Hyppää sisältöön

Hajamielinen professori ja polkupyöräilevä poika

Poika ajaa polkupyörää auringonlaskun aikaan.

Emme halua tulla hajamielisiksi professoreiksi. Sen sijaan meidän tulee olla kuin polkupyörää ajava poika. Hänellä oli tieto siitä, missä ihmiset nyt asuvat, ja halu ohjata eksynyt kotiin. Poika oli sanansaattaja, kertoo Arto Antturi pääkirjoituksessaan. Kuva: Luca Zanon / Unsplash.

Professori oli tunnettu hajamielisyydestään. Aamulla töihin lähtiessä hänen vaimonsa muistutti: “Tänään on muuttopäivä. Laitan uuden osoitteen tälle lapulle ja lapun taskuusi. Muista tulla sinne.”

Illalla töiden jälkeen kävi tietysti odotetulla tavalla, professori palasi vanhaan osoitteeseen. Hän löysi talonsa tyhjänä ja jäi hölmistyneenä istumaan kadun reunaan. Hän näki kadulla polkupyörällä ajavan pojan ja kysyi tältä: “Anteeksi, satutko tietämään, mihin ihmiset ovat muuttaneet tästä talosta?”

“Kyllä, isä”, poika vastasi. “Äiti arvasi, että unohtaisit.”

Asiantuntijuus ei riitä muuttuvassa maailmassa. Asiantuntija eksyy, jos hän menee väärään osoitteeseen. Tätä on median muutos. Oikea osoite on se, jossa ihmiset nyt asuvat.

Joka päivä miljoonat ihmiset ympäri maailmaa siirtyvät vanhasta teknologiasta uuteen. Ja siirtyminen uuteen mediaan on useimmiten yhteydessä muihin taloudellisiin ja sosiaalisiin muutoksiin ihmisen elämänpiirissä. Jos viestimme menee vanhaan osoitteeseen, ketään ei enää ole kotona.

Emme voi tyytyä toistamaan sitä, mitä on tehty aina ennenkin

Sansan ulkomaantyön tavoitteena on muutaman vuoden aikana kohdentaa kasvava resurssimme sinne, missä sillä on suurin vaikutus. Siksi olemme kiinnostuneita vaikuttavuudesta (engl. impact). Kun keskustelen vaikuttavuudesta kansainvälisten kumppaneittemme kanssa, syntyy nopeasti oivalluksia.

Vaikuttavuus on työkalu, jonka avulla teemme työn tavoitteita näkyväksi. Oppimista riittää sekä meille Suomessa että kumppaneille eri maissa. Kun vietämme Sansan 50-vuotisjuhlaa ensi kesäkuussa – jos Jumala suo ja elämme – kutsumme kumppaneita mukaan oppimaan ja juhlimaan yhdessä.

Maailmalla kulkiessa ja työhön tutustuessa on ollut ilo huomata, miten merkittävässä ja vaikuttavassa työssä saamme olla mukana. Medialähetystyö on kustannustehokasta ja viesti menee perille myös sinne, minne sanoma Jeesuksesta ei muuten pääse. Samalla vahvistuu käsitys nopeasta muutoksesta. Emme voi tyytyä toistamaan sitä, mitä on tehty aina ennenkin.

Emme halua tulla hajamielisiksi professoreiksi. Sen sijaan meidän tulee olla kuin polkupyörää ajava poika. Hänellä oli tieto siitä, missä ihmiset nyt asuvat, ja halu ohjata eksynyt kotiin. Poika oli sanansaattaja.

Kaikkivaltias ja kaikkitietävä Jumala syntyi ihmiseksi löytääkseen eksyneet ja viedäkseen meidät kotiin. Siihen työhön meidät on kutsuttu, sanansaattajiksi.

Arto Antturi

Pääkirjoitus on julkaistu Sansa-lehdessä 4/2022.