Hyppää sisältöön

Taivaan vallat

Sansan toiminnanjohtaja Arto Antturi.

Lue toiminnanjohtaja Arto Antturin Sansa-lehden pääkirjoitus! Kuva: Sari Savela.

Helmikuun 24. päivän aamuna Euroopan turvallisuustasapaino järkkyi. Naamiot putosivat. Olimme tottuneet rauhaan, sota yllätti. Katsoimme kauhistuneina ja voimattomina, kun ukrainalaiset pakenivat taivaalta satavia pommeja ja ohjuksia. Alettiin vaatia Ukrainan ilmatilan suojaamista, no-fly-zonea.

Sitä ei tullut. Ilmahälytykset jatkuivat, ihmiset piiloutuivat kellareihin. Miljoonat pakenivat henkensä edestä. Taivas oli avoinna väärällä tavalla. Lapset oppivat – Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin pääsiäispuhetta mukaillen – uuden syyn leikkiä piilosta: pommeja pakoon, uuden syyn juosta kaduilla: luoteja pakoon, uuden syyn matkustaa: sotaa pakoon.

Sodan kolmantena päivänä, lauantaina 27.2.2022, Medialähetys Sanansaattajat päätti vastata Luterilaisen maailmanliiton vetoomukseen: sotaa pakenevat tarvitsevat apua. Apu toimitettiin perille alueen pienten luterilaisten seurakuntien välityksellä. Kiitos jokaiselle tukensa antaneelle.

Tietysti meidän rahallinen apumme on vain pieni pisara suuren hädän keskellä. Mutta sitä suurempi on rukouksen voima, näkymätön yhteys. Juuri tänä vuonna sen ymmärrämme erityisen selvästi. Eikä näkymätön yhteys rajoitu vain sinne, missä uutiskamerat kulloinkin ovat.

Taivaan valta on valon valtaa

“Taivaan vallat” on Porvoossa 23.–25.9.2022 pidettävien Medialähetyspäivien tunnus. Ovatko taivaan vallat niiden käsissä, jotka kylvävät ohjuksia asutuskeskuksiin? Siltä se voi vaikuttaa, sillä sodan logiikka on vahvemman logiikkaa. Mutta se on vain näennäistä. Tosiasiassa taivaassa on valta sillä, joka verhoutuu valoon ja oikeuteen.

“Tänä kirkkaana päivänä”, presidentti Zelenskyi puhui pääsiäisenä, “useimmat meistä eivät ole kirkkaissa vaatteissa. Mutta me taistelemme kirkkaan ajatuksen puolesta. Olemme kirkkauden puolella. Ja totuus, kansa, Herra, taivaan pyhä valo, ne ovat meidän puolellamme.”

Taivaan valta on valon valtaa. Kaiken pimeän ja sodan yläpuolella on suurempi voima ja kirkkaampi valo, jota mikään pahuus ei voi kukistaa. Kristus on kansojen kuningas. Kun opetuslapset hämmentyneinä tähyilivät taivaalle, heille ilmoitettiin: “Tämä Jeesus, joka otettiin taivaaseen, tulee kerran takaisin.” Hänelle on annettu kaikki valta taivaassa ja maan päällä.

Tule, Herra Jeesus! Tuo taivaan vallat keskellemme!

Arto Antturi

Pääkirjoitus on julkaistu Sansa-lehdessä 2/22.