Lumetotuuden mestarit
Istun lentokoneessa yli 11 kilometrin korkeudessa. Silmäilen englanninkielistä South China Morning Post -sanomalehteä. Siinä kerrotaan, miten upeasti maailman väkirikkain maa kasvaa ja kehittyy. Hienoa. Samalla mieleeni palautuvat valokuvat, joita olin nähnyt maaseudun vaatimattomuudesta ja kaupunkien ylellisyydestä. Todellisuus on moniselitteisempää kuin median välittämä mielikuva. Kiinalainen sananlasku tiivistää: “Viisas päättelee itse, tyhmä seuraa yleistä mielipidettä.” Niin, tunnistanko mediassa ”valikoidun totuuden” tai asenteemme muokkaamisen?
Kouluvuosina luin hämmästyneenä toisen maailmansodan aikana Hitlerin oikeaksi kädeksi nimetystä propagandaministeri Göbbelsistä, joka onnistuneesti masinoi saksalaisten ajatuksiin ihan muutamassa vuodessa näkemyksen: Kaiken kurjuuden syy on juutalaisten, paha on vihamielisen naapurimaa. Tämä antoi oikeutuksen sotaan. Miljoonia juutalaisia tapettiin keskitysleireillä. Tämä lumetotuus hieroutui kaikkien medioiden kautta ihmisten ihoon kiinni. Saksalainen media laitettiin puhumaan yhtä valtiollista totuutta.
“Vaikka tuhat ihmistä uskoisi hölynpölyyn, se on silti hölynpölyä”
Tuntuuko tutulta, kun seuraat nykypäivän mediaa? Ihan karmaisevan tutulta. Kansainvälisissä tutkimuksissa on toistamiseen huomattu, että ihmisten on helpompi uskoa median viestiä, kun muutkin pitävät sitä totuutena. Toinen kiinalainen sanalasku toteaa: “Vaikka tuhat ihmistä uskoisi hölynpölyyn, se on silti hölynpölyä.”
Ystäväni Venäjällä sanoivat jo jokin aika sitten, etteivät katso enää television iltauutisia, koska joka ikinen päivä pääuutisissa on presidentti Putin tekemässä tai sanomassa jotain ainutkertaista. Turkissa on hyvin samanlainen mediamaisema. Onneksi olkoon heille.
Sydämellistä totuutta
Kristittynä meilläkin on sanoma, jonka kertominen annettiin meille tehtäväksi – viedä se maan ääriin saakka. Ihmiseltä ihmiselle, sydämeltä sydämelle. Jos ei muuten, niin median avulla miljoonayleisölle. Viesti ei ole kuitenkaan aivot narikkaan -manipulaatiota, vaan hyvä uutinen toivosta ja anteeksiantamisesta.
Keskusteltuani kiinalaisten seurakuntien johtajien kanssa sekä luettuani tutkimustuloksia voin sanoa, että faktaa on se, että evankeliumin sanoma on muuttanut miljoonia kiinalaisia. Toivoa toivottomuuden keskelle. Kiinnostus on aitoa ja kasvavaa, vaikka sirpaloituvassa ja monikanavaisessa mediassa meille tarjotaan erilaisia lumevaihtoehtoja. Totuus ei tulessa pala, tai kuten Jeesus toteaa aikansa mediapeliä pitäville teologeille, ”totuus tekee teidät vapaaksi” (Joh. 8:32).