Hyppää sisältöön

Medialähetyksen elopäivillä Lohjalla rukoiltiin ja laulettiin paljon

Medialähetyksen elopäivillä siunatut

Messussa Vivamon kirkossa 20.8.2017 siunattiin työhön Marja-Liisa Mrcela, Jakov Mrcela, Marja Apilainen, Helmi Mikkola, Erkki Salo, Mikael Tunér, Tiina Virtanen, Tomi Stenvall, Pirjo Hintsa ja Riku Korkeamäki. Kuva: Leena Punkari.

− Olemme Särkyneen sydämen kirkossa. Tänä viikonloppuna koko Suomessa on paljon särkyneitä sydämiä. Olemme joutuneet kohtaamaan inhimillistä pahuutta, mikä luo turvattomuutta. Rukoilemme traagisten tapahtumien uhrien ja heidän omaistensa puolesta. Mihin voimme tässä epävarmuudessa tarttua? Dietrich Bonhoefferin sanoittamassa virressä lauloimme: “Kun pahan valta kasvaa ympärillä, vahvista ääni toisen maailman”, sanoi Kirkon lähetysteologi Jaakko Rusama saarnassaan Lohjalla viime sunnuntaina. Messu oli aloitettu minuutin hiljaisuudella, ja monissa muissakin Medialähetyksen elopäivien tilaisuuksissa muistettiin Turun terrori-iskun koskettamia.

− Tässä messussa olemme kolmiyhteisen Jumalan hyvässä hoidossa, emme pönkittämässä omaa uskoamme. Sitähän meillä ei edes ole. Saamme tuoda hyvyyttä ja rakkautta maailmaan, Jumalan rakkautta. Usko on Jumalan antama lahja. Se on kutsu, johon meiltä odotetaan vastausta. Kutsun esittäjä päättää, koska hän esittää kutsun ja miten. Saamme olla särkyneitä sydämiä, joihin Jumalan rakkaus tulee ilman omia ansioitamme.

− Minua on usein puhutellut mainos, jossa on sanat: “Kun näet, niin uskot”. Siinä mainostetaan televisioon saatavaa ohjelmapakettia, joka sisältää urheilua, elokuvia ja viihdettä. Siinä on todella väkevä hengellinen viisaus, ehkä mainostoimiston sitä tajuamatta. “Kun näet, niin uskot.” Kristillinen usko on juuri sen näkemistä, mitä emme ehkä uskalla, osaa tai rohkene nähdä. Ja kuitenkin – tämä näkemisen mahdollisuus on koko ajan tarjolla. Kolmiyhteinen Jumala on läsnä. Miten tämä näkeminen tapahtuu? Se tapahtuu sydämellä, Rusama jatkoi.

Tarpeelliset pelastussuunnitelmat

Medialähetyksen elopäivien avajaisten päätteeksi perjantaina päivien turvallisuusvastaava Erkki Pennanen kyseli juhlaväeltä, mitä mielleyhtymiä sanat pelastussuunnitelma ja sen oleellinen osa pelastustie aiheuttavat. Seuraavana päivänä Vivamon loma- ja kurssikeskuksenkin lippu oli puolitangossa.

lippu puolitangossa
Lauantaina laskettiin Suomen lippu puolitankoon, ja sunnuntain messussa muistettiin Turun terroriteon uhreja minuutin hiljaisuudella. Kuva: Leena Punkari.

− Lait ja asetukset ovat pitkään vaatineet, että taloyhtiöiden on laadittava pelastussuunnitelma. Myös yleisötilaisuuksien järjestämistä koskevat samat määräykset. Maan tapa on ollut, että määräyksiin on suhtauduttu, paikkakunnasta riippuen, vaihtelevasti. Usein jätetty noudattamatta, Pennanen oli ehtinyt kertoa.

− Medialähetyksen elopäivät -tapahtuman järjestäjät ovat saaneet ja saavat olla pioneereina pelastus- ja turvallisuusasioissa. Olemme tiettävästi ensimmäinen tapahtumajärjestäjä Länsi-Uudellamaalla, jota on vaadittu toimimaan viimeisen päälle. Yleisötilaisuusilmoitus poliisille, rakennustarkastajalle, ympäristökeskukselle ja elintarvikeviranomaisille. Pelastussuunnitelma lukuisine liitteineen pelastuslaitokselle ja muille viranomaisille. Sähköisten sivujen määrä on yli 30. Tämä ei tapahtunut sattumalta. Viranomaisten suhtautuminen järjestelyihin on tiukentunut, sillä uusi pelastuslaki astui voimaan vuonna 2011. Väkivallanteot ja terroriuhka ovat lisääntyneet Suomessakin. Poliisin mukaan on ollut Vähältä piti -tilanteita. Lintukotoja ei enää ole, ei edes Lohjalla.

