joulutapahtumiin, joissa jaetaan Uutta testamenttia, kristillisiä kirjasia ja traktaatteja. Nykyään yhä useampi intialaiskristitty hyödyntää jouluna mahdollisuutta todistaa uskostaan avoimesti.

Ei-kristittyjen joulu

Kristilliset laitokset pitävät joululomaa jopa kymmenisen päivää, mutta muiden joululoma kestää vain joulupäivän. Ei-kristityt lukevat joulusta lehdistä, kuulevat radiosta ja televisiosta tai kristittyjen järjestämästä ohjelmasta. Jos kutsutaan, he saattavat jouluna vierailla seurakunnassakin. Varsinkin nuoret osoittavat innokkuutta osallistua joulunviettoon.

Jouluohjelmia kaikkeen Intiaan

Jouluna ja pääsiäisenä radiossa lähetetään erityisohjelmaa, jossa kerrotaan ei-kristityille evankeliumia. Muulloin valtion omistamat radioasemat eivät salli uskonnollisia ohjelmia. Suosituin radio-ohjelma on hindinkielinen. Sitä radioidaan 28 FM-aseman kautta ja se kattaa lähes kaikki Intian osavaltiot.

TWR-Intia