Kristilliset ohjelmat ovat kuin ystävä, joka auttaa
Sansan tukemat ohjelmat ja muut mediasisällöt voidaan jakaa neljään eri luokkaan. Kevätkeräyksen tuotolla tuetaan sosiaalisia ohjelmia. Kuva: Shutterstock.
Sansa tukee 35 kielellä tehtäviä kristillisiä ohjelmia ja muita mediasisältöjä, jotka voidaan jakaa neljään eri luokkaan. Vuoden 2020 kevätkeräyksen tuotolla tuetaan sosiaalisia ohjelmia.
Sansan kansainvälisten kumppanien tekemät sosiaaliset ohjelmat jakavat kuuntelijoilleen muun muassa terveystietoa, perhevalistusta, psykologista neuvontaa ja ammatillista koulutusta, toisinaan humanitääristä apua. Samalla ne välittävät eteenpäin kristillisiä arvoja, kuten anteeksiantoa ja lähimmäisenrakkautta.
Mediatutkija Eila Murphy tietää, että esimerkiksi Kambodžassa perheradio Krusa FM:n ohjelmat ovat opettaneet aviopuolisoita keskustelemaan keskenään. Perheet ovat myös alkaneet lähettää lapsiaan kouluun aiempaa useammin.
Kamerunissa toimivan Radio Sawtu Linjiilan kuuntelijat ovat saaneet radio-ohjelmista neuvoja, kuinka päästä eroon kotieläimiä vaivaavista tuhohyönteisistä, samoin ohjeita lasten kasvattamiseen ja ymmärrystä puolisoiden tasa-arvoon.
Intian Biharin tulva-alueella tehty tutkimus puolestaan osoittaa, että kriisiradion välittämä psykologinen tuki sekä tuttu, paikallinen musiikki auttoivat asukkaita palautumaan tulvan aiheuttamista traumoista.
Sosiaalisia ohjelmia on noin 12 prosenttia
Sansan tukemista ohjelmista ja muista mediasisällöistä noin 12 prosenttia on sosiaalisia ohjelmia. Evankelioivia ohjelmia on noin kolmasosa, samoin raamatunopetusta. Kristillistä kasvatusta on runsas viidennes.
– Kuvaamme näitä erityyppisiä ohjelmia hedelmäpuuna. Paikalliset ihmiset ovat maaperää, jonne siemen kylvetään ja juurta kasvatetaan, että mullasta jotain nousisi. Vaikka Sansa ei tue joka työalueella neljää ohjelmatyyppiä, niitä kaikkia tarvitaan eheän viestikokonaisuuden aikaansaamiseksi, kertoo varainhankinnan koordinaattori Erkki Salo.
– Sosiaaliset ohjelmat ovat kuin puun juuret ja evankelioivat ohjelmat puun runko. Raamatunopetusohjelmat, puun oksat, tarjoavat seurakuntayhteyden niille, joilla sellaista ei ole esimerkiksi pitkien etäisyyksien vuoksi. Raamattuohjelmat tukevat hengellisessä kasvussa myös heitä, jotka ovat uskossaan yksin, jopa vainottuina. Kristillisen kasvatuksen ohjelmat puolestaan kutsuvat hedelmää tuottavaan kristityn elämään.
Mongolialainen mieskuuntelija, Uuganbaiar, kertoo:
– Tykkään kuunnella kanavaanne, koska kaikki ohjelmat ovat hyviä ja niistä saa tärkeää tietoa. Musiikkikin on hyvää. Joskus satuin kuulemaan kanavanne kristillistä ohjelmaa. Luulin silloin ensin, että kyseessä oli Ihminen ja luonto -ohjelma. Mutta jonkin ajan päästä, kun puhuttiin Jeesuksesta, tajusin, että tämän täytyy olla kristittyjen ohjelmaa. En tosin usko Jeesukseen, mutta en voi olla kuuntelematta. Ohjelmissa on hyvä tasapaino tieteen ja uskonnon välillä.