Hanna Rissanen sai Medialähetyspäiviltä eväitä Toivoa naisille -ryhmän perustamiseen
Hanna Rissasella (toinen vas.) oli Seinäjoella tilaisuus kysellä ja jutella Toivoa naisille -työn mahdollisuuksista Satu Hauta-ahon (vas.) ja Miia da Silvan (oik.) kanssa. Mukana juttutuokiossa oli Elina Kalliovalkama Seinäjoen seurakunnasta. Kuva: Liisa Heinänen.
Voisinko perustaa Toivoa naisille -rukousryhmän omaan seurakuntaani? Tämä kysymys mielessään espoolainen Hanna Rissanen asteli Seinäjoen Lakeudun Risti -kirkon saliin kuuntelemaan Toivoa naisille -työn esittelyä ja kuulumisia. Tilaisuus oli osa kirkossa elokuun viimeisenä viikonloppuna vietettyjen Medialähetyspäivien ohjelmaa.
Rissanen kertoi tietävänsä jo Toivoa naisille -työstä ja ottaneensa aiemmin yhteyttä Espoon Laaksolahdessa toimivaan ryhmään.
– Koronarajoitusten aikaan ryhmän toiminnassa on kuitenkin ollut taukoa. Se aloitti uudelleen äskettäin ja olen ollut kerran mukana, Rissanen kertoo.
Hänen toiveenaan on kuitenkin oma ryhmä hänen kotiseurakuntaansa Espoon Leppävaaraan.
– En oikein tiedä, miten aloittaa ja millaista ryhmän toiminta voisi olla. Itse kirjastoalan ammattilaisena mietin, että ryhmässä voisi olla lukupiirin aineksia. Tulin hakemaan tietoa ja opastusta, hän kertoo.
Miten tuote kohtaa asiakkaan?
Ryhmän perustamiseen on hyvät lähtökohdat, sillä Toivoa naisille -työn Euroopan, Keski-Aasian, Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan koordinaattori Miia da Silva on Leppävaaran seurakunnan nimikkolähetti. Hän on Sansan lähettämänä kansainvälisen medialähetysjärjestön TWR:n palveluksessa.
Miia da Silva oli myös Lakeuden Risti -kirkossa hahmottamassa maailmanlaajuisen rukousliikkeen mittasuhteita. Eri puolilla maailmaa on yli 110 000 rukoilijaa ja yli 11 500 rukousryhmää. Suomessa ryhmiä on tällä hetkellä 108. Rukoilijoita yhdistää rukouskalenteri, jossa on yksi rukous kuukauden jokaiselle päivälle. Kalenteri käännetään yli sadalle kielelle.
– Rukous on suuri lahja, jonka arvoa emme aina muista. Saamme olla yhteydessä maan ja taivaan Luojaan. Tämä on Toivoa naisille -työn kantava voima, hän sanoi.
Hän viittasi Raamatun Hesekielin kirjan jakeeseen: “Minä annan teille uuden sydämen ja teidän sisimpäänne uuden hengen. Minä otan teidän rinnastanne kivisydämen pois ja annan tilalle elävän sydämen.” (Hesekiel 36:36)
– Tässä on viesti, jonka haluamme perille. Markkinoinnin kielellä voisi sanoa, että evankeliumi on tuote. Miten se voi kohdata asiakkaan? Miten voi oppia tuntemaan Jeesuksen ja saada elävän sydämen? Toivoa naisille -työssä asiakkaita tavoitetaan naisille suunnatuilla ohjelmilla, joita lähetetään radiossa ja muissa medioissa.
Kokonaisvaltaista auttamista
Medialähetyspäivillä nostettiin esimerkiksi Indonesiassa tehtävä Toivoa naisille -työ. Suomalaiset tukevat sekä indonesian- että jaavankielisiä ohjelmia. Videotervehdyksessä indonesialaiset naiset kertoivat, miten he ovat ohjelmien avulla esimerkiksi oppineet ymmärtämään lasten erilaisia luonteita ja saaneet neuvoja vaikkapa ylivilkkaan ja hiljaisen lapsen kasvatukseen. Yksi naisista kiitti lääkäreiden ohjelmassa antamista terveystiedosta. Hän oli kuullut, miten välttää korkeaa verenpainetta.
– Toivoa naisille -ohjelmat lähetetään naisten omalla äidinkielellä, heidän sydämensä kielellä. Niiden toimittajat ovat paikallisia ja tuntevat oman maansa naisten kysymykset ja tarpeet. Arkielämän lisäksi ohjelmassa on hengellinen osuus. Jotkut naiset kuulevat ehkä elämänsä ensimmäisen kerran, että he ovat Jumalan silmissä yhtä arvokkaita kuin miehet, Miia da Silva sanoi.
Indonesian terveisissä kerrottiin myös käsityöpajoista, joissa naiset valmistavat käsitöitä. He voivat hankkia omaa rahaa myymällä niitä. Naisille voidaan myöntää mikrolainoja oman yrityksen perustamiseen.
Hanna Rissanen kiitti siitä, että Toivoa naisille -työ on käytännönläheistä ja kokonaisvaltaista tyttöjen ja naisten auttamista ja tukemista.
– Se on ruohonjuuritason työtä eikä ylhäältä johdettua. Tyttöjen ja naisten asema on edelleen monessa maassa vaikea. Nyt huolestuttaa erityisesti Afganistanin tilanne, hän sanoi.
Uusia ryhmiä
Suomessa vietettiin Toivoa naisille -työn 20-vuotisjuhlia vuonna 2020. Jopa korona-aikaan eri puolille Suomea on syntynyt uusia rukousryhmiä, ja tänä syksynäkin ainakin yksi uusi piiri aloittaa Kuopiossa siellä ennestään toimivan piirin lisäksi.
– Rukousryhmät ovat kohtaamisen paikkoja. Vaikka rukouskalenterissa esiin tuotu maailman hätä koskettaa sydänjuuriaan myöten, luotamme Raamatun lupaukseen, että Jeesus antaa tulevaisuuden ja toivon rikkinäiselle, sanoi Suomen Toivoa naisille -työn koordinaattori Satu Hauta-aho.
Tilaisuuden juontajana toiminut Elina Kalliovalkama Seinäjoen seurakunnasta ilmaisi liikuttuneensa Rajaton rukous -tilaisuuden tuomasta ajatuksesta, että rukous voi yhdistää maailman naisia suureksi sisaruspiiriksi rukoilemaan toinen toistensa puolesta.
Liisa Heinänen
Katso Medialähetyspäivien Toivoa naisille -tilaisuus!