Hyppää sisältöön

Pian alkavat ohjelmat tadžikkinaisille

Kuvassa on kooste erilaisia pieniä kuvia naisille suunnatusta televisio-ohjelmasta.

Ohjelmat nauhoitetaan Ruotsissa, ja niitä juontavat sisarukset Farangis ja Hamroz. Kuva: Mikael Tunér

SAT-7 Pars on tehnyt ensimmäisen tadžikkinaisille suunnatun ohjelman. Tadžikistanissa kristityt eivät pysty kokoontumaan laillisesti ja he kohtaavat usein syrjintää. Vaaroista huolimatta ihmisiä tulee uskoon, ja televisio-ohjelmilla on siinä keskeinen rooli.

Voimakkaan puhutteleva keskusteluohjelma Naisten ajatusten maailmassa on Sansan mediakumppanin SAT-7 tuottama yhdessä Medialähetys Sanansaattajien kanssa. Se lähetetään SAT-7 Parsilla tänä syksynä.

Ohjelma on osa laajempaa strategiaa, jolla pyritään tukemaan tadžikistanilaisia kristittyjä heidän uskonelämässään.

”Tadžikistanissa olevat katsojamme tarvitsevat kipeästi kristillistä opetusta ja esimerkkejä kristillisestä elämäntavasta”, sanoo Sansan televisiotuottaja ja ohjaaja Mikael Tunér.

Hän arvioi kokemuksiinsa perustuen, että evankeliumin jakaminen satelliittitelevision kautta on tehokkain tapa tavoittaa miljoonia ihmisiä hyvillä uutisilla persiankielisissä maissa.

“Minua innostaa tadžikinkielisten ohjelmien tekemiseen erityisesti matkat Tadžikistaniin. Siellä tapaan sekä uusia ohjelmien juontajia että katsojia, joille tekemämme tv-ohjelmat ovat olleet merkityksellisiä.”

Sarjan Naisten ajatusten maailmassa juontavat siskokset, jotka löysivät uskonnonvapauden kaukana kotimaastaan. Farangis asuu nyt Ruotsissa ja Hamroz Yhdysvalloissa. Ennen ohjelman esittämistä kanavalla Farangis kertoi joistain vaikeuksista, joita kristityt Tadžikistanissa kohtaavat, mutta myös siitä, miten Jumala käyttää SAT-7 kanavaa rakentaakseen kirkkoaan siellä.

”Vanhempani hylättiin”

Tadžikistan on Keski-Aasiassa sijaitseva vuoristoinen maa, jonka väestöstä noin 95 prosenttia, on muslimeja. Maa itsenäistyi Neuvostoliitosta vuonna 1991. Tadžikistan on yksi Keski-Aasian köyhimmistä maista. Itsenäisyyden jälkeen islamin rooli on vahvistunut yhteiskunnassa. Samalla hallitus on pyrkinyt rajoittamaan uskonnollisen ääriliikkeiden vaikutusta.

Eristäminen ja syrjintä ovat arkipäivää tadžikkikristityille, joita on alle yksi prosentti väestöstä. Maan kahdessa suurimmassa kaupungissa on kirkkoja ja seurakuntia, mutta aluekeskuksissa ja kylissä ei näitä ole. Rekisteröintiä koskevat säännöt ovat tiukat.

”Kristityt eivät voi kokoontua ilman rekisteröintiä, joten tämän vuoksi maaseudulla ei ole kokoontumispaikkoja”, Farangis selittää.

 Hän kertoo epävirallisten kokoontumisten vaaroista.

“Ennen useat kirkot kokoontuivat ilman rekisteröitymistä. Poliisi otti ihmisiä kiinni, ja he joutuivat suuriin vaikeuksiin. Sen jälkeen monet alkoivat pelätä kokoontua yhteen ilman rekisteröintiä.”

Vainoa ei tule ainoastaan viranomaisten suunnalta, vaan vihamielisyyttä voi olla myös suvun ja perheiden sisällä.

”Useimpiin kristittyihin tadžikkiperheisiin kohdistuu suvun painostusta. Olen kokenut sen itsekin. Vanhempani hylättiin, koska heidän lapsistaan tuli kristittyjä.”

Jotkut uudet kristityt kokevat myös fyysistä väkivaltaa.

”Ystävääni hakattiin. Hänen isänsä hakkasi häntä, koska hän kääntyi kristityksi”, Farangis toteaa.

Jumala toimii

Vaaroista huolimatta Farangis on toiveikas. Hänen kotimaassaan ihmisiä tulee jatkuvasti uskoon. Hän tapasi hiljattain maaseudulla asuvia tadžikkeja, jotka antoivat elämänsä Jeesukselle katsottuaan SAT-7 Parsin ohjelmia.

Eräs mies, joka oli kasvanut ei-kristityssä perheessä pienessä kylässä, kertoi Farangisille kohdanneensa Jeesuksen ensimmäisen kerran SAT-7 Parsin kautta. Hän oli alkanut katsoa farsinkielisiä ohjelmia.

Kun kanava sitten alkoi julkaista tadžikistanin kielellä, mies katseli kaikki ohjelmat. Hän iloitsi saadessaan oppia Jumalasta äidinkielellään! Farangis tapasi maaseudulla myös kaksi naista. SAT-7:n tadžikinkielisiä ohjelmia katsomalla he olivat vahvistuneet uskossaan.

Apua myös afgaaninaisille

Ohjelma Naisten ajatusten maailmassa käsittelee tärkeitä aiheita, jotka auttavat tadžikkinaisia kasvamaan uskossaan. Sen tekijät miettivät naisten haasteita arjessa: yksinäisyys, toivottomuus ja rikkoutuneet perhe- ja sukulaissuhteet. Ohjelmassa puhutaan myös siitä, miten Jumalan sana voi auttaa heitä pääsemään yli tuhoisista ajattelutavoista.

Ensimmäisen tuotantokauden jaksojen aiheet jakautuvat neljään kategoriaan: Raamatun naissankareita, tytöt ennen avioliittoa, naiset avioliitossa ja uskovien tyttärien kasvattaminen. Sarjassa on 20 puolen tunnin jaksoa, ja niiden aikana ohjelmantekijät kertovat myös omat todistuksensa siitä, miten Jumala on johtanut heidän elämäänsä.

Farangis ja Hamroz pukeutuivat ohjelmia tehdessään perinteisiin tadžikkiasuihin.

Tadžikin kieli on läheistä sukua darille, joka on Afganistanissa puhutun persian kielen muoto. Siksi Naisten ajatusten maailmassa -ohjelmista hyötyvät myös afgaaninaiset, jotka hekin tarvitsevat kipeästi kristillistä opetusta.

Luottavaisina uskossa

”Persiankielisenä kanavana palvelemme monipuolista yleisöä Iranissa, Afganistanissa ja Tadžikistanissa”, toteaa Panayiotis Keenan, SAT-7 Parsin toiminnanjohtaja.

”Jokaisella maalla on oma kulttuurinsa, historiansa, väestönsä ja persian kielen murteensa.  Meidän kanavallemme on ratkaisevan tärkeää varmistaa, että katsojamme voivat kuulla Jumalan rakkaudesta omilla sydämensä kielillään.”

”Olemme iloisia siitä, että meillä on iranilaisten katselijoiden farsinkielisten ohjelmien lisäksi kasvava määrä darin kielistä ohjelmaa afganistanilaisille katsojillemme. Tänä vuonna olemme innoissamme voidessamme lisätä ohjelmatarjontaamme ensimmäisen Tadžikistanin naisille suunnatun ohjelman.”

”Rukoilen, että tadžikkinaiset voivat vaalia identiteettiään Kristuksessa ja seisoa luottavaisesti uskossa, kun kohtaavat haasteita elämässään.”

SAT-7 aloitti tadžikin kielisten ohjelmien tekemisen vuonna 2017: ensin musiikki- ja todistusohjelman Pelastuksemme on Hänessä, sen jälkeen opetusohjelmat Kristillisen uskon perusteet ja Kristitty perhe. Ne on lähetetty persiankielisellä kanavalla SAT-7 Parsilla, joka tekee ohjelmia myös farsin- ja darinkielisille katsojille Iranissa ja Afganistanissa.

RUKOUSAIHEITA:

  • että tadžikkihallinto sallisi kristittyjen kokoontua rauhassa
  • että Naisten ajatusten maailmassa –ohjelma tukisi ja rohkaisisi suuresti persiankielisen maailman kristittyjä naisia
  • että SAT-7 Pars löytäisi Tadžikistanista ja Afganistanista uusia kristittyjä ohjelmantekijöitä, jotka voivat esiintyä televisiossa ilman huolta turvallisuudestaan
  • että saataisiin enemmän tadžikiksi kirjoitettuja hengellisiä lauluja

Katso Mikael Tunérin haastattelu Farangisista: