Hyppää sisältöön

Domini Life -sovellus palkittiin vuoden 2020 ekumeenisena tekona

Suomen Ekumeeninen Neuvosto (SEN) on myöntänyt Domini Life -mobiilisovellukselle vuoden 2020 ekumeeninen teko -tunnustuksen. SEN perustelee palkitsemista muun muassa sillä, että sovellus tukee kristillistä elämäntapaa ja on koronaviruspandemian aikana osoittanut olevansa ajan hermolla.

SEN:n puheenjohtaja arkkipiispa Tapio Luoma ojensi tunnustuksen etäyhteyden välityksellä Neuvoston kevätkokouksen yhteydessä 21.4.2021. Tunnustuksen vastaanottivat Domini Life -mobiilisovellusta kehittävät Medialähetys Sanansaattajien verkostotoiminnan johtaja Mervi Viuhko ja Kansan Raamattuseuran apulaistoiminnanjohtaja Kalle Virta.

Domini Lifea Ekumeeninen teko -tunnustuksen saajaksi ehdottanut dosentti, Sansan varapuheenjohtaja Jaakko Rusama iloitsee tunnustuksesta. Myös hän on ollut mukana sovelluksen kehittämistyössä alussa asti.

– Domini Life on aika uniikki juttu. Sansa saa olla hyvin ylpeä siitä.

Raamattua, rukousta ja uutisia

Joulukuussa 2017 lanseerattu Domini Life on Medialähetys Sanansaattajien ja Kansan Raamattuseuran yhteinen hanke, jossa on mukana suuri joukko yhteistyökumppaneita. Hanke on saanut Kirkon Mediasäätiön tukea.

Sovelluksen nimeksi valittiin Domini Life (Herran elämä) muistuttamaan siitä, kenelle oma elämä kuuluu.

– Suunnitteluvaiheessa mielessä oli ruuhkavuosia elävä nuori aikuinen, joka on kiinnostunut hengellisistä asioista mutta ei osallistu seurakunnan toimintaan säännöllisesti tai ei löydä itselleen sopivaa tapaa osallistua, Mervi Viuhko kertoo.

Domini Life sisältää erilaisia osa-alueita. Suosituin ominaisuus on oman rukoussuunnitelman tekeminen ja rukousseinä. Lisäksi sovellus tarjoaa Raamatun jakeen joka päivälle, ja mediaosiosta voi seurata kristillisten medioiden, järjestöjen ja kirkkojen tuottamia uutisia.

Sovellukseen sisältyy pelillinen ominaisuus, jossa kerätään raamatullisia hahmoja, ja siinä voi myös kerätä pisteitä ja leikkimielisesti seurata omaa toimintaansa.

Yhteisöllinen rukoussovellus

Jaakko Rusama näkee Domini Lifessa paljon vahvuuksia. Sen lisäksi, että sovellus on ilmainen, monipuolinen ja helppokäyttöinen, se on myös keskusteleva, interaktiivinen sovellus, joka antaa mahdollisuuden osallistua kirjoittamalla rukousaiheen ja rukoilemalla toisten rukousaiheiden puolesta.

– Kristillisen kirkon kaikkein väkevin voima ei ole raha, vaan rukous. Kirkko elää rukouksesta. Domini Life on rukouselämän vahvistamisen välineenä äärimmäisen helppo ja yksinkertainen.

Rusama ja Kalle Virta näkevät sovelluksen merkittävänä kristittyjen yhteyden kannalta.

– Domini Life yhdistää rukouksen, Raamatun ja tietoisuuden siitä, että emme ole yksin, vaan meitä on monta ja voimme jakaa asioita, Rusama sanoo.

– Me jaamme murheemme ja kannamme rukouksin toisiamme. Jätämme Kristukselle hätämme. Se yhdistää meidät toinen toisiimme. On ollut ilo olla ideoimassa ja rakentamassa sovelluspohjaa, joka voi olla hyödyksi seurakunnille ja yksittäisille kristityille, Virta iloitsee.

Uusia kieliversioita suunnitteilla

Domini Life -sovellusta on ladattu kaikissa maanosissa ja kymmenissä maissa. Se on ollut saatavissa suomen ja englannin kielillä ja nyt myös ruotsinkielisenä. Suunnitelmissa on vironkielinen versio ja muun muassa arabian- ja pohjoissaamenkielisistä versioista käydään neuvotteluja.

Sovelluksen kehittämistyössä mukana olleet toivovat, että se tavoittaisi uusia käyttäjiä varsinkin nuorten ja työssäkäyvien joukosta.

– Unelmoin, että sovellus löytää yhä uusia käyttäjiä ylitse kirkkokuntarajojen ja palvelee uskon vahvistajana, Viuhko sanoo.

Domini Life ei vaadi käyttäjältään paljoa vaivaa ja sopii siksi helppoutensa vuoksi kiireisellekin ihmiselle.

– Rukoussovellus kulkee kätevästi mukana aina, kun älypuhelin on mukana, Rusama kiteyttää.

Elina Uusikylä