Hyppää sisältöön

Katariina Heikkilä juoksee apua ihmiskaupan uhreille

Katariina Heikkilä

Katariina Heikkilän kesäkuntoiluun kuuluu juoksun lisäksi pyöräily. Hän osallistuu kesäkuussa Pirkan pyöräilyn 134 kilometrin lenkille. Viime talvena hiihtokilometrejä kertyi 450, ja viime pyöräilykaydella hän polki 1 800 kilometriä. Kuva: Jaana Lamminen.

Kun ylöjärveläinen Katariina Heikkilä kuuli viime huhtikuun lopussa mahdollisuudesta juosta lähetystyön hyväksi, hän innostui heti.

− Olin juuri aloittanut lenkkeilyn talven jälkeen ja ajattelin, että kyllä nyt yhden puolimaratonin juoksen Tampere maratonilla.

Katariina Heikkilä on ilmoittautunut elokuun 25. päivänä Tampereen maratonin yhteydessä järjestettävään Run for Missions -juoksuhaasteeseen. Siihen osallistuva juoksija kerää samalla tukea lähetystyölle.

Heikkilän kesään on tähänkin saakka kuulunut osallistuminen yhdelle puolimaratonille eli 21,1 kilometrin juoksuun. Hän on aiemmin juossut Tampereellakin.

− Nyt on kiva lähteä liikkeelle porukassa.

Run for Missions -juoksuhaaste on seurakuntien, järjestöjen ja kaikkien lähetystyön tukijoiden yhteinen tapahtuma. Siihen voi osallistua juoksemalla maratonin, puolimaratonin, kymmenen kilometriä tai keräämällä neljän juoksijan ryhmän joukkuemaratoniin, jossa kukin juoksee 10,5 kilometriä.

Haasteen alullepanija on Sansa. Haasteella on oma sivu osoitteessa sansa.fi/juoksuhaaste.

Kätketyt aarteet kohteena

Heikkilän hyväntekeväisyyskohde on Kätketyt aarteet. Se on ihmiskaupan vastaista työtä, jossa prostituoituja halutaan kohdata ja ohjata avun piiriin. Apuna on kymmenosainen kuuntelulaitteille ladattava kuunnelmasarja, joka on tuotettu englanniksi ja useille itäisen Euroopan kielille. Tuotannosta ja jakelusta vastaa maailman suurin medialähetysjärjestö TWR, jonka yhteistyökumppani Suomessa on Sansa.

− Ihmiskaupan uhrit tulivat lähelle sydäntäni jo vuoden 2004 tsunamin aikaan. Mietin, mitä Thaimaassa tapahtui nuorille tytöille, jotka menettivät vanhempansa. Jos he joutuivat pahoille sukulaisille, heidät oli äkkiä myyty. Yksin jääneidenkin vaarana oli joutua hyväksikäytetyiksi.

Kukin Run for Missions-juoksija saa oman esitteen ja viitenumeron, jota käyttämällä juoksijan tukijat voivat kartuttaa juuri hänen hyväntekeväisyyskeräystään. Katariina Heikkilä sanoo aloittaneensa jo keräyskampanjan.

− Naapuri lupasi maksaa euron kilometriltä.

Rukousryhmästä tukea ja tietoa

Heikkilän tukijoukkoina ovat myös Toivoa naisille -rukousryhmän jäsenet. Hän on kuulunut rukousryhmään vuodesta 2013, jolloin Toivoa naisille -rukousliikkeen perustaja Marli Spieker vieraili Ylöjärvellä.

Liikkeen tukipilari on rukouskalenteri, jossa on yksi lyhyt rukous maailman naisten puolesta kuukauden jokaiselle päivälle. Teemana voi olla jonkin maan tai maanosan naiset tai jokin asia, kuten naisten kohtaama väkivalta. Saman rukouksen rukoilee noin 60 000 rukoilijaa eri puolilla maailmaa. Suomessa työn taustajärjestönä on Sansa.

Heikkilä pitää tärkeänä rukousryhmässä kokemaansa yhteyttä, mutta hän arvostaa myös kalenterin mukana jaettavaa tietoa.

− Tulee halu auttaa.

Liisa Heinänen