Hyppää sisältöön

Harjoittelun ”suola” on ollut tutustua erilaisiin ihmisiin

Leena Saukkonen istuu nojatuolissa.

Sansassa syksyn ajan harjoittelijana ollut Leena Saukkonen kertoo, että työ kristillisessä järjestössä tai mediassa saattaisi kiinnostaa, kun hän valmistuu teologisesta tiedekunnasta. Kuva: Erkki Salo.

Olen Leena Saukkonen, tällä hetkellä teologian opiskelija Helsingin yliopistossa. Sansassa olen ollut tänä syksynä työelämäjaksolla eli harjoittelijana.

Teologian opiskelussa on paljon valinnanmahdollisuuksia. Olen saanut käydä niin saarnakurssin kuin Raamatun kreikkaa ja hepreaa. On upeaa päästä katsomaan Raamatun tekstejä kielillä, joilla Raamattu aikoinaan kirjoitettiin. Teologiasta hieman sivussa olen opiskellut alkeita myös muinaisegyptin kielestä ja akkadista, jota puhuttiin Assyrian ja Babylonian valtakunnissa, kunnes aramea ja muut kielet syrjäyttivät sen.  

Asun Turengissa ja minulla on perhe, johon kuuluu mies ja neljä nuorta. Toiseksi nuorin lapsista on down-nuori, jonka omaishoitaja olen. Ennen teologian opintoja olin kouluohjaajana erityiskoulussa. Tällä iällä, puoli vuosisataa takanapäin, ajattelen, että haluan opiskella asioita, joista oikeasti olen kiinnostunut.

Mikä tärkeintä, olen Jumalan lapsi. Tämä tarkoittaa sitä, että turvani niin maanpäälisissä asioissa kuin ikuisuudessakin on Jumalassa ja Jeesuksen ristin työssä.

Miksi Sansa?

Opiskellessa on paikallaan miettiä, mitä ehkä tulevaisuudessa haluaisin tehdä. Papin työssä olisi upeita sisältöjä, mahtava tilaisuus kertoa ihmisille evankeliumia aivan työn puolesta. Toisaalta hengellistä ja evankeliumin työtä olisi mahdollista tehdä myös järjestöissä.

Harjoittelua ajatellen etsin ja puntaroin kristillisiä järjestöjä. Aikaisemmin olin tehnyt lyhyen kandivaiheen harjoittelun Radio Deillä. Se oli hieno kokemus.

Toivoin löytäväni aidosti kristillisen järjestön. Plussaa olisivat mediatyö, raamatunkäännöstyö sekä lähetystyö kotimaassa ja kauempanakin. Sansa sopi tähän erinomaisesti. Raamatunkäännöstyö tosin puuttuu, mutta Raamattu kannesta kanteen on edelleen hieno, kuuntelemisen arvoinen raamatunopetussarja.

Soitin Sansaan ja sain ystävällisen vastaanoton. Tässä siis ollaan harjoittelun tuoksinassa!

Mitä olen tehnyt?

Olen saanut olla mukana lähetystapahtumissa ja tehnyt joitain hartauksia: kaksi radioon ja yhden ”lähetyskiihdyttämöön” eli Teamsin välityksellä toteutettavaan lähetystilaisuuteen. Uusimpana asiana olen harjoitellut juttujen kirjoittamista.

Olen tehnyt lähetystyöhön liittyviä PowerPoint-esityksiä. On ollut todella koskettavaa perehtyä materiaaliin ja lähetysmaiden ihmisten kokemuksiin: kuinka sanoma Jeesuksesta ja Jumalan rakkaudesta on muuttanut ihmisen elämän. Minuun on tehnyt vaikutuksen, kuinka syvällisesti ihmiset ovat oppineet Raamatusta ja Jumalasta ja myös omaa vastuutaan aivan tavallisissa asioissa.

Vaikka oma kansamme on tietyllä tavalla kyllästetty kristillisyydellä, onko systemaattista raamatunopetusta kuitenkaan niin paljon? Radioasemien työntekijät ovat myös valmiita kohtaamaan kuulijoitaan, auttamaan heitä eteenpäin heidän elämänsä ongelmissa.

Tämän harjoittelun ”suola” on ollut kohdata ja tutustua hyvin erilaisiin ihmisiin. Todella erilaiset persoonallisuudet vetävät yhtä köyttä evankeliumin viemiseksi eteenpäin; kukin omalla paikallaan, omalla osaamisalueellaan, yhdessä ja eteenpäin!

Arvostan todella sitä arjen kristillisyyttä, jonka olen Sansassa kohdannut ja myös sitä, että ihmiset ovat ihmisiä. Ei tarvitse teeskennellä olevansa jotenkin erityisen hengellinen. Ihmisenä oleminen on sallittua.

Leena Saukkonen