Hyppää sisältöön

Tv-ohjelma auttaa hyväksikäytön traumatisoimia Iranissa ja Afganistanissa

Tv-studiossa ovat Maria Tunér, Annahita Parsan, Rodney Mollberg ja Mikael Tunér.

Myrkyn poistaminen sielusta -sarjan 26 jaksoa kuvattiin TV7:n studiolla Uppsalassa. Kuvassa vasemmalta tuotantoassistentti Maria Tunér, juontaja Annahita Parsan, studiopäällikkö Rodney Mollberg ja tuottaja Mikael Tunér. Kuva: Anki Tunér.

Iranissa ja Afganistanissa on paljon fyysisestä, psyykkisestä ja seksuaalisesta hyväksikäytöstä johtuvan trauman kanssa eläviä ihmisiä, toteaa Ruotsissa asuva iranilaistaustainen pappi Annahita Parsan. Hänen kutsumuksensa on auttaa ihmisiä vapautumaan traumoistaan.

Parsanin mukaan persialaiseen kulttuuriin liittyy useita vahingollisia tabuja. Esimerkiksi Iranissa iso ongelma ovat uskonnon varjolla hyväksytyt tilapäiset avioliitot, joissa mies menee vaikkapa muutamaksi tunniksi naimisiin saadakseen harrastaa seksiä. Toiminta on käytännössä laillista prostituutiota. Afganistanissa puolestaan lasten – useimmiten mekkoihin puettujen poikien – seksuaalinen hyväksikäyttö on yleinen, vaiettu ongelma.

Lisäksi monet naiset joutuvat kärsimään fyysistä ja henkistä väkivaltaa. Alistettu asema masentaa monia naisia, ja itsemurhayritykset ovat yleisiä.

Anteeksianto auttaa toipumaan

Tasa-arvoiseen länsimaahan muuttaminen ei poista ongelmia. Annahita Parsan tietää sen, sillä hän tapaa traumatisoituneita maahanmuuttajia esimerkiksi kiertäessään pitämässä sielunhoitoretriittejä eri puolilla Ruotsia.

Hän jos kuka pystyy auttamaan ja ymmärtämään kaltoinkohdeltuja naisia, sillä hän joutui pakenemaan aikoinaan raa´an väkivaltaista aviomiestään Ruotsiin saakka.

– Kun kuulijat ymmärtävät, että minulla on samanlaisia ​​kokemuksia, he avautuvat nopeasti, koska tietävät, että minä ymmärrän heidän ongelmiaan, hän sanoo.

Parsanin suurin toive on nähdä ihmisten vapautuvan traumaattisista kokemuksista ja pääsevän eroon vahingollisesta käyttäytymisestä. Hän tietää, että syvistäkin haavoista ja traumoista voi parantua. Prosessissa voi auttaa anteeksianto väärin tehnyttä kohtaan.

– Kun ihminen pystyy antamaan anteeksi, hän saa rauhan ja voi alkaa rakentaa elämää, joka ei ole täynnä taistelua.

Tulossa ainutlaatuinen tv-sarja

Ensi keväänä Annahitan vapauttava viesti tavoittaa laajan joukon iranilaisia ja afgaaneja, kun persiankielinen, kristillinen SAT-7 Pars -satelliittikanava alkaa lähettää hänen opetuksiaan sisältävää Myrkyn poistaminen sielusta -ohjelmasarjaa. Kanavan ohjelmat näkyvät Afganistanissa, Iranissa ja Tadžikistanissa sekä SAT-7 Plus -suoratoistopalvelun välityksellä kaikkialla maailmassa.

26-osaisen ohjelmasarjan kustantaa Sansa. Annahita Parsan käsittelee sarjassa sukupolvelta toiselle siirtyvien vääränlaisten toimintamallien lisäksi vahingollisten ajatusten seurauksia sekä myrkyllisten sanojen voimaa.

– Ihminen voi tappaa toisen myös sanoillaan, hän sanoo.

Tuottaja Mikael Tunér on innoissaan sarjasta, sillä hän on asunut lapsuudenperheensä kanssa Afganistanissa 1970–1980-luvuilla ja tietää paljon maan tilanteesta. Hän on seurannut, miten naisten elämä on käynyt vuosikymmenien myötä yhä ahtaammaksi. Hän uskoo, että sarja uppoaa hyvin naisiin. Miehissä hän toivoo sen herättävän tervettä syyllisyyttä.

– Kristillinen mielenterveydenhoito on lähes tuntematon asia persialaisessa kulttuurissa. Annahita on yksi harvoista naispastoreista, joka pystyy opettamaan aiheesta selkeästi ja käytännöllisesti.

Elina Uusikylä