Hyppää sisältöön

Hyvää sanomaa hyvinkääläisten hyväksi

Hyvinkään kirkon edessä Johanna Rantalankila, Jyrki Rauhala ja Virpi Koivisto.

Lähetyssihteeri Johanna Rantalankila (vas.), kappalainen Jyrki Rauhala ja vt. kirkkoherra Virpi Koivisto toivottavat Medialähetyspäivien vieraat tervetulleiksi Hyvinkäälle. Kuva: Sami Heinomo.

Sansan työ alkoi 50 vuotta sitten hyvinkääläisessä autotallissa. Juuret ovat pysyneet samoilla seuduilla, mutta työ on saanut siivet ja laajentunut kansainväliseksi medialähetystyöksi.

Sansa on tehnyt yhteistyötä Hyvinkään seurakunnan kanssa toiminnan alusta asti. Perustajajäsenet ovat olleet paikallisia, ja heitä on edelleen mukana seurakunnan toiminnassa ja hallinnossa.

– Meillä on ollut vuosikymmeniä rinnakkaiseloa. Henkilösuhteet ovat hyvät ja mukavat arjessa, toteaa seurakunnan vt. kirkkoherra Virpi Koivisto.

– Sansa on seurakuntamme elämässä ja toiminnassa yksi tutuimmista lähetysjärjestöistä, kertoo julistuksen vastuukappalainen Jyrki Rauhala.

Yhteistyö tukee seurakunnan toimintaa

Hyvinkään seurakunta on tukenut pitkään Sansan Kroatian lähettejä, Seija Uimosta ja Raili Tapiota sekä viimeisimpänä Elina Braz de Almeidaa. He ovat vierailleet Hyvinkään kouluissa ja seurakunnan piireissä ja kirjoittaneet kuulumisia seurakunnan uutiskirjeeseen.

Elinan myötä tutuksi on tullut myös erityisesti nuoria tavoittava M18-ryhmä. Lähetyssihteeri Johanna Rantalankila kertoo olleensa vastavuoroisesti vierailulla Kroatiassa.

Yhteistyö Sansan kanssa on ollut hedelmällistä Hyvinkään seurakunnalle.

– Vuonna 2015 tuli paljon pakolaisia Suomeen ja piti alkaa järjestää pikaisesti arabiankielisiä rippikouluja. Tulkkaus- ja muu apu järjestyi Sansan avulla nopeasti, Virpi Koivisto kiittelee.

– Nykyään pitäisi osata tehdä somevaikuttamista omassa ympäristössä. Sansan kautta saa näkökulmaa ja näkee erilaisia mahdollisuuksia sekä oppii ajattelemaan asioita uudella tavalla.

Rantalankila kokee, että vierailulle tulevat Sansan yhteistyökumppanit elävöittävät seurakunnan toimintaa ja opettavat myös työntekijöitä.

– Se on minullekin oppimistilanne, kun saan kuulla muista kirkoista, hän sanoo.

Lähetystietoa seurakuntalaisille

Lähetystyö on Hyvinkäällä tärkeä osa seurakunnan perustehtävää.

– Seurakunnasta ei voi oikein puhua ilman lähetystä ja missionaarista näkökulmaa. Siinä ollaan ihan ytimessä, Rauhala sanoo.

Lähetys näkyykin seurakunnan toiminnassa monin tavoin. Kaksi lähetyksen toimintaryhmää, lähetysuutiskirje, kerran kuukaudessa pidettävä lähetystilaisuus, lähettien kouluvierailut ja monet muut toimintamuodot ja tilaisuudet pitävät hyvin asiaa esillä.

Seurakunta tekee yhteistyötä kirkon seitsemän virallisen lähetysjärjestön kanssa. Seurakuntalaisissa on paljon Sansankin työn ystäviä.

Kuten monessa muussa Suomen seurakunnassa, Hyvinkäälläkin joudutaan miettimään lähetystyön tulevaisuutta lähetysaktiivien ikääntyessä. Lähetystyö on esillä muun muassa rippikoulutyössä ja kouluvierailuilla, ja tammikuussa seurakunta teki sopimuksen Sansan kanssa Kroatian evankelisen kirkon etsivän nuorisotyön M18-ryhmän tukemiseksi.

– Toivon mukaan se lisää lähetystyön näkyvyyttä nuorisotyössä ja laajentaa sitä, Johanna Rantalankila sanoo.

”Juhlien järjestäminen on kunnia-asia”

Kesäkuun toisena viikonloppuna 50-vuotiaan Sansan työ on vahvasti esillä Hyvinkäällä. Seurakunta halusi tarjota mahdollisuuden pitää Medialähetyspäivät juhlavuoden kunniaksi järjestön perustamispaikassa.

– On tosi luontevaa ja mukavaa, että juhlat ovat täällä, Virpi Koivisto sanoo.

– Meillä on moderni kirkko ja vieressä seurakuntakeskus. Olemme ajatelleet, että tilat voivat hyvin palvella Medialähetyspäiviä.

– Juhlien järjestäminen on kunnia-asia, koska työ alkoi täällä, Johanna Rantalankila lisää.

Hyvinkään seurakunnalla on kokemusta monienkin eri järjestöjen kesäjuhlien järjestämisestä. Jyrki Rauhalan mukaan juhlilla ja yhteen kokoontumisella on aina oma merkityksensä.

– Haluamme osaltamme tukea, mahdollistaa ja siunata juhlia.

Medialähetyspäivät istuu kappalaisen mielestä oivasti seurakunnan toimintalinjauksen sloganiin ”Hyvällä sanomalla hyvinkääläisten hyväksi”.

– Nämä päivätkin voivat palvella tätä ajatusta, eivät vain paikallisesti, vaan ympäri maailman.

Hyvinkää kutsuu medialähetystyön ystäviä

Medialähetyspäivillä on luvassa jälleen monipuolista ohjelmaa. Hyvinkään seurakunta keskittyy valmistelemaan sunnuntain juhlamessua, johon tulee mukaan Espoon hiippakunnan piispa Kaisamari Hintikka. Seurakunnan työntekijöitä on muutenkin mukana päivillä.

Samalle viikonlopulle osuu myös suuri rock-festivaali. Kohderyhmät ovat erilaiset, joten tapahtumalla on tuskin vaikutusta Medialähetyspäivien kävijämääriin – ellei joku festivaalikävijä kiinnostu ja käy kurkistamassa, mitä kirkossa ja seurakuntakeskuksessa tapahtuu.

Tapahtuman järjestäjät rohkaisevat kaikkia kiinnostuneita tulemaan mukaan juhliin.

– Toivotamme tervetulleiksi sekä työtehtävien kautta mukana olevat että kaikki muutkin läheltä ja kaukaa. Uskon, että saamme kokea yhdessä uutta, Virpi Koivisto sanoo.

Elina Uusikylä

Kirjoitus on julkaistu Sansa-lehdessä 2/2023.

Medialähetyspäivien ohjelma