− Maallinen pelastussuunnitelma laaditaan aina ihmisiä ajatellen. Jumalakin on laatinut pelastussuunnitelman jokaista ihmistä varten. Kummankin kohdalla meillä on sitten kaksi vaihtoehtoa: Joko ohittaa suunnitelma tai noudattaa sitä ja ottaa se vastaan, Erkki Pennanen painotti. Ja ellette satu tietämään, niin hän on työskennellyt Paula-puolisonsa kanssa Sansan lähettämänä Kroatiassa vuosina 1997−1999, Balkanin sodan jälkimainingeissa.

Älä pelkää on Raamatussa 365 kertaa

Sunnuntain messussa oli matkaan- ja työhönsiunaamisessa mukana sekä Sansan työntekijöitä että vapaaehtoisia. Tv-ohjaaja ja -tuottaja Mikael Tunér siunattiin neljännelle työkaudelle SAT-7:n farsinkielisen satelliittitelevisiokanavan palveluksen, Tiina Virtanen ensimmäiselle työkaudelle hallinnon assistentiksi TWR-Euroopan palvelukseen, Helmi Mikkola Sansan toimistosihteerin ja Erkki Salo Sansan varainhankinnan koordinaattorin tehtävään. Eläkkeelle jääneet Kroatian-lähetit Marja-Liisa ja Jakov Mrcela siunattiin Sansan seniorityöntekijöiksi, Riku Korkeamäki Oulusta Kirkon ja lähetyksen seniorityöntekijäksi. Marja Apilainen Sysmästä ja Pirjo Hintsa Raisiosta siunattiin Toivoa naisille/Hanna-lähettiläiksi, Tomi Stenvall Lohjalta vapaaehtoiseksi aluetyöntekijäksi. Mrcelat asuvat Suomessa ollessaan Nilsiässä.

Siunaamisen toimittivat Kirkon lähetysteologi Jaakko Rusama avustajinaan Sansan hallituksen puheenjohtaja Jarno Tepora, toiminnanjohtaja Juha Auvinen, kansainvälisen kumppanuustoiminnan johtaja Timo Reuhkala ja verkostotoiminnan johtaja Mervi Viuhko.

− Jo Matteuksen evankeliumin ensimmäisessä luvussa (1:23) Jeesuksen sanotaan olevan Immanuel, mikä tarkoittaa “Herra kanssamme”, ja ylösnousemuksensa jälkeen hän lähetyskäskyssä (Matt. 28:18–20) lupaa olla kanssamme “kaikki päivät maailman loppuun asti”. Lähetyskäskyssä hän siirtää varsinaisen ihmisten kalastajan tehtävänsä meille seuraajilleen, jotta mahdollisimman moni pelastuisi synneistä (1:21); tarkoittaahan hänen Jeesus-nimensä hepreankielinen muoto Joosua “Herra pelastaa”.

Medialähetyksen elopäivien nuorimmat
Nuorimmat juhlavieraat taisivat olla Joy Braz de Almeida, 6 kk, Kroatian Kutinasta ja Anilla Haavisto, 7 kk, Lohjalta. Äidit Elina ja Johanna. Kuva: Leena Punkari.

− Tässä on yhteinen tehtävämme: Kertoa maailmalle median kautta Herrasta, joka pelastaa synnin, kuoleman ja pahan vallasta, ja joka lupaa olla aina kanssamme. Lähetyskäskyn kohtaan “kaikki päivät” liittyy kiinnostava havainto: Kehotus “älä pelkää” esiintyy eri muodoissaan Raamatussa 365 kertaa, siis kerran jokaiselle vuoden päivälle, rohkaisi Juha Auvinen Yhdessä eteenpäin -päätösjuhlan puheessaan Vivamo-salissa.

− Mennään siis rohkeasti yhdessä eteenpäin. Immanuel! Herra kanssamme!

Leena Punkari

Medialähetyksen elopäivistä Lohjalla 18.−20.8.2017 kerrotaan lisää Lähde-lehdessä 4/2017. Se ilmestyy perjantaina 29.9.