Hyppää sisältöön

Tuntemattomatkin kannustivat Sansaa Tampereen maratonilla

Sansa Tampereen maratonilla

Anu Alatalo (vas.) Timo Reuhkala, Mervi Viuhko ja Ulla Anttila valmistautuivat Tampereen maratoniin nostattamalla joukkuehenkeä. Kuva: Liisa Heinänen.

“Sansa, Sansa, Sansa…” Alajärveltä kotoisin oleva Ulla Anttila sai osuudellaan joukkuemaratoniin uutta voimaa, kun reitin varrella kuului kannustushuutoja.

– Vaikka tuuli iski vastaan ja tuntui, että en pääse eteenpäin, kannustus toi hyvää mieltä, Ulla Anttila sanoo.

Hän juoksi lauantaina 27. elokuuta syysmyrskyn riehuessa Tampereen maratonissa Sansan juoksupaidassa, jossa näkyy selvästi Sansan logo ja tunnuslause: Hope on Air. Sansan paidassa juoksi kaksi joukkuetta. Joukkue juoksi yhteensä maratonin eli neljä noin 10 kilometrin mittaista matkaa.

Juoksukoulu pohjana

Verkostotoiminnan johtaja Mervi Viuhko kertoo, että tällaisesta näkyvästä osallistumisesta juoksutapahtumaan on haaveiltu jonkin aikaa.

– Sansan väessä on innokkaita liikkujia. Pidimme muutama vuosi sitten juoksukoulua Sansan toimistolla Hyvinkäällä työpäivän päätteeksi. Työntekijöitä on osallistunut pienemmällä porukalla muutamiin juoksutapahtumiin, mutta nyt kehitämme näkyvämpää mukanaoloa.

Tampereella Sansan paitaa kantoi työntekijöiden lisäksi vapaaehtoisia juoksijoita ja kannustajia yhteensä 14 ihmistä.

Joukkuekisaa

– Juoksin rukouksessa Herralle ja Aasian naisille. Oli uusi ja mahtaa kokemus juosta myrskyssä. Muutamia puita oli kaatunut rantareitille, ja järven aallot pirskottivat vettä päälle, Soinista Sansan ryhmään mukaan tullut Anu Alatalo kertoo.

Joukkueet kisasivat keskenään leikkimielisesti paremmuudesta. Yleisö sai veikata voittajaa Sansan sivulla yhteisöpalvelu Facebookissa. Veikkaajalla oli samalla mahdollisuus lahjoittaa rahaa kesäkeräykseen, jolla tuetaan Sansan yhteistyökumppanin FEBC:n medialähetystyötä ja -koulutusta Indonesiassa ja muualla Aasiassa.

Ensimmäiseksi maaliin tuli joukkue, jossa juoksivat Ilkka Kastepohja, Marja Soikkeli ja Miika Parviainen. Sairastumisen vuoksi Satu Hauta-aho ei voinut juosta, joten Kastepohja juoksi kaksi osuutta. Hyvänä kakkosena maaliviivan ylitti joukkue, jossa juoksivat Timo Reuhkala, Mervi Viuhko, Ulla Anttila ja Anu Alatalo.

Hyvinkääläinen Miika Parviainen oli nopein Sansan juoksijoista. Hän taittoi matkan aikaan 44,21.

– Taktiikkani oli juosta täysillä. Oli veitsenterällä, kantaako taktiikka loppuun saakka, sillä kova tuuli teki juoksusta epätavallisen, Miika Parviainen arvioi.

Jatkossakin mukana

Sansa etsi näkyvyyttä myös kannustusjoukoilla. Sairaudesta toipuva Satu Hauta-aho siirtyi juoksijasta kannustajaksi.

– Halusin joka tapauksessa mukaan. Sydän palaa juoksemaan. Ehkä ensi vuonna sitten.

Sansan väki aikoo jatkossakin olla mukana juoksutapahtumissa.

– Tämä oli pilotti, jonka pohjalta voimme suunnitella tulevaa. Haluamme tehdä medialähetystyötä tunnetuksi myös liikunnan avulla, Mervi Viuhko totesi.

Ilkka Kastepohja toi esiin mallin, jossa jokainen juoksija hankkii itselleen lahjoittajia. Näin toimii esimerkiksi ihmiskaupan vastaiseen työhön varoja keräävä Run for freedom -liike.

Liisa Heinänen