Muuttuva toimintaympäristö haastaa medialähetystyötä Aasiassa
FEBC:n yleiskokouksen aloitusjuhlassa jaettiin muun muassa erilaisia tunnustuksia pitkään töitä tehneille ja kuultiin taiwanilaista musiikkia, kuten pipan soittoa, kuorolaulua ja räppäystä. Sekä tietysti otettiin yhteiskuva. Kuva: FEBC.
Sansan yhteistyökumppanit Aasiassa etsivät uusia tapoja tavoittaa seuraavaa sukupolvea Kristukselle. FEBC Internationalin jokavuotinen yleiskokous keräsi Taiwaniin noin kahdeksankymmentä jäsentä, kumppania ja toimijaa 24 maasta, eri puolilta maailmaa.
Kokouspäivien aikana Taipeissa, Taiwanin pääkaupungissa, kuultiin maakatsaukset sekä hiottiin työn strategista suuntaa ja yhdessä tekemisen taitoja.
− Olen iloinen, että kumppaneidemme yhteistyöverkostot ovat laajentuneet. Esimerkiksi Thaimaassa tehdään yhteistyötä 32 radioaseman, Indonesiassa 80 radioaseman ja 21 televisioaseman kanssa, kertoo Sansan FEBC:n työhön lähettämä mediatutkija Eila Murphy.
− Japanissa ja Mongoliassa yhteisöradiot arvostavat yhteistyötä paikallisseurakuntien kanssa. Kiinan haasteellisessa viestintätilanteessa ollaan edetty sekä sisällön kehittämisessä että vuorovaikutuksessa yleisön kanssa.
− Halusimme myös rohkaista aasialaisia työtovereita tuomaan esille omia näkemyksiään. Aasiassa strateginen ajattelu on usein monopolisoitu johtajille. FEBC:n työssä on upea mahdollisuus oppia toinen toisiltamme.
Venäjällä paljon kokeiluja, Japanissa väki ikääntyy
Sansan kotimaisen työn sidosryhmäpäällikkö Marja Soikkelille jäi kokouksesta mieleen varsinkin uusien toimintatapojen etsiminen. Esimerkiksi Venäjän työssä on paljon projekteja ja kokeiluja. Toimintaympäristö muuttuu jatkuvasti, joten on etsittävä uutta.
Japanissa väki ikääntyy ja papit vanhenevat. Tällöin mediatyön tulee etsiä väyliä tukea seurakuntia ja pastoreita. Uusien johtajien löytämiseen on myös suuri tarve.
Antoisinta oli kuitenkin tavata henkilökohtaisesti monta Sansan kumppania ja jakaa heidän kanssaan hetki työtä ja elämää.
Marja Soikkeli