SAT-7:n kaksikymmentäviisi siunattua vuotta
Kirjoitan tätä blogia kristillisen SAT-7-satelliittitelevision 25-vuotispäivänä. 25 vuotta on kulunut siitä, kun SAT-7 lähetti ensimmäisen kaksituntisensa arabiankielistä kristillistä ohjelmaa Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan alueella. Se oli merkittävä tapahtuma, sillä se oli ensimmäinen kerta, kun alueen arabikristityt kertoivat televisiossa julkisesti uskostaan.
Monilla on yhä käsitys − myös Suomessa − että Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan alueen arabit ovat kaikki muslimeja tai että yleensäkin kaikki arabit ovat muslimeja. Siitäkin huolimatta, että Lähi-itä on kristinuskon synnyinseutu ja Augustinus, yksi kirkkomme merkittävistä kirkkoisistä, syntyi ja vaikutti nykyisen Algerian alueella.
Ensimmäisen televisiolähetyksen jälkeen SAT-7:n Nikosian toimistoon tuli ulkomaanpuhelu. SAT-7:n perustaja Terence Ascott kertoo soittajan olleen mieskatsoja Arabian niemimaalta. Soittaja ihmetteli, keitä ovat nämä televisiossa arabiaa puhuvat ihmiset, joilla on risti kaulassaan. Hän ei tiennyt arabikiristittyjä edes olevan olemassa.
Nyt 25 vuotta myöhemmin SAT-7 on kasvanut ja lähettää ohjelmaa neljällä kanavalla ja kolmella kielellä ympäri vuorokauden, viikon jokaisena päivänä. Katsojiakin on tutkitusti ainakin 25 miljoonaa.
Satelliittitelevisiosta digitaalisille alustoille
Mutta ajat muuttuvat, ja niin täytyy muuttua myös tapojen, joilla katsojat ja kuuntelijat voidaan tavoittaa. Nuorelle sukupolvelle älypuhelin on uusi ruutu, ja heidän tavoittamisekseen on televisiokanavankin mukauduttava. SAT-7:n toimitusjohtaja Rita El-Mounayer sanoo, että SAT-7 ei ole enää pelkästään kristillinen satelliittitelevisio, vaan se on medialähetysjärjestö, joka kohtaa katsojat usealla digitaalisella alustalla. Maantieteellisesti aina Pohjois-Afrikasta Jemeniin ja Afganistaniin saakka.
Alkuvuodesta 2021 SAT-7:n ohjelmasisällöt ovat olleet katsottavissa myös uudella SAT-7 Plus -alustalla. Sekin on laatuaan ensimmäinen kristillistä ohjelmasisältöä tarjoava “video on demand” -palvelu Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän alueella. Sovellus on ladattavissa myös älykännykälle, ja käytännössä se toimii samalla tavalla kuin Netflix tai Yle Areena. Katsojat voivat itse valita, katsovatko ohjelmia suorina vaiko tallennettuina.
Kaksi katsojaa, kaksi elämää Jeesukselle
SAT-7:n kanavia katsotaan myös Iranissa ja Turkissa. Iran on valtion virallisten tilastojen mukaan 95-prosenttisesti muslimimaa. Tutkimukset tietävät kuitenkin kertoa (Gamaan, 2020), että väkilukuun suhteutettuna kristittyjen määrä kasvaa nopeiten juuri Iranissa.
Gamaanin tutkimuksessa haastatelluista 50 000 iranilaisesta uskonnottomien määräksi on laskettu yli 20 prosenttia, ja ateistiksi itsensä tunnustaa 9 prosenttia väestöstä. Lähes puolet haastatelluista kertoo olleensa aiemmin uskonnollisia, mutta he eivät ole sitä enää. Kristittyjen määrän arvioidaan olevan 1,5 prosenttia maan väestöstä.
Yksi iranilaisista katsojista on Talita. Hän kertoi olleensa masentunut ja etsi siksi elämäänsä jotain merkitystä. Farsinkielisen SAT-7-kanavan Talita löysi sattumalta, ja hän alkoi sen jälkeen seurata ohjelmia. Pian hän soittikin jo kanavan katsojapalautetiimin numeroon keskustellakseen lisää ohjelmien sisällöstä, sillä hän halusi löytää Jeesuksen elämäänsä.
Turkkilainen Sahak puolestaan alkoi seurata SAT-7:n ohjelmia pelkästä uteliaisuudesta. Kun hän kuuli ohjelmassa kerrottavan, että Jeeus paransi sokean miehen, hän kiinnostui toden teolla. Ohjelmat toivat hänen elämäänsä uutta sisältöä, sillä lapsesta saakka hänen elämässään oli ollut tyhjiö. Se täyttyi, kun Sahak otti Jeesuksen vastaan elämäänsä.
Siunatut vuodet ja matka jatkuu
25 vuoteen mahtuu monta vastaavaa katsojatarinaa. Monta on varmasti myös niitä, joita ei ole ääneen kerrottu. SAT-7:n kasvu vaatimattomasta kahden tunnin televisio-ohjelma-ajasta moderniksi digitaalisen ajan medialähetysjärjestöksi kertoo omaa tarinaansa siitä, että Jumala on työn siunannut. Tässä työssä Sansakin saa olla mukana − ihmistä suuremmassa suunnitelmassa.
Kuvassa tekeillä naistenohjelmaa SAT-7 Egyptin studiossa, kuva SAT-7.