Hyppää sisältöön

Hammassärky ja viha veivät Jeesus-tielle

Iranilainen Yahya kertoo kaiken alkaneen hirvittävästä hammassärystä, joka oli vaivannut häntä jo monta päivää. Vielä pahemmaksi asian teki se, että häneltä olivat särkylääkkeet loppuneet. Hän lähti hakemaan lisää lääkettä lähellä asuvalta ystävältään, mutta ei aavistanut, että pikaiseksi suunniteltu visiitti muuttaisi hänen koko elämänsä.

Sanoma televisioruudulla

Yahyan ystävä kutsui hänet sisään ja avasi television. Siellä oli menossa SAT-7 Pars -kanavan ohjelma, ja äänessä oli farkkuihin pukeutunut persiankielinen pastori. Yahyan ystävä tarjoutui kääntämään kanavaa, mutta Yahyan silmät liimautuivat kuvaruutuun. Hän ei ollut koskaan nähnyt tai kuullut vastaavaa.

– Seurasin ohjelmaa ja minulle tuli outo tunne, että en enää ollut tässä maailmassa. Olin täysin uppoutunut siihen mitä pastori puhui, Yahya kertoo.

Yahya alkoi seurata kanavaa säännöllisesti. Hän on nykyisin Jeesuksen seuraaja ja sanoo haluavansa kasvaa uskossa.

– Aiemmin elämäni oli jatkuvassa myllerryksessä, olin väsynyt elämään enkä nähnyt siinä mitään toivoa. Kiitän Jumalaa nyt siitä, että elämässäni on uusi sisältö ja se on suuresti muuttunut, Yahya iloitsee.

Vihasta vapaaksi

Iranilainen Laleh kertoo olleensa aiemmin hyvin vihainen ihminen. Hän on nyt seurannut persiankielisiä ohjelmia Pars-kanavalla jo pidemmän aikaa ja ottanut yhteyden myös ohjelmien katsojapalautetiimiin. Siellä hän on keskustellut erityisesti Mitra-nimisen henkilön kanssa elämästään ja ongelmistaan. He pitävät yhteyttä sekä puhelimitse että sosiaalisen median välityksellä.

– Patosin sisääni vihaa enkä pystynyt antamaan anteeksi, jos joku oli loukannut minua. Olen seurannut kristillisille arvoille ja opetuksille rakentuvia ohjelmianne ja niiden avulla olen pystynyt käsittelemään sisälläni asuvan pahuuden, joka oli syy siihen vihaan, jota tunsin. Olen oppinut ohjelmienne kautta, että minun ei tarvitse olla uhri. Olen antanut anteeksi jopa hänelle, jota olen vihannut 35 vuotta, Laleh sanoo.

Rukouksen voima kantaa

Katsoessaan raamatunopetusohjelmia Laleh kertoo ymmärtäneensä, ettei hänen tarvitse kantaa huoliaan yksin, vaan hän voi kertoa kaikki asiansa Jumalalle rukouksessa. Hän on ymmärtänyt, että Jumala on hänen auttajansa.

– Tuttavani ovat huomanneet minun muuttuneen. Heidän mielestään puheessani on uutta rauhallisuutta ja tyyneyttä. He kysyvät, mikä on saanut muutoksen aikaan. Olen kiitollinen, että voin kertoa elämäni uudesta suunnasta. Olen löytänyt elämääni rakastavan ja välittävän Jumalan. Voin kertoa hänestä muillekin, jotta he pelastuisivat, Laleh sanoo.

– Haluan rohkaista teitä jatkamaan sitä hyvää työtä mitä teette ja rukoilen puolestanne, kuten tekin olette rukoilleet minun puolestani.

Ihmiseltä ihmiselle

SAT-7:n persiankielinen satelliittikanava tavoittaa katsojia niin Iranissa, Tadžikistanissa kuin Afganistanissakin. Näistä maista on vaikea saada tarkkoja katsojamääriä tai tehdä katsojakyselyjä. Monet katsojat ottavat kuitenkin itse yhteyttä kanavaan ja lähettävät henkilökohtaisia palautteita.

Vuonna 2021 SAT-7 raportoi käyneensä 47 000 kahdenkeskistä keskustelua persiankielisten katsojien kanssa. Nämä yhteydenotot ja viestit rohkaisevat puolestaan ohjelmantekijöitä ja tuottajia kameran kahvassa ja käsikirjoitusten äärellä tuottamaan lisää ohjelmasisältöjä janoisille katsojille. Ihmiseltä ihmiselle.

Sirpa Rissanen

Kirjoitus on julkaistu Sansa-lehdessä 2/2022.

Lue lisää farsinkielisten ohjelmien tuotannosta ja anna lahjasi hyvään työhön!