Hyppää sisältöön

Media välittää toivoa Turkin ja Syyrian maanjäristysalueilla

Iskenderunin kaupungin katunäkymää ja romahtanut talo Turkissa maanjäristyksen jälkeen.

− Toivon välittäminen Syyriaan ja Turkkiin on pitkäaikainen prosessi, mutta siellä olevat työtoverimme näkevät Jumalan toimivan, yksi sydän kerrallaan, sanoo TWR:n työntekijä. Kuva Turkin İskenderunista: Çağlar Oskay / Unsplash.

Turkin helmikuisten maanjäristysten jäljiltä tuhot olivat suuremmat kuin odotimme, SAT-7 Türkin johtaja Melih Ekener kertoo. Hän vieraili äskettäin Kaakkois-Turkin tuhoalueella kuvausryhmänsä kanssa.

He haastattelivat ihmisiä ja kuvasivat kristillisten ryhmien ja järjestöjen toimintaa alueella. Melih Ekener kertoo nähneensä paikallisia ja kansainvälisiä kristittyjä työskentelemässä epäitsekkäästi avustustyössä. Muun muassa 13 kirkkoa tuhoutui käyttökelvottomaksi.

SAT-7:n ohjelmat tarjoavat jatkossakin maanjäristysalueella henkistä, psykologista ja käytännön tukea sitä tarvitseville.

Syyrialaiset kokevat jääneensä yksin

Helmikuiset maanjäristykset tekivät tuhojaan myös rajan takana Syyrian puolella. Siellä kansainvälinen avustustoiminta viivästyi sekä Syyrian hallituksen että kansainvälisten pakotteiden vuoksi. 

Syyrian jälleenrakennus tulee olemaan hidasta erityisesti Syyrian kapinallisten hallitsemilla alueilla. Paikalliset asukkaat kokevat jääneensä yksin. Sähköstä on pulaa, ja yöt ovat edelleen kylmiä.

Sansan yhteistyökumppanin TWR:n työntekijät kertovat sisällissodan runteleman Syyrian olevan täynnä traumatisoituneita ihmisiä.

− He kävelevät ja ovat olemassa, mutta sisältä he olivat jo ennen maanjäristystä henkisesti kuolleita, kuvailee eräs työntekijä tilannetta.

Toivoa Syyriaan -ohjelmassa myös kriisiapua

Monilla syyrialaisilla on älypuhelimet, ja viikoittaiseen Toivoa Syyriaan -ohjelmaan on lisätty Raamattuun perustuvaa kriisiapua. Ohjelmia voi seurata TWR:n arabiankielisellä verkkosivulla sekä podcasteissa, Instagramissa ja Facebookissa.

TWR on myös hankkinut välttämättömyystarvikkeita auttaakseen järistyksen uhreja.

− Kun Jeesus oli maan päällä, hän ruokki nälkäisiä ja pesi opetuslastensa jalat. Hän palveli. Uskon, että meidän kaikkien on opittava palvelemaan, sanoo Syyriassa vieraillut TWR:n työntekijä.

− Toivon välittäminen Syyriaan ja Turkkiin on pitkäaikainen prosessi, mutta siellä olevat kollegamme näkevät Jumalan toimivan, yksi sydän kerrallaan, toinen TWR:n työntekijä sanoo.

Antiokian asema lähettää kristillistä musiikkia

Vain kolme viikkoa ennen maanjäristyksiä TWR oli mukana perustamassa uutta radioasemaa Turkin Antakyaan (Antiokiaan). Se ehti aloittaa kristillisen musiikin lähetykset.

− Olimme juuri päässeet alkuun, kun maanjäristys tapahtui. Menetimme signaalin, koska sähköä ei ollut. Saimme korjattua antennin väkiaikaisesti, mutta sitten tapahtui toinen maanjäristys. Jälleen menetimme aseman signaalin. Nyt antenni toimii generaattorilla, kertoo Soner, Turkin radiotyön paikallisen yhteistyökumppanin Shema Median johtaja.  

− Virallinen kuolonuhrien määrä on yli 50 000, mutta useimmat ihmiset uskovat todellisen määrän olevan paljon suurempi. Monet ovat yhä kateissa tai sairaalassa.

− Kuuntelemme ja rohkaisemme ihmisiä sen mukaan, mitä he tarvitsevat. Pysymme heidän kanssaan. He tulevat tarvitsemaan tukea pitkään, mutta kiitämme Jumalaa siitä, että voimme olla mukana uudistamassa näitä kansoja, Soner sanoo.

Kristillinen satelliittikanavaverkosto SAT-7 ja Trans World radio (TWR) ovat Sansan yhteistyökumppaneita Lähi-idän ja Keski-Aasian alueella.

Sirpa Rissanen

Lähteet: SAT-7 ja TWR