Hyppää sisältöön

Pelko on Marokon kristittyjen vihollinen

Kotikirkko-ohjelma

– Kotikirkko-ohjelmassa annamme Pohjois-Afrikan salakristityille esimerkin yksinkertaisen kotikokouksen järjestämisestä, kertoo David Ezzine (oik.). Kuva: SAT-7.

Marokon perustuslaki “takaa kaikille vapauden harjoittaa uskoaan”. Ulkomaalaiset kristityt saavat käydä virallisesti hyväksytyissä katolisissa, evankelisissa, anglikaanisissa tai ortodoksikirkoissa. Marokon 3000–4000 juutalaista saa yleensä elää rauhassa.

Kuitenkaan laki ei anna paikallisten kristittyjen, joita on arviolta 4000–8000, käydä virallisesti hyväksytyissä kirkoissa. Ne, jotka yrittävät “horjuttaa muslimin uskoa tai käännyttää hänet toiseen uskontoon”, voidaan tuomita vankeuteen kolmesta kuukaudesta kuuteen vuoteen.

Siksi useimmat marokkolaiskristityt ovat varovaisia. Jotkut salaavat uskonsa, toiset tapaavat viiden tai kymmenen hengen ryhmissä kodeissa.

SAT-7:ssa nähtävän Kotikirkko-ohjelman marokkolaisen isännän, Sansan seniorityöntekijä David Ezzinen mukaan viranomaiset harvoin pidättävät kristittyjä, koska he tietävät, ettei näistä ole vaaraa yhteiskunnalle. Silti jotkut uskovat käyvät kokouksissa vain harvakseltaan.

– He pelkäävät perheenjäsenten ja viranomaisten kostoa. Pelko on yhä Marokon uskovien vihollinen, David Ezzine toteaa.

Arabiankielinen Kotikirkko-ohjelma, josta on meneillään jo kuudes tuotantokausi, on suunniteltu juuri tällaisia kotiseurakuntia varten.

Kotikirkko-ohjelma opastaa “salakristittyjä”

– Kotikirkko-ohjelmassa annamme Pohjois-Afrikan salakristityille esimerkin yksinkertaisen kotikokouksen järjestämisestä, David Ezzine kertoo.

Sarjaa kuvataan Pariisissa, mutta lavastus muistuttaa mukavaa pohjoisafrikkalaista kotia. Ohjelman isäntä, David, keskustelee vieraiden kanssa, ja muusikko soittaa ylistyslauluja perinteisellä tyylillä. Ohjelmassa käsitellään pohjoisafrikkalaisten katsojien hengellisiä ja muitakin ongelmia.

– Puhumme Herrastamme Jeesuksesta ja elämästä, jonka Hän antaa. Vertaamme Herran ja maailman antamaa rauhaa ja selitämme, mikä ero on uskolla ja uskonnolla, David Ezzine kuvailee.

– Uusimmassa sarjassa tutkimme todellista palvontaa ja Jumalan luonnetta Isänä. Pohdimme, mitä tarkoittaa “Jumala on rakkaus” ja “Jumala on turvani”, mitä ovat Jumalan valtakunta ja Hänen vanhurskautensa, kuka on Pyhä Henki. Keskustelemme myös Jeesuksen ylösnousemuksesta ja Hänen herruudestaan maailmassa.

Ohjelmissa ei unohdeta myöskään sotaan ja terrorismiin liittyviä kysymyksiä eikä katsojien arkielämän ongelmia: työttömyyttä, köyhyyttä, kehnoa terveydenhuoltoa ja vapauden puutetta, joiden takia osoitettiin paljon mieltä vuosina 2011 ja 2012.

Sisältö muovautuu palautteen pohjalta

– Autamme katsojia ymmärtämään todellista uskoa sekä rukouksen ja palvonnan voimaa. Tarjoamme heille ystävyyttä ja huolenpitoa. Annamme heille esimerkkejä Jumalan huolenpidosta ja väliintulosta Raamatun ja nykyajan ihmisten elämässä. Luotamme, että Herra siunaa katsojiamme ja vahvistaa heitä uskossa, toivossa ja rakkaudessa Hänen nimensä kunniaksi, David Ezzine selittää.

Ohjelmien sisältö ja teemat muovautuvat katsojapalautteiden pohjalta.

– Katsojien kommentit auttavat tiimiämme etsimään parempia vastauksia. Eräs katsoja kysyi: “Jos Jumala on rakkaus, miksi Hän antaa ihmisten tappaa toisiaan Syyriassa, Irakissa ja Sudanissa? Miksi maailmassa on vääryyttä ja nälänhätää?”

Uskoa ei voi salata, kun teot puhuvat puolestaan

Kun pohjoisafrikkalaiset kasvavat uskossaan Kristukseen, lähipiiri huomaa usein muutoksen, vaikka kristityt ovatkin puheissaan varovaisia. Tällainen viesti tuli eräältä marokkolaismieheltä:

– Uskontieni alussa en halunnut kenenkään tietävän, että olen kristitty. Mutta lapseni syntymän jälkeen kaikki järkyttyivät, kun en pannut Koraania hänen tyynynsä alle. Lopulta kerroin vanhemmilleni kunnioittavasti olevani kristitty. He eivät olleet vihaisia, mutta pelkäsivät, miten naapurit reagoisivat.

Algerialainen katsoja selitti, että hänen muuttunut asenteensa herätti perheessä ja ystävissä kysymyksiä. Lähipiiri kysyi, mitä oli tapahtunut, sillä aiemmin hän oli ollut epävakaa ihminen. Nainen kertoi Davidille:

– Veli, joskus tulee tilanne, jossa ei voi enää salata uskoaan, koska teot puhuvat puolestaan! Ylistys Herralle, pelko katoaa, kun avaa suunsa ja tunnustaa Herran Jeesuksen Kristuksen nimen.

Toinen nainen kuvasi miehensä reaktiota, kun hän ehdotti, että he katsoisivat Kotikirkko-ohjelmaa yhdessä. Mies vihastui ja vaihtoi kanavaa. Mutta kun seuraavana päivänä nainen pyysi yhä uudestaan, mies myöntyi. Nyt he ovat molemmat uskossa.

Lähde: SAT-7

Katso Kotikirkko-ohjelman katkelma!