Hyppää sisältöön

Kajaanissa kerättiin naistenpäivänä varoja Intiaan

Anne Pettersson

Naistenpäivän runo- ja musiikki-illassa Kajaanissa Anne Pettersson soitti kannelta ja Tuula Haataja luki naisten elämäntarinoita. Kuva harjoituksista: Soile Ojalehto.

Eräänä päivänä loppuvuonna 2017 Kajaanin seurakunnan työntekijät Anne Pettersson ja Tuula Haataja istuivat lounaalla ja puhuivat sukunsa naisten tarinoista. Kävi ilmi, että Tuula oli jo kirjoittanut tarinoita runomuotoon, ja Annekin oli löytänyt monta kiinnostavaa tarinaa sukututkimuksen myötä. Syntyi ajatus runo- ja musiikki-illasta, joka päätettiin järjestää naistenpäivänä 8.3.2018.

Esitystä työstettiin pitkin talvea. Matkan varrella herättiin siihen, että samalla voitaisiin kerätä rahaa Toivoa naisille -työn hyväksi. Kajaanin Toivoa naisille -ryhmä tukee Intiassa orijan kielellä lähetettäviä radio-ohjelmia. Kajaanin ryhmä lupautui järjestämään tilaisuuden kahvituksen.

Runo- ja musiikkihetki järjestettiin seurakunnan olohuoneessa, Karoliinan Kamarilla. Tila on pieni ja kodikas, ja tupa tuli mukavasti täyteen. Tunnelma oli tiivis ja lämmin. Kantelemusiikki ja naisten elämäntarinat 1800-luvulta lähihistoriaan herkistivät kuulijat.

Kahveilla kuului kommentteja siitä, kuinka rankkaa naisten elämä on vielä vastikään ollut Suomessakin. Lapsikuolemat olivat tavallisia, ja erityisesti aviottomat äidit saattoivat jäädä yksin suurenkin lapsikatraan kanssa. Ero vaikeastakin avioliitosta oli epätavallinen ratkaisu ja vaati rohkeutta. Kuulijoiden omat murheet tuntuivat hetkeksi pienenevän.

Intia on yksi maailman vaarallisimmista maista naisille. Väkivalta, ahdistelu, hyväksikäyttö ja raiskaukset ovat yleisiä. Suomalaisten naisten elämäntarinoiden avulla saamme välittää 85 euron edestä toivoa intialaisille naisille.

Anne Pettersson