Hyppää sisältöön

Kristillinen sanoma leviää Intian kylissä myös kaiuttimista

piispa Johan Dang

– Pyrimme tuomaan Jumalan sanaa ihmisten ulottuville. Radio on hyvä tapa tavoittaa ihmisiä, ja käytämme evankelioimiseen myös kaiuttimia, kertoo intialaispiispa Johan Dang. Kuva: Leena Punkari.

– Kaiuttimien käyttö sopii kyliin. Maaseutukylissä on hiljaista, joten ihmiset kuuntelevat kaiuttimista mielellään musiikkia, puhetta ja myös rukouksia arkisten aiheiden puolesta. Noin 80 prosenttia kyläläisistä suhtautuu myönteisesti soittamiimme ohjelmiin, kertoo Intian Evankelis-luterilaisen Gossner-kirkon johtava piispa Johan Dang.

Hän kertoo, että kaiutinjärjestelmä on tällä hetkellä käytössä noin 80 kylässä. Tyypillisesti kylän keskellä on kirkko, ja kirkontornissa on neljä eri puolille suunnattua kaiutinta. Kaiuttimista soitetaan kristillistä ohjelmaa yleensä aamuisin kello 6-7. Sansa on kustantanut äänentoistolaitteet 15 kylään.

– Jos jonain aamuna musiikkia ei kuulu, kyläläiset tulevat tiedustelemaan vastuuhenkilöltä syytä. Moni on siis kiinnostunut kristinuskosta, sanoo Suomessa vieraillut piispa Dang.

Kaiuttimien ansiosta tieto kristinuskosta leviää. Varsinkin juhlapyhinä, kuten pitkänäperjantaina ja jouluaattona, kirkossa näkee myös hinduja ja muslimeja.

– Erilaisten hindu- ja muslimijuhlien aikana on rauhattomuuksia, ja usein tarvitaan poliisia. Sen sijaan kristittyjen juhlat ovat rauhallisia. Intialaiset arvostavat kristittyjen rauhallisuutta.

Nuoret ovat kirkon voimavara

Evankelis-luterilaisen Gossner-kirkon toiminnassa on mukana paljon nuoria. Koulu saattaa yhteen kristityt ja toisin uskovat nuoret.

– Kirkkomme nuoret ovat ystäviä hindu- ja musliminuorten kanssa, ja he saattavat tulla yhdessä jumalanpalveluksiin. Joskus nämä toisin uskovat nuoret pyytävät minua rukoilemaan avioliittonsa, opintojensa, työpaikkansa tai terveytensä puolesta. Meidän tulee rukoilla heidän puolestaan, piispa Johan Dang sanoo.

Hän näkee nuoret merkittävänä voimavarana kirkolle:

– Nuorilla on käytössään Facebook ja sähköposti. Heitä tulee osallistaa, ja heille voi antaa vapaaehtoista etätyötä. He voivat tehdä esimerkiksi nettisivuja seurakunnille, kunhan he vain tuntevat kutsumusta Jumalan palvelemiseen.

Jo nyt nuoria on paljon mukana kirkon toiminnassa. Piispa Dang arvioi, että vapaaehtoisina toimivista noin 70 prosenttia on nuoria.

– He asuvat kuitenkin hajallaan opiskelija-asuntoloissa tai tehtaiden asuntoloissa. Olen vieraillut Bangaloressa, Chennaissa, Hyderabadissa, Delhissä ja Kalkutassa. Kaupungeissa tapaamani nuoret toivovat, että vapaaehtoistyötä koordinoitaisiin. Nuoret ovat tärkeä ryhmä, heillä on mahdollisuus toimia Jumalan työn välikappaleina.

Radio-ohjelmia mundarin ja kharian kielillä

Evankelis-luterilainen Gossner-kirkko tekee myös radiotyötä paikallisilla heimokielillä. Sansa tukee mundarin- ja khariankielisiä ohjelmia, jotka TWR radioi lyhytaalloilla.

Sansa on tukenut mundarinkielisiä ohjelmia vuodesta 1996. Mundarin puhujia on Intiassa usean osavaltion alueella, muun muassa Jharkhandissa ja Biharissa, mutta kieltä puhutaan hiukan myös Nepalissa ja Bangladeshissa.

Mundari on myös piispa Dangin äidinkieli. Millaisena hän näkee radiotyön tulevaisuuden?

– Olen toiveikas. Median avulla voimme noudattaa lähetyskäskyä ja kertoa Jeesuksesta. Kirkkona lähetämme myös lähetystyöntekijöitä, mutta lähetystyöntekijät kohtaavat valtavia haasteita. Radiotyö on helpompaa.

Intiassa on monta luterilaista kirkkoa

Evankelis-luterilainen Gossner-kirkko sai alkunsa vuonna 1845, kun saksalainen Johannes Gossner -lähetysseura aloitti työn Biharin osavaltion alkuperäiskansojen parissa. Kirkko itsenäistyi vuonna 1919, ja siitä on kasvanut Intian toiseksi suurin luterilainen kirkko noin 400 000 jäsenellään.

Evankelis-luterilainen Gossner-kirkko on yksi 11:sta Luterilaisen maailmanliiton (LML) jäsenkirkosta Intiassa. Jäsenkirkkojen toimintaa koordinoi Intian yhdistyneet luterilaiset kirkot (UELCI, United Evangelical Lutheran Churches in India). Sen jäsenkirkkoihin kuuluu noin 4 miljoonaa luterilaista kristittyä. Lisäksi noin miljoona Intian luterilaista kuuluu kirkkoihin, jotka eivät ole UELCI:n ja LML:n jäseniä.

Vuonna 2019 sata vuotta täyttävä Evankelis-luterilainen Gossner-kirkko toimii pääasiassa koillisintialaisessa Jharkhandin osavaltiossa, mutta sillä on seurakuntia myös muissa osavaltioissa.

Johan Dang nimitettiin piispaksi vuonna 2009 ja kirkon johtavaksi piispaksi vuonna 2016. Sitä ennen hän toimi pappina ja raamattukoulun opettajana.

Annaleena Pakkanen