Hyppää sisältöön

“Penn” on thaimaalaisten uusi sydänystävä

Sydänystävä-ohjelman tuottaja Penprapha Tangsirisatian studiossa.

– Yleensä en ole kovin puhelias. Jumala on antanut minulle tämän työn ja koen, etten tee sitä omin voimin. Jumala työntää minua eteenpäin ja antaa tarvittavat taidot, thainkielisen Sydänystävä-ohjelman tuottaja Penprapha Tangsirisatian sanoo. Kuva: Annaleena Pakkanen.

Thaimaassa lähes 40 vuoden ajan radioitu Sydänystävä on saanut uuden tuottajan. Suosittua ohjelmaa vuosikaudet luotsannut Wassana Yu-Gim menehtyi marraskuussa syöpään, ja tammikuussa mikrofonin taakse asettui Penprapha “Penn” Tangsirisatian.

Tapasin Penprapha Tangsirisatianin, 40, Bangkokissa. Vaikka yhteistä kieltä ei juuri ollut, heti syntyi vaikutelma, että hän on sopiva ihminen tekemään thainkielistä ohjelmaa, jossa puhutaan kuuntelijoille kuin ystäville, rohkaistaan ja tuetaan. Ensivaikutelma vahvistui, kun näin, kuinka hän kohtasi tapaamiaan kuuntelijoita.

Penprapha syntyi buddhalaiseen perheeseen, mutta koulukaverinsa myötävaikutuksella hän tutustui 16-vuotiaana Jeesukseen. Aluksi vanhemmat ja isosisko vastustivat. Mutta kun he näkivät myönteiset muutokset, esimerkiksi aiempaa ahkeramman osallistumisen kotitöihin, heidän asenteensa muuttui. Ensin äiti ryhtyi käymään kirkossa tyttärensä kanssa, ja nykyään koko perhe on kristitty.

Yliopistossa viestintää opiskellut Penprapha työskenteli lähes 20 vuotta Radio for Life -järjestössä ja teki radio-ohjelmia. Myös Sydänystävä oli hänelle tuttu ohjelma. Sitä oli suositellut medialähetysjärjestö FEBC:ssä työskentelevä ystävä, joka vinkkasi avoimesta työpaikastakin. Penprapha oli irtisanoutunut edellisestä työstään ja halusi pitää hiukan lomaa, joten hän ei heti lämmennyt ajatukselle uudesta työstä.

Ystävä jatkoi suostuttelua ja pyysi häntä FEBC-Thaimaan toimistoon keskustelemaan johtajan, Noppakhun Prasobkiatkitin, kanssa. Tuo päivä oli 29. marraskuuta. Samana päivänä Wassana Yu-Gim kuoli, ja edellispäivänä Penprapha oli täyttänyt 40 vuotta.

– Tunsin Jumalan puhuvan minulle, että tiedämme oman syntymäpäivämme. Mutta emme tiedä päivää, jolloin kuolemme. Niin kauan kuin olemme elossa, mitä teemme Jumalalle? En tuntenut Wassanaa henkilökohtaisesti, silti hänen kuolemansa sai minut itkemään. Koin Jumalan kutsuvan minua tähän työhön, Penprapha kuvailee. Tammikuussa 2019 hän aloitti uudessa tehtävässään.

Sydänystävällä riittää uskollisia kuuntelijoita

Penprapha Tangsirisatian kirjoittaa Sydänystävän käsikirjoitukset kotona ja käy kerran viikossa nauhoituksissa FEBC-Thaimaan studiossa. Viidesti viikossa lähetettävä puolituntinen käsittelee arkisia asioita hengellisestä näkökulmasta, kuuntelijoita rohkaisten.

Joskus yksittäisen ohjelman lähtökohtana on musiikki, toisinaan raamatunjae. Välillä Penprapha käsittelee kuuntelijalta saamaansa kirjettä. Haastattelupäivänä nauhoitetuissa ohjelmissa hän kertoi, kuinka oli edellispäivänä käynyt Bangkokin ulkopuolella tapaamassa Sydänystävää pitkään kuunnellutta pariskuntaa. Paikalle oli kutsuttu myös kyläläisiä, jotka saivat kotiin viemisiksi radiot.

– Korostan ohjelmassa ystävyyttä. Maailmassa on monenlaisia ystäviä. Joidenkin kanssa syödään, joidenkin kanssa matkustetaan, mutta sydänystäviä on vain vähän. Koetan rohkaista ja tukea kuuntelijoita, Penprapha kertoo.

Tällä hetkellä Sydänystävää radioi seitsemän asemaa eri puolilla Thaimaata, myös 10-miljoonaisessa Bangkokissa. Ajasta ja paikasta riippumatta ohjelmaa voi kuunnella mobiilisovelluksella ja netissä. Varsinkin varttuneemmat kuuntelevat mieluiten radiosta, nuoremmat myös sovelluksella.

Monet ovat kuunnelleet ohjelmaa vuosikaudet, jopa vuosikymmeniä. Taannoiset teinit ovat varttuneet aikuisiksi, saaneet lapsia ja ehkä lapsenlapsiakin, mutta jatkavat yhä kuuntelua. Toki kuuntelijoissa on kaikenikäisiä.

Raamattukirjekurssilla yli 23 000 opiskelijaa

Penprapha Tangsirisatian kertoo, että Sydänystävän kuuntelijoilta tulee keskimäärin 20 palautetta viikossa, eniten puheluina. FEBC-Thaimaalla on puhelinpäivystys, joten joku vastaa aina. Palautetta kertyy myös kirjeitse ja viesteinä, erityisesti suositun Line-sovelluksen välityksellä.

– Enimmäkseen ihmiset kertovat itsestään ja elämästään. Jotkut kysyvät kysymyksiä. Hiljattain eräs (buddhalainen) nunna kirjoitti minulle 18-sivuisen kirjeen, jossa kertoi ongelmistaan.

Jotkut pyytävät esirukousta tai kysyvät Raamattuun liittyviä kysymyksiä. FEBC-Thaimaa tarjoaa kiinnostuneille raamattukirjekurssia, jota käy tällä hetkellä yli 23 000 opiskelijaa. Heistä huomattava osa on vankilassa.

Sydänystävä on yksi FEBC-Thaimaan suosituimmista ohjelmista. Sitä tuotetaan ja radioidaan suomalaisvaroin Sansan kautta. Sansa osallistuu myös jälkihoitotyön kustannuksiin.

FEBC tekee Thaimaassa radioitavia ohjelmia thain ja thai isaanin kielellä. Lisäksi se tuottaa lyhytaalloilla radioitavia ohjelmia 17 kansallisella kielellä. Kuuntelijoita on myös Thaimaan ulkopuolella.

Annaleena Pakkanen

Haastattelu julkaistu Lähde-lehdessä 2/2019